Nicușor Dan anunță situația datoriilor: Bucureștiul a trecut, realmente, pe lângă un faliment (Video

L. G. | 11.01.2023

Nicușor Dan a declarat că, după 2 ani de eforturi susținute, a reușit să stingă toate datoriile curente ale Primăriei București, în condițiile în care a preluat instituția într-o situație de faliment.

Pe aceeași temă

El a reamintit că, în momentul în care a preluat mandatul de edil general, Primăria Capitalei avea o datorie curentă de 3 miliarde de lei. El a prezentat o situaţie a datoriilor curente la momentul respectiv:

  • transport public - 740 de milioane de lei,

  • termie - 520 de milioane de lei,

  • familia Constanda - 370 de milioane de lei,

  • autobuze Otokar - 165 de milioane de lei,

  • staţia de epurare Glina - 60 de milioane de lei,

  • Pod Ciurel - 40 de de milioane de lei,

  • parcuri - 40 de milioane de lei,

  • lucrări termoficare - 35 de milioane de lei,

  • lucările de la Prelungirea Ghencea şi Pasajul Doamna Ghica - 35 de milioane de lei,

  • parcarea Pantelimon - 30 de milioane de lei,

  • iluminatul public- 30 de milioane de lei,

  • reabilitarea drumurilor - 30 de milioane de lei.

„Totodată, 150 de companii şi persoane private popriseră conturile PMB la sfârşitul anului 2020. Bucureștiul a trecut, realmente, pe lângă un faliment. Așa cum RADET a falimentat, în 2019, eram foarte aproape cu STB de aceeași situație. La fel cu spitalele, la fel cu alte servicii... Din cauză că lună de lună, PMB cheltuia mai mult decât avea”, a spus edilul, într-o conferință de presă.

El a precizat că pentru a obține această situație a trebuit să sacrifice investiții și să amâne proiecte pe care le promisese bucureștenilor.

„Deciziile pe care le-am luat au fost dureroase și au afectat în parte unele investiții. Am amânat unele investiții, cum a fost realizarea apărarea de maluri de lac din Herăstrău sau străzi și trotuare sau Pasajul Grigorescu.

Pe de altă parte, desființarea companiilor care produceau mare parte din pierderile PMB au dus la dereglări. Pe Parcuri, oamenii au trecut de la ALPAB la companii. Investițiile au fost afectate. La Compania de Dezvoltare Durabilă oamenii au plecat. Și când aveam nevoie de investiții pe documentații, aveam nevoie de modificare de documentații trebuia să apelăm la externi... A fost complicat.

În mod deliberat nu am comunicat subiectul ăsta, în ultimii 2 ani. Și mai ales în primele 2 luni, de la preluarea mandatului. Dacă aș fi fost iresponsabil, aș fi ieșit, în noiembrie 2020, cu această listă. Și în loc de 150 de companii, am fi avut 1.000 de companii care ne popreau conturile. Am discutat cu ei și i-am rugat să ne păsuiască”, a dezvăluit primarul Capitalei.

El a folosit prilejul pentru a ataca fosta administrație PSD condusă de Gabriela Firea:

„Asta înseamnă administrație PSD. Începem să uităm. Unii se gândesc la revenire. Dar asta înseamnă PSD: falimentul RADET, falimentul Primăriei....

Asta înseamnă PSD: Autobuze Otokar cumpărate și neplătite, afacerea Bordei – Costanda. Și servicii neplătite”, a precizat Nicușor Dan.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22