Nicușor Dan a obținut suspendarea PUZ-urilor Sectoarelor 2,3,4,5 și 6 pentru un an

Laurentiu Gheorghe | 26.02.2021

Majoritatea consilierilor PNL-USR din Consiliul General a aprobat suspendarea pentru un an a PUZ-urilor pentru sectoarele 2,3,4,5 și 6 din Capitală după ce ceruse suspendarea pentru acestora pentru doi ani

Pe aceeași temă

Inițial, primarul general al Bucureștiului, Nicușor Dan, ceruse suspendarea cu 2 ani a Planurilor Urbanistice Locale, dar, în urma negocierilor, a venit în ședința de Consiliu General cu un amendament pentru suspendarea acestora pe 1 an.

Consilierii USR anunțaseră că vor susține suspendarea pe doi ani, dar cei de la PNL au avansat termenul de 3 luni. După negocieri, liberalii au revenit și au spus că vor vota cât este nevoie. Proiectele imobiliare pentru care s-au emis deja certificate de construire pe PUZ-urile în vigoare până la momentul suspendării vor merge mai departe. Consilierii PSD și PMP au votat împotriva suspendării, scrie Hotnews.

„Sunt în poziția privilegiată, alături de colegul meu Stelian Bujduveanu, să fim printre cei câțiva care ne-am opus adoptării hotărârilor pe care astăzi le suspendăm. Am votat hotărât împotrivă la fiecare dintre ele, deci departe de mine intenția de a apăra aceste PUZ-uri. Însă, așa cum a fost prezentat inițial, proiectul conținea numeroase vicii de legalitate, pe care unii dintre colegii noștri le-au înțeles abia aseară târziu... Astăzi, mare parte din ele au fost corectate. Cu greu, dar au fost rezolvate. Cât s-a putut. (...)

Să știți, dragi colegi, că oricât de UNIȚI am fi, nu putem salva Bucureștiul rezolvând o ilegalitate printr-o altă ilegalitate! Suspendarea propriilor acte este mai degrabă o creație doctrinară, iar doctrina a reținut că poate fi îngăduit autorității emitente un termen rezonabil în care să reflecteze la modalitatea de îndreptare a unor nelegalități. De aceea, nu am înțeles deloc înverșunarea colegilor noștri pentru un termen de suspendare mai larg, pe care eu îl consider excesiv. (...)

Iar insistența dvs. de a avea un termen de 1 an pentru suspendare este foarte probabil să îi coste pe bucureșteni. Pentru că vă garantez : riscul de a avea o suspendare a suspendării în instanță crește proporțional cu durata pentru care operează hotărârea de azi. Dar sunt convins că vă puteți face singuri diagrama riscurilor și că v-ați asumat acest lucru. Și că știți că dacă ajungem în această situație, nu mai putem să revenim cu o altă hotărâre de suspendare: nici pe un an, nici pe 3 luni, nici măcar pe o zi. Tocmai de aceea, îi cer în mod oficial președintelui comisiei de urbanism să facă publică stenograma ședinței sau ale ședințelor din ultimele zile, astfel încât , la momentul unei eventuale decizii a instanței, să vedem, alături de toți bucureștenii, cine a insistat pe un termen excesiv”, a declarat Cătălin Deaconescu, consilier general PNL.

El i-a cerut primarului general să vină în fața consiliului cu informări trimestriale referitoare la problemele de nelegalitate pe care le va identifica în aceste PUZ-uri și să accelereze toate demersurile administrative pentru realizarea Planului Urbanistic General.

În replică, primarul general, Nicușor Dan, a declarat că suspendarea este necesară pentru că există o puternică suspiciune de nelegalitate, măsura fiind proporțională cu complexitatea PUZ-urilor.

”Este adevărat că teoria dreptului administrativ supune că perioada suspendare trebuie să fie proporțională, dar noi suntem într-o situație excepțională, avem 5 acte administrative care reglementează peste 80% din suprafața Bucureștiului. Aceste acte administrative au o puternică suspiciune de nelegalitate pentru că Tribunalul București s-a pronunțat pentru două dintre ele și le-a anulat , iar Curtea de Apel a suspendat unul dintre ele.

Și atunci, termenul de 1 an care este prevăzut acum este absolut proporțional complexitatea documentațiilor de urbanism care reglementează 80% din București. După cum știți există un principiu al neretroactivității. Fie astăzi suspendați, fie luni orice proprietar care are un spațiu verde, un teren de blocuri între case, un teren pe linia de metrou de suprafață, dacă își obține autorizația de construire va avea un drept câștigat, deci este o decizie de oportunitate”, a declarat Nicușor Dan.

Ștefania Petre, consilier USR, a susținut că va face ce este mai bine pentru oameni.

„Termenul inițial a fost propus de primarul General, nu este al altor consilieri. Ulterior, la modificarea proiectului a venit tot de la PG și acum ne aflăm în prezența unui nou termen de la PG. Noi am asumat de la început susținerea primarului general și sper ca astăzi suntem suficient de maturi ca să nu ne mai ținem lecții de morală în timpul ședinței ci să facem ce este mai bine pentru oameni”, a declarat Ștefania Petre.

Amendamentul propus de Nicușor Dan și adoptat de consilierii generali, în urma negocierilor, prevede următoarele:

  • „Suspendarea se face pe 1 an.

  • În termen de 90 de zile de la adoptarea prezentei hotărâri, Primarul General și aparatul de specialitate vor comunica public Unitățile Teritoriale Reglementate în care au fost identificate neconcordanțele cu legislația aplicabilă în domeniul urbanismului.

  • La expirarea celor 90 de zile, menționate la alin (3), Primarul General și aparatul de specialitate vor organiza dezbateri publice în vederea identificării soluțiilor optime de reglementarea urbanistică.

  • Prevederile Art. 1, alin (1) nu se aplică certificatelor de urbanism emise anterior adoptării prezenței hotărâri și autorizațiilor de construire/ desființare aflate în curs de emitere și pentru care au fost deja emise certificate de urbanism în baza hotărârii anulate.

  • Pe perioada suspendării PUZ-urilor, certificatele de urbanism și autorizațiile de construire/ desființare care vor fi emise de primarul Municipiului București și de primarii sectoarelor Municipiului București, vor respectă prevederile documentațiilor de urbanism anterioare hotărârii suspendate.

  • Primarul General și Primarii de sector, au obligația de a comunica CGMB, până luni 01.03.2021, ora 16 lista tuturor cererilor depuse pentru emiterea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construcție/desființare formulate până la dată prezenței hotărâri, aflate în curs de soluționare.”

Primarul general a declarat că după suspendarea PUZ-urilor de Sector se va putea construi în continuare, după prevederile Planului Urbanistic General.

„Este un moment de cotitură în ceea ce privește dezvoltarea urbanistică a Bucureștiului. Mulțumesc consilierilor PNL și USR că au rezistat presiunilor și amenințărilor care au venit din toate părțile. Sunt mândru că sunt susținut de această majoritate”, a declarat Nicușor Dan după aprobarea suspendării PUZ-urilor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22