Nelu Tătaru: Dacă va crește numărul de cazuri noi, în special în focare, putem reimpune restricții

Redactia | 12.05.2020

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că este adeptul declaraţiei verbale pe propria răspundere, după data de 15 mai, atunci când o persoană iese din localitatea de domiciliu.

Pe aceeași temă

Ministrul a mai spus că după 14 zile, începând de la intrarea în vigoare a primelor măsuri de relaxare, dacă se observă o creştere a numărului de cazuri de COVD-19, atunci ar putea fi reintroduse anumite restricţii.

”Motivul temeinic rămâne, rămâne varianta declaraţiei scrise sau cea a declaraţiei verbale. Sunt adeptul declaraţiei verbale pentru că trebuie să facem acea trecere de conştiinţă de pe partea medicală pe cetăţeanul de rând. Dra putem avea în vedere şi cealaltă variantă, a declaraţei pe propria răspundere, decizia este a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Suntem într-un moment în care, dacă după două luni de zile nu am înţeles că într-adevăr a fost ceva deosebit cu care nu ne-a, mai întâlnit şi nu s-a terminat, atunci s-ar părea că trebuie impuse şi alte restricţii, cum ar fi o declaraţie pe propire răspundere pentru a părăsi localitatea. Sunt opinii în discuţie, CNSSU va fi cel care va decide. Personal mizez pe conştiinţa personală a fiecăruia şi atunci să ne putem să ne asumăm lucrurile pe care le facem”, a declarat Nelu Tătaru la Digi 24, luni seara.

Potrivit ministrului, după 14 zile, se va face o reevaluare şi, dacă este necesar, vor fi reintroduse restricţii.

”După o perioadă de 14 zile care este şi acea perioadă de incubaţie,până apare o infecţie virală. Noi evaluăm. În măsura în care vom vedea o reluare a transmiterii comunitare, atunci ne gândim să impunem şi alte restricţii. Suntem pe acel platou, nu am început să coborâm. am văzut 226 de cazuri noi, să ne gândim că a fost sâmbătă şi duminică, când testările sunt realmente mai puţin făcute şi avem un număr de 226, mai puţin decât am avut cu o zi înainte, 231. Dar menţinem aceeaşi prudenţă. Când începem să scădem ca număr de cazuri, măcar o săptămână, să vedem un număr din ce în ce mai mic de cazuri noi, căderea cazurilor din terapie intensivă, scăderea numărului de decese, putem spune că am plecat pe panta descendentă şi atunci putem să ne gândim că începe şi o perioadă de relaxare pe care trebuie să o controlăm, dar dacă în aceatsă perioadă avem o creştere a numărului de cazuri noi şi în special în anumite focare, atunci ne gândim să reimpunem nişte restricţii”, a mai spus Tătaru.

Totodată, ministrul Sănătății a mai declarat că studiul naţional care va demara din 1 iunie ne poate releva starea de imunizare a populaţiei şi se va face prin regiuni. Ministru precizează că, dacă avem o populaţie foarte puţin imunizată, putem să ne aşteptăm la un al doilea val foarte puternic.

”La sfârşttul pandemiei, adică atunci când vom avea o pantă descendentă, ajunsă aproape la nivel minim şi asta se face cam la trei luni de pandemie, se poate face un studiu care în acest context ne poate releva starea de imunizare a populaţiei. Se va face prin regiuni, cele opt regiuni de dezvoltare şi la nivel judeţean, în funcţie de numărul de populaţie, în funcţie de numărul de infectări, în funcţie de numărul de decese, de cazuri care au fost în terapie intensivă, ca şi gravitate, se face un eşantion. Rezultatul care este predictiv, o dată ne arată cât suntem de imunizaţi, pe grupe de vârstă, şi prognozează sau previzionează o evoluţie ulterioară a unui al doilea val sau a unei evoluţii mai estompate în sezonul care va urma”, a declarat Nelu Tătaru.

Întrebat cum se vor face aceste teste, Tătaru a spus că sunt folosite ”nişte teste serologice”, iar studiul va fi făcut pe toate categoriile de oameni, indiferent dacă le-a fost depistată boala sau nu.

”Sunt folosite nişte teste serologice, care dau o precizie acestui studiu. Verificăm care au fost bolnavi, prin prezenţa anticorpilor şi atunci vom şti care sunt cei care s-au imunizat. Vor fi şi imunizaţi şi neimunizaţi şi cei care au făcut boala. Ne interesează cât din populaţia României a făcut boala pentru a previziona cum va arăta cel de-al doilea val”, a declarat Tătaru.

Ministrul Sănătăţii spune că acest studiu ne va arăta dacă al doilea val de coronavirus va fi sau nu unul puternic.

”Vom vedea dacă am avut o mare masă a populaţiei României imunizată, atunci vom putea spera că următorul val va fi unul de mică amploare şi atunci se va continua ca într-o gripă sezonieră. Dacă avem o populaţie foarte puţin imunizată, putem să ne aşteptăm la un al doilea val foarte puternic”, a mai spus Tătaru.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22