Nepotul lui Gigi Becali, Vasile Geambazi, suspect într-un dosar pentru spălare de bani audiat la DNA

Laurentiu Gheorghe | 19.11.2019

Procurorii DNA l-au audiat marți dimineață pe Vasile Geambazi, într-un dosar privind afaceri imobiliare desfășurate din 2014 în Voluntari. În acest dosar a fost audiat și Gigi Becali.

Pe aceeași temă

În acest dosar, corpul de control al premierului a făcut o plângere penală, miza fiind un teren din Voluntari de 21 de hectare. Statul a ajuns sa platească despăgubiri de 60 milioane de euro pentru un teren tranzacționat cu un milion de euro.

Vasile Geambazi, nepotul lui George Becali, a declarat, marți, la ieșirea de la audierea de la sediul DNA, că acuzațiile din dosar sunt de spălare de bani: „dacă statul român are bani negri înseamnă că am spălat banii negri (...) dacă erau bani negri la Ministerul Finanțelor, i-oi fi spălat”, a declarat Gembazi la ieșirea de la audieri.

Întrebat de jurnaliști, pe lângă cine și de către cine s-a făcut traficul de influență, nepotul lui Gigi Becali a răspuns că „nu există așa ceva”. În ceea ce privește posibilitatea de a da banii înapoi, nepotul lui George Becali a spus că „așteptăm și vedem”.

În 2014, Vasile Geambazi a renunţat la despăgubirea pentru un teren de 14,7 hectare din Voluntari, dobândit prin cesiune, după ce instanţa a hotărât ca el să primească doar contravaloarea sumei plătite fostului proprietar şi 15% din diferenţa până la valoarea imobilului.

Persoanele care au revendicat iniţial suprafaţa respectivă îşi înstrăinaseră drepturile încă din anul 2003. În anul 2011, S.C. Romcontrol S.A. a întocmit, în dosarul de despăgubire al lui Geambazi, un raport de evaluare şi a stabilit valoarea terenului la suma de 205.352.000 de lei.

În 2012, Geambazi a dat în judecată Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, solicitând emiterea titlului de despăgubire. La data de 6 noiembrie 2014, Curtea de Apel Bucureşti a obligat Comisia Naţională pentru Compensarea Imobilelor (succesoarea Comisiei Centrale) să emită titlul de despăgubire în condiţiile Legii nr. 165/2013, ceea ce ar fi presupus ca valoarea imobilului să fie stabilită prin aplicarea grilei notarilor publici şi să se acorde, prin compensare în puncte, doar contravaloarea sumei plătite fostului proprietar şi 15 la sută din diferenţa până la valoarea imobilului.

În iulie 2013, Vasile Geambazi a obţinut o despăgubire de 297.630.000 de lei de la statul român, pentru un alt teren din Voluntari, de 21 de hectare, potrivit unei decizii irevocabile a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Potrivit ANRP, Vasile Geambazi a dobândit dreptul la proprietate asupra terenului de 21,7 ha din Voluntari printr-un contract de cesiune încheiat în anul 2009.

El a depus plangerea la Curtea de Apel Bucuresti. Magistratii au fost foarte prompti si in doar doua luni au stabilit termen de judecata, iar intr-o singura infatisare au si luat decizia: Geambazi sa primeasca 60 de milioane de euro. Insa Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a contestat decizia la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Le-a fost respinsa cererea, asa ca decizia Curtii de Apel a ramas in picioare. Definitiv.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22