Pe aceeași temă
Nicușor Dan a dat asigurări că până la 1 ianuarie, situația este sub control, dar de la anul, s-ar putea ca Primăria să nu mai poată asigura plata integrală a subvențiilor fără un sprijin financiar suplimentar de la buget.
De asemenea, el spune că majorarea prețului gigacaloriei la 280 de lei, de la 164 cât este în prezent, este rezonabilă și ține cont de mai mulți factori.
„PNL-PMP susțin această majorare la 280 de lei, care ține cont de mai mulți factori. Ține cont de creșterea prețului gazului, ține cont de prețurile care sunt în țară pe același serviciu, ține cont de neajunsurile pe care, din păcate, bucureștenii le au, nu are rost eu să le explic acum, ține cont de faptul că nu s-a mai făcut o creștere din anul 2011, când prețul total, cel care acum e 980 de lei, atunci era 320 de lei cu totul, deci bucureștenii plăteau 164 de lei din 320 de lei, acum plătesc 164 de lei din 980 de lei. PNL-PMP susțin această creștere, care în opinia mea e rezonabilă, USR nu s-a pronunțat, așteaptă să vadă care este răspunsul din partea Guvernului, iar PSD s-a exprimat public că nu susține o majorare”, a spus Nicușor Dan.
Edilul a specificat că principalul subiect al întâlnirii a fost subvenţia pentru energie termică, el precizând că a fost la discuţii împreună cu primarul Constanţei. „Discuţia a fost că bugetul pe 2022 este în lucru, şi discuţia a fost care sunt urgenţele până la finalul anului 2021 şi care este necesarul începând cu 2022. Răspunsul final o să fie, pentru cei ca noi, care au nevoie în special pentru anul 2022, în bugetul de stat”, a arătat el.
„Avem o mare nevoie la începutul lunii ianuarie şi discuţia este dacă această nevoie pentru începutul lunii ianuarie o ne fie dată în decembrie sau în ianuarie, după eventuala aprobare a bugetului de stat. (...) În acest moment, Guvernul analizează urgenţele pe luna decembrie. Şi, în paralel, Guvernul lucrează la legea bugetului de stat", a spus primarul.
Nicușor Dan a mai spus că există două tarife, cel total, de producție, care va fi văzut până la sfârșitul anului, și va fi până la 13 ianuarie, când are loc scăderea de TVA, aproximativ 980 de lei, iar după scăderea TVA-ului, va fi aproximativ 870 de lei. În ceea ce privește banii pe care îi plătesc bucureștenii pe căldură, Nicușor Dan a afirmat că până când CGMB nu va modifica hotărârea din 2011, prețul gigacaloriei rămâne neschimbat, respectiv 164 de lei.
Un alt subiect la constituit modalitatea prin care Primăria se poate împrumuta astfel încât să plătească pentru preluarea Elcen, şi ulterior Elcen-ul să iasă din insolvenţă şi să fie inclus în Termoenergetica, pentru a putea accesa fondurile de modernizare.
„Sunt optimist că Guvernul va ajuta toate oraşele care au sistem centralizat de încălzire, cuantumul nu îl poate estima nimeni, azi, este un subiect care ţine de legea bugetului de stat pe 2022”, a conchis el.