Nicușor Dan a preluat conducerea ALPAB și promite reabilitarea urgentă a parcurilor bucureștene

Laurentiu Gheorghe | 26.08.2021

Nicușor Dan a spus că vor fi desființate cele două companii municipale care se ocupau de curățenia în parcuri, iar de luni angajații ALPAB vor începe să lucreze în parcuri.

Pe aceeași temă

Primarul Capitalei Nicuşor Dan a anunţat joi că a preluat interimar conducerea Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB), nemulţumit de starea parcurilor din Capitală. El a precizat că Primăria nu are în acest an bani pentru a face investiţiile de care este nevoie în parcuri. Întrebat dacă s-a întâlnit cu liderul PNL Ludovic Orban, iar acesta i-a recomandat să-l numească la ALPAB pe Bogdan Steriopol, Nicuşor Dan a declarat că o astfel de întâlnire a avut loc, însă temele de discuţie au fost administrative, guvernamentale şi politice şi că nu a primit nicio indicaţie legată de ce să facă la ALPAB.

Primarul genral a făcut joi o inspecţie inopinată la ALPAB, după ce în presă au apărut mai multe materiale critice referitoare la stiuaţia parcurilor din Bucureşti, inclusiv a Parcului Cişmigiu, situat vizavi de sediul Primăriei Capitalei.

”Este o problemă care porneşte din decizia fostei administraţii de a muta activitatea pe companii. Noi am avut o administraţie ALPAB care funcţiona rezonabil până când, în anul 2018, s-a luat decizia ca activitatea să se mute pe companii. Am avut două conduceri succesive la companie, niciuna corespunzătoare, adică şi pe comezile care s-au dat fie în ceea ce priveşte tunderea ierbii, fie în ceea ce priveşte curăţenia, golirea coşurilor de gunoi, curăţarea locurilor de joacă, s-a făcut treabă de mântuială. Ce am făcut azi aici a fost să preiau interimar conducerea ALPAB, din acest moment eu sunt practic directorul ALPAB până când voi face o evaluare completă a ce se întâmplă în ALPAB”, a declarat Primarul General.

El a subliniat că Primăria nu are în acest an bani pentru a face investiţiile de care este nevoie în parcuri:

”Dar în doi ani de acum parcurile vor arăta chiar cum trebuie să arate”, a dat asigurări Nicuşor Dan.

Primarul General a anunţat că va avea loc o şedinţă de Consiliu pe 1 septembrie pe care o va convoca joi, cu mai multe teme, printre care desfiinţarea Companiei de parcuri, desfiinţarea Companiei de arbori şi, până când această desfinţarea operează, ”reducerea tarifelor la compania de parcuri şi ridicarea exclusivităţii companiei de parcuri pentru că acum în contractul de delegare a serviciului şi de întreţinere a spaţiilor verzi şi de salubritate în parcuri e o clauză de exclusivitate”, iar ALPAB, chiar dacă avea oameni, nu putea să vină să măture sau să tundă iarba. ”După 1 septembrie o să avem nişte oameni de la ALPAB cu care să intervenim şi chiar luni dimineaţa o să venim cu 40 de oameni în parcul Cişmigiu”, a precizat Nicuşor Dan.

”Singurul client al Companiei de parcuri este ALPAB. Iniţial am avut un buget de 8-9 milioane de lei, la rectificarea din 29 iunie bugetul a fost mărit la aproximativ 15 milioane de lei”, a adăugat el.

Cele mai importante declarații ale lui Nicușor Dan:

  • Consiliul de Administrație care coordonează compania de parcuri trebuie să schimbe directorul, care nu e în stare, nu știe această meserie și să reușim să dăm un nivel de satisfacție bucurestenilor cel puțin în ce privește curățenia și tunderea ierbii. Nu au fost bani pentru a face investițiile de care e nevoie în parcuri. În doi ani parcurile vor arăta cum trebuie.

  • Directorul interimar al ALPAB sunt eu. Îmi asum răspunderea pentru ce se întâmplă. Voi face o analiză, dacă vom face un concurs de director vă vom anunța.

  • O să avem o ședință de consiliu pe 1 septembrie, printre aceste subiecte este desființarea companiei de parcuri, desființarea companiei de arbori. Acum în contractul de delegare era o clauză de exclusivitate, ALPAB chiar dacă avea oameni nu putea să vină să întrețină un spațiu verde. După 1 septembrie, putem avea oameni de la ALPAB.

  • Inițial am avut un buget de 8 – 9 milioane de lei pentru asta, la rectificarea din 29 iunie bugetul a fost mărit la 15 milioane de lei.

  • Conducerea interimară a acestei instituții am preluat-o eu azi. Da, m-am întâlnit ieri dimineață cu Ludovic Orban. Nu mi-a dat nici o indicație ce să fac eu la ALPAB. Am discutat cu domnul Orban de chestiuni administrative, guvernamentale și politice.

  • Nu a funcționat colaborarea între ALPAB și compania de parcuri. Compania a făcut lucrări de mântuială. Chiar dacă au fost plătiți să salubrizeze aleile să tundă iarba, au făcut asta de mântuială și bucureștenii au văzut-o.

  • În compania de parcuri există un contract colectiv de muncă cu multe salarii compensatorii care fie că le dădeam de lucru, fie că nu le dădeam, oamenii ăștia erau plătiți până la 31 decembrie 2021. Am ales soluția rezonabilă să lucrăm cu ei pînă la sfârșitul anului.

  • Luni diminieață 40 de oameni vor veni în parcul Cișmigiu, într-o săptămână o să arate așa cum ar trebui să arate un parc. Începem cu Cișmigiu, continuăm cu Herestrău, cu parcul Carol.

  • Noi avem aproximativ 40 de oameni la ALPAB cu care putem să intervenimi, ei trebui să fie coordonați profesionist.

  • Tot pe 1 septembrie se va discuta diminuarea tarifelor acestei companii pentru întreținerea parcurilor. Au prețuri foarte mari și nici nu fac treabă cum trebuie - fie nu au tuns iarba bine, dacă au tuns-o nu au strâns-o sau au aruncat-o pe alei. Știind că sunt desființați, nu mai au nicio motivație.

  • De exemplu, Compania Parcuri și Grădini, pentru serviciul de cosire mecanică a gazonului cere 1 leu/mp, pe când o altă societate de pe piață cere 0,23 lei/mp. La fel, pentru tunderea gardurilor vii, compania cere 5 lei/mp, pe când o alta societate de pe piață cere undeva la 2,35 lei/mp.

  • Vorbim deci, de prețuri chiar si de 4 ori mai mari si nu este vorba despre o curte a omului, ci de milioane de metri pătrați.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22