Nicușor Dan, amendat pentru că nu a emis certificat de urbanism pentru un bloc construit ilegal

Redactia | 24.12.2021

Gabriela Firea a făcut public un document care arată că Nicușor Dan a fost amendat de Inspectoratul de Stat în Construcții pentru că nu a emis autorizație pentru un bloc ridicat ilegal.

Pe aceeași temă

Potrivit documentului, Nicușor Dan a fost amendat de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) cu 5.000 de lei pentru că nu a emis certificatul de urbanism pentru imobilul situat în Municipiul București, Strada Nicolae Drăgan nr. 5A, Sectorul 5.

Termenul impus de ISC pentru emiterea certificatului de urbanism este 28.12.2021.

Certificatul de urbanism este necesar pentru ca blocul în care locuiesc acum 90 de familii să poată fi racordat la rețeaua de electricitate. Imobilul a fost construit în anul 2012 fără forme legale. Timp de nouă ani a fost legat la contorul unui garsoniere din alt imobil. În urmă cu câteva luni, în momentul în care furnizorul de electricitate a depistat instalația periculoasă, a tăiat curentul.

Pentru că nu au curent de luni bune, locatarii celor 90 de garsoniere și apartamente din blocul situat pe Strada Nicolae Drăgan au cerut autorităților, în special Primăriei Generale, să intervină. Mai exact, voiau ca Primarul General să emită un certificat de urbanism pentru ca blocul să fie racordat la rețeaua de electricitate. Nicușor Dan a refuzat să facă acest lucru motivând că acesta a fost construit ilegal.

„Am precizat de mai multe ori că nu voi emite certificat de urbanism pentru alimentarea cu energie electrică a construcției vădit ilegale din str. Nicolae Drăganu 5A. Cea mai mare problemă este securitatea la incendiu.

Cum vor putea interveni pompierii la un eventual incendiu pe fațada estică? Nu există spațiu fizic de acces acolo, iar un incendiu pur și simplu nu va putea fi stins.  Am solicitat Inspectoratului de Stat în

Construcții verificarea legalității autorizațiilor în baza cărora s-a construit imobilul și am comunicat solicitanților ca nu vom emite certificatul de urbanism până ce nu se emite punctul de vedere al Inspectoratului.

Inspectoratul n-a răspuns solicitării noastre de verificare a legalității autorizațiilor, dar a întocmit în schimb un proces-verbal de sancționare a PMB pentru neemiterea certificatului de urbanism. A venit vremea ca fiecare autoritate să răspundă pentru actele sale.

Nu exercit această funcție pentru a semna “ca primarul”, ci pentru a lua decizii corecte.  Știu că situația este grea pentru locuitorii din imobil, care au fost păcăliți de constructor. Am arătat însă disponibilitatea primăriei de a susține locuitorii atât într-un litigiu prin care să-și recupereze investiția, cât și prin măsuri sociale. A ignora, însă, legea și riscurile nu este o soluție.”, a precizat Nicușor Dan.

În prezent, cei care locuiesc în blocul debranșat își duc traiul așa cum pot. Primăria Sectorului 5 le-a împrumutat un generator pentru a avea curent. La acesta sunt legate doar 25 de locuințe din cele 90. Restul locatarilor au generatoare mai mici pe care și le țin pe balcone sau și-au tras câte un cablu de la casele din zonă.

Potrivit surselor G4Media.ro, investitorul care a construit blocul a ridicat mai multe imobile în Sectorul 5, tot fără forme legale.

În 2018, unul dinstre acestea, un bloc de 54 de apartamente a luat foc tot din cauza instalației electrice improvizate.

Zeci de familii au rămas atunci pe drumuri. Nici acest bloc nu era racordat la rețeaua de electricitate. Era alimentat de la o proprietate din zonă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22