Noi delimitari fata de scrisoarea rectorilor de sustinere a ministrului «Pamblica»

E.b. | 01.02.2018

Tot mai multe cadre didactice se delimiteaza de ceea ce s-a numit initial sustinerea lui Valentin Popa la Educatie (foto). Ieri, de pilda, asistenti si lectori ai Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica I.L. Caragiale (UNATC) din Bucuresti au protestat.

Pe aceeași temă

  

Ei sunt revoltati de faptul ca Nicolae Mandea, rectorul institutului, a semnat scrisoarea de sustinere a numirii lui Valentin Popa in functia de ministru al Educatiei, scrie ziare.com.

 

La randul lor, protestatarii au semnat o scrisoare in care dezaproba gestul rectorului si se disociaza de acesta.

 

"Rectorul UNATC este unul dintre semnatarii scrisorii de sustinere a ministrului Educatiei. Impreuna cu cativa colegi din UNATC am redactat o scrisoare deschisa in care ne exprimam opinia legata de acest gest", a transmis pe Facebook lectorul Andrei Rus.

 

In scrisoare se spune ca: "Surprinderea noastra e cauzata in primul rand de faptul ca acesta s-a alaturat unui astfel de demers, in mod evident un act de partizanat politic, ceea ce nu retinem sa se fi intamplat in trecut, in cazul altor propuneri pentru ministerul de resort".

 

Acestia sustin ca prin faptul ca Mandea a semnat scrisoarea atrage atentia asupra lor si insinueaza ca si ei ar fi de acord cu numirea lui Popa in functia de ministru.

 

"Prin prezenta scrisoare deschisa, dorim sa ne disociem de continutul respectivei scrisori si sa dezaprobam public gestul domnului rector, care nu face decat sa dea dovada de partizanat politic. Este, dupa cunostintele noastre, o premiera pentru universitatea noastra de asumare a unei pozitii de partizanat politic clar si in mod public.

 

De aceea, condamnam gestul rectorului Nicolae Mandea si ii solicitam retragerea semnaturii de pe scrisoarea amintita, printr-un comunicat public in acest sens", se arata in document.

 

Pana ieri scrisoarea fost semnata de:

 

Tudor Cristian Jurgiu, asist. univ. dr. al Facultatii de Film din UNATC

Andreea Duta, lector univ. dr. al Facultatii de Teatru din UNATC

Andrei Rus, lector univ. dr. al Facultatii de Film din UNATC

Gabriela Filippi, asist. univ. drd. al Facultatii de Film din UNATC

Vlad Ioachimescu, lect. univ. dr. al Facultatii de Film din UNATC

Paul Negoescu, asist. univ. dr. al Facultatii de Film din UNATC

Iulia Rugina, asist. univ. drd. al Facultatii de Film din UNATC

Andrei Gorzo, lector univ. dr. al Facultatii de Film din UNATC

Irina Trocan, asist. univ. drd. al Facultatii de Film din UNATC

Andra Petrescu, asist. univ. drd. al Facultatii de Film din UNATC
Adina Petrescu, prof. univ. dr. al Facultatii de Film din UNATC

Andreea Mihalcea, drd. al Facultatii de Film

Mircea Ciocaltei, prof. univ. dr. al Facultatii de Film

Tudor D. Popescu, asist. univ. drd. al Facultatii de Film

Lucian Georgescu, prof. univ. dr. al Facultatii de Film.

 

Acestia isi invita colegii sa se alature demersului lor.

 

Gestul acestora a fost salutat si de Tudor Chirila.

 

"Gestul colegilor de la UNATC, acela de a chestiona oportunitatea girului pe care rectorul universitatii l-a acordat noului ministru al educatiei (semnand impreuna cu alti rectori o scrisoare publica de sustinere), mi se pare un act de sanatate morala. Mai nou, in Romania, se strang semnaturi pentru ministrii cu competente indoielnice.

Iata un ditamai partizanat politic pe care niciuna din 'televiziunile de stiri' nu-l va reprosa bravilor semnatari. Pana la urma, numirile politice trebuie sa aduca si beneficii, ca de aia ii numim pe toti de la partid, nu? Ca sa livreze. Cand? Cand avem nevoie de un ministru care sa nu fie contestat, de exemplu", a scris Tudor Chirila pe pagina sa  de Facebook.

 

In plus, miercuri la amiaza, mai multi profesori de la UNATC au protestat fata de decizia rectorului Mandea.

 

Din cauza scrisorii de sustinere a ministrului Educatiei, dostul rector al UMF Cluj a demisionat din Senatul universitatii

   
 
Chirurgul clujean Constantin Ciuce, fostul rector al Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Iuliu Hatieganu, a anuntat ca si-a dat demisia din Senatul universitatii, el motivand ca nu este de acord cu faptul ca actualul rector, Alexandru Irimie, nu si-a retras semnatura de pe scrisoarea celor 45 de rectori, de sustinere a numirii lui Valentin Popa in functia de ministru al Educatiei.

 

In postarea facuta miercuri, pe o retea de socializare, Constantin Ciuce afirma ca sanatatea si educatia ar trebui sa fie parte integranta a sigurantei nationale, deasupra intereselor de partid, intrucat sunt elemente cheie ale viitorului unei natiuni, conform ziare.com.

 

"In acest context, universitatile ar trebui sa fie conduse de catre oameni care nu sunt doar profesionisti recunoscuti, ci si vizionari si responsabili privind viitorul scolii si drumul adevarat pe care aseaza generatiile actuale de studenti. (...)

 

Scrisoarea de sustinere, semnata de catre rectorii universitatilor din tara pentru actualul ministru al Educatiei, este inacceptabila ca mesaj pentru prezentul si viitorul unor universitati care se proclama europene si, in primul rand, pentru valorile pe care ar trebui sa le promoveze in mediul universitar si in societate. Intrucat rectorul UMF 'Iuliu Hatieganu' nu si-a retras semnatura de pe scrisoarea mentionata, mi-am depus demisia din Senatul universitatii", se arata in textul postat de Constantin Ciuce.

 

Potrivit acestuia, una dintre responsabilitatile principale ale mediului universitar si academic este aceea de a transmite generatiilor viitoare un model de conduita si sa creeze mentori capabili sa modeleze caractere.

 

"Sa insufle generatiilor tinere comportamente de invingatori bazate pe demnitate, corectitudine, spirit critic, dorinta de autodepasire si contributie la binele societatii in care traiesc. Cand standardele privind ierarhizarea universitatilor si obiectivitatea evaluarii sunt diluate sau dispar, universitatile, transformate in fabrici de diplome fara acoperire, vor avea ca produs final absolventi la care increderea in fortele proprii lipseste si, in egala masura, rolul pe care un absolvent de facultate ar trebui sa il aiba in societate.

 

Absolventii vor adopta in mare masura atitudini invatate de la profesorii lor, fiecare dupa cum i-a fost norocul", a subliniat profesorul clujean.

 

Constantin Ciuce este in prezent medic chirurg la Clinica de Chirurgie nr. 1 din Cluj-Napoca. El a fost rector al UMF Cluj-Napoca in perioada 2008 - 2012 si apoi membru al Senatului universitatii, din anul 2012 pana in prezent.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22