Pe aceeași temă
Guvernatorul BNR Mugur Isărescu va conduce o nouă structură care se va numi Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială si care va face analize si va oferi recomandari factorilor de decizie in privinta stabilitatii financiare a țării, relateaza Romania Libera.
Noua autoritate va fi formata din nouă membri: cinci de la Banca Naţională, doi de la Autoritatea de Supraveghere Financiară şi doi de la Guvern.
Nicio altă instituție, organism public ori privat din țară nu va putea interveni în activitatea Comitetului, deciziile noii instituții vor fi obligatorii pentru Guvern, inclusiv prin emiterea de reglementări.
„Se pare ca acest comitet preia conducerea şi nu numai că poate împiedica, dar poate să impună decizii Guvernului, în numele stabilităţii macroprudenţiale. Nu poate să fie controlat de Parlament, nu poate să fie controlat de nimeni, sunt nişte tehnocraţi care decid ceva, iar recomandările lor se pare că sunt obligaţii pentru ceilalţi”, a spus Florin Cîţu, analist economic.
„Acest consiliu va fi un fel de consiliu al înţelepţilor dacă nu sunt pretenţios - aici se vor emite opinii, analize, vor fi atenţionate supravegherile de la BNR şi de la ASF. Va fi un consiliu care să analizeze sistemul bancar şi sistemul de asigurări, astfel încât să fie o analiză de ansamblu şi un sistem de recomandări pentru factorii de decizie”, a declarat Adrian Vasilescu, consilier de strategie al guvernatorului BNR.
Comitetul caută să identifice eventualele riscuri care ar putea duce la o criză financiară, potrivit unui proiect de act normativ recent aprobat de Guvern.
Noua institutie este infiintata pe baza recomandarilor Uniunii Europene.
Comentarii 0