Pe aceeași temă
„Avem o ordonanță de urgență în pregătire, astfel încât cazurile oligosimptomatice sau asimptomatice să rămână la domiciului sub supravegherea medicului de familie, urmând ca mijloacele de transport de la DSU să îi ia programat pentru investigații suplimentare paraclinice. În momentul în care apare simptomatologie, ei sunt duși în unitățile spitalicești”, anunță Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătății precizează că ordonanța de urgență va fi aprobată săptămâna viitoare.
„Medicii de familie, prin contracte separate, suplimentare cu casele de asigurări, pot face o monitorizare, o telemedicină sau pot presta servicii medicale pentru anchete epidemiologice sau recoltări”, mai arată Tătaru.
Nu pot fi emise ordine către medicii de familie pentru a face, în afara negocierilor contractului cu CNAS, alte acte medicale, susțin reprezentanții Colegiului Medicilor din România.
Astfel, medicul de familie poate monitoriza de la distanță pacienții COVID-19, dar nu vor intra în focar.
De asemenea, ministrul Sănătății, a mai declarat joi că incidența cazurilor de Covid-19 în București va rămâne sub 3 la mia de locuitori în condițiile în care din stabilirea ratei de infectare într-o localitate vor fi scoase focarele (cămine de bătrâni, centre de îngrijire a copiilor, spitale).
„Incidența în București era sub 3, dar în condițiile în care scoatem acele focare, cred că rămâne sub 3”, a spus Tătaru într-o declarație de presă.
Localitățile care depășesc rata de infectare de 3 la mie sunt obligate să ia o serie de măsuri restrictive, inclusiv trecerea școlilor la predarea exclusiv online.