Mugur Isarescu, ambasadorilor din UE: Economia Romaniei va creste in 2015 cu 3,5%

Paul Cristescu | 20.10.2015

Ambasadorii tarilor UE la Bucuresti au avut astazi o intalnire de lucru cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, pe tema evolutiei economiei romanesti.

Pe aceeași temă

 

Cititi principalele declaratii ale guvernatorului BNR: (conform Hotnews)

 

  • 2015 a fost al cincilea an consecutiv de crestere economica. Dupa o crestere de 2,4% in 2014 ne asteptam ca in 2015 economia sa creasca cu 3,5%, cu mult peste media UE.  
  • Deficitul de cont curent este de asteptat sa ramana sub 1,0% din PIB in 2015, iar rezervele internationale raman la un nivel confortabil, in ciuda rambursarii aproape integrale a imprumutului de la FMI . 
  • O deviatie semnificativa de la MTO pare probabila in anii urmatori datorita reducerilor viitoare de taxe si a cresterilor salariale in sectorul public. 
  • In ciuda cresterii rapide pe parcursul anilor de criza a ponderii datoriei in PIB, acest indicator ramane situat la sub 40% din PIB (al patrulea cel mai mic nivel din UE) Sistemul bancar este rezistent la socuri . Am asistat la scaderea ratei creditelor neperformante pe fondul curatirii bilantului bancilor iar expunerea asupra sistemul bancar din Grecia este limitata.

 

CITITI SI: Un nou acord cu FMI trebuie axat pe reforme structurale, sustine Guvernatorul BNR Mugur Isarescu

 

  • Redresarea economica de dupa 2010 a fost initial condusa de exporturi. Din 2014, consumul intern a inlocuit exporturile nete. 
  • Ratele rapide de crestere in domeniul echipamentelor electrice si in sectorul auto au contribuit cel mai puternic la performanta favorabila a industriei In ultimul timp, serviciile de IT & C au capatat o consistenta tot mai puternica, ponderea lor in PIB depasind-o pe cea a sectorul ui agricol in 2014 si fiind in prezent  aproape de cota detinuta de constructii
  • Obiectivul pe termen mediu a fost atins in 2014. Pentru 2015 estimam sa ramanem  aproape de tinta, dar o deviere semnificativa pare probabila  in urmatorii ani datorita  viitoarelor reduceri de impozite si a cresterilor salariale in sector public
  • Riscurile economice provenite ca urmare a conflictului dintre Rusia si Ucraina au fost  de dimensiuni controlabile. In sectorul energetic, ponderea importurilor din Rusia este limitata (in jur de 4%).  Romania este capabila sa acopere din resurse interne  in jur de 92% din consumul propriu  de gaze naturale din intern surse. Ponderea gazelor naturale importate a scazut in continuare la 1,8% ianuarie-mai 2015 si este de asteptat sa devin neglijabile in 2016
  • Romania pe locul al treilea din UE din punct de vedere al independentei energetice (dupa Estonia si Danemarca) capitalul rusesc fiind prezent (direct sau prin intermediul societatilor care detin sediul in alte tari UE) la fier si otel (TMK), metalurgie (Alro Slatina) si rafinarea petrolului (Lukoil). Niciuna dintre companiile cu capital rusesc nu poate fi considerata de importanta sistemic. In sectorul financiar nu exista legaturi directe intre sistemul bancar romanesc si cele din Rusia si Ucraina

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22