Negocierile pentru crearea viitorului guvern PNL- USR PLUS- UDMR au fost reluate

Redactia | 17.12.2020

​​Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR au reluat joi discuțiile pentu fomarea noului Guvern, Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor au spus,într-o declarație comună că ”toate soluțiile sunt pe masă”.

Pe aceeași temă

E vorba de împărțirea funcțiilor de premier, președinte al Camerei Deputaților și Senatului.

UPDATE - Declarațiile celor trei reprezentanți de partide înainte de întâlnirea de joi

Ludovic Orban: ”Am stabilit să reluăm discuțiile, vom continua împreună rezultatul pe măsură ce se ajunge la anumite soluții. Toate variantele sunt pe masă”.

Dan Barna: ”În întâlnirea de azi fiecare parte și-a exprimat o anumită flexibilitate. Suntem dispuși să găsim o soluție care să ducă la o soluție stabilă. Azi de la ora 17.00 colegii încep să lucreze pe programul de guvernare. Mâine continuăm discuția pe partea politcă. Fiecare partid și-a exprimat mandatul, suntem în faza negocierii”.

Kelemen Hunor: ”Sunt convins că până la finalul anului vom avea guvern funcțional. toate variantele sunt pe masă”.

***

Chiar dacă liderii PNL și USR-PLUS au susținut că soluțiile pe care le propun sunt de „flexibilizare”, în realitate fiecare a rămas pe pozițiile care au dus la blocajul discuțiilor.

Astfel, PNL a votat în unanimitate să propună în negocieri variantele : Florin Cîţu premier şi Ludovic Orban preşedinte al Camerei Deputaților și Orban premier şi Cîţu preşedinte al Senatului.

Soluția însă a fost respinsă de USR PLUS care nu vrea ca funcțiile de premier și șef al Camerei Deputaților să revină amândouă PNL. De asemenea, nu-l vrea pe Ludovic Orban premier.

Miercuri seară, conducerea USR-PLUS a decis să prezinte în negocieri două variante. Dacă Florin Cîțu preia șefia guvernului, șefia Camerei Deputaților să revină USR, pentru Dan Barna, iar șefia Senatului PNL. O a doua variantă este ca Dacian Cioloș să fie premier, iar șefiile Camerei Deputaților și Senatului să revină PNL.

Liberalii nu sunt de acord însă cu aceste soluții ale USR-PLUS.

UDMR apreciază că propunerile de premier făcute de PNL sunt bune, dar precizează totodată că celelalte două funcţii în stat - de preşedinte al Senatului şi Camerei Deputaţilor - trebuie să revină formaţiunilor care vor forma coaliţia de guvernare alături de liberali, coaliţie în care "înţelegerea trebuie să fie pe linie", a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor.


"Nu avem nimic de comentat, noi putem lucra cu amândoi (Orban şi Cîţu - n.r.). Mai departe, lucrurile se complică, fiindcă că în acest moment noi considerăm că celelalte două funcţii politice din stat - cea de preşedinte al Senatului şi preşedinte al Camerei Deputaţilor - trebuie să revină celorlalte două formaţiuni care nu vin cu premierul", a declarat Kelemen Hunor.


Dacă echipele de negocieri conduse de șefii partidelor nu vor reuși să cadă de acord asupra formulei de împărțire a acestor funcții, negocierile vor fi suspendate până la formarea Parlamentului și alegerea în plen a președintelui Camerei Deputaților.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22