Pe aceeași temă
In conditiile in care esecul de la alegerile prezidentiale de anul trecut inca nu a fost pe deplin asumat in partid, PSD se loveste de noi tensiuni, de aceasta data dintr-un alt motiv. Este vorba despre propunerea votata in Comisia de Cod Electoral, care prevede ca sefii de Consilii Judetene (CJ) sa fie alesi prin vot indirect, de catre consilierii judeteni, si nu in mod direct de cetateni, asa cum se intampla acum.
Liderii din teritoriu critica dur aceasta masura luata la centru, pe care o vad drept “mizerabila, jignitoare, smechereasca si ipocrita”. Potrivit presedintelui Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania (UNCJR), social-democratul Marian Oprisan, responsabil pentru aceasta decizie luata in Comisia de Cod Electoral este colegul sau de partid si presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, potrivit Gandul.
Risc de “jocuri de culise murdare”
Decizia a fost primita cu reticenta la Bacau, unde presedintele CJ, Dragos Benea, refuza sa creada ca se pot “sterge cu buretele greselile din toamna lui 2014”, cu referire la pierderea alegerilor prezidentiale de candidatul PSD, Victor Ponta.
”Nu cred că nişte greşeli ale trecutului, care aparţin întregii echipe PSD, pot fi şterse cu buretele doar cu preşedinţii de CJ, baroni sau nebaroni, cu vot direct sau indirect. Nu cred asta. Poate că se încearcă asta, dar eu nu cred. Sunt ultimul care să mă opun unei reforme în PSD, dar nu cred că doar asta rezolvă problemele pe care le-am văzut în toamna anului trecut. Nu cred că dacă vine domnul Zgonea acum şi limitează mandatele la două şi votul la consilii judeţene este indirect, gata, se schimbă părerea oamenilor despre PSD”, a spus preşedintele CJ Bacău.
El s-a exprimat direct în favoarea votului uninominal pentru preşedinţii de Consilii Judeţene.
”Votul indirect poate genera nişte jocuri de culise mai incorecte şi în detrimentul cetăţenilor decât votul direct. Mai degrabă vot direct dintr-un tur sau două decât acest vot indirect, care dă naştere la fel de fel de jocuri de culise mai murdare. Se pot face alianţe care de care mai ciudate şi mai împotriva naturii, putem să vedem alianţe extreme de bizare”, a adăugat Benea.
Dragoş Benea a precizat că în partid nu s-a luat o decizie în privinţa sistemului de vot pentru preşedinţii de CJ şi că nu ştie cum a ajuns Valeriu Zgonea la această variantă.
Oltul se teme de “cardasii”
La Olt, presedintele CJ, Paul Stanescu, vede decizia luata in Parlament drept o posibila sursa de “cardasii”.
”Eu nu sunt de acord ca preşedintele CJ să fie ales ca înainte, majoritatea să aleagă preşedintele, pentru că ştim ce cârdăşii se făceau în acele vremuri, şi când spun cârdăşii lucrurile sunt mult mai ample pentru alegerea unui preşedinte care nu avea nici măcar autoritate pentru că putea oricând să fie schimbat, oricând se putea face o cârdăşie şi să fie schimbat. Cred că un preşedinte ales uninominal, are mai multă libertate în a câştiga alegerile cu o platformă electorală în care să îşi propună şi realizeze nişte obiective. Votul cel mai important este al cetăţenilor, care o dată la patru ani, dacă nu ţi-ai respectat ce ai spus în campania electorală sigur că pleci de acasă automat. Cred că ideea din 2008 privind alegerea preşedintelui de CJ direct este o idee foarte bună şi rolul preşedinţilor în dezvoltarea comunităţilor locale a avut un rol esential în această perioadă”, a spus Paul Stănescu.
Seful CJ Olt sustine ca o asemenea decizie nu a fost luata pana acum in forurile de conducere ale PSD. In plus, Stanescu arata ca ar fi mai bine ca si cetatenii sa fie intrebati privitor la aceasta posibila schimbare.
Marian Oprişan afirmase în declaraţia pentru gândul că prin sistemul de vot indirect, va creşte corupţia, în sensul că unii consilieri judeţeni vor primi sume de bani pentru a vota un anume preşedinte de CJ.
”Cârdăşia care se face în cazul alegerii din rândul consilierilor judeţeni este o cârdăşie mare, mare”, a subliniat şi Stănescu, si asta in conditiile in care Marian Oprisan (PSD) a declarat ca prin implementarea sistemului de vot indirect va creste coruptia, consilierii judeteni putand profita de pe urma votului asupra noului presedinte de Consiliu Judetean.
Bistrita Nasaud vede o “profunda greseala”
Decizia luata in Comisia de Cod Electoral favorizeaza revenirea la “jocurile de culise” la nivelul CJ-urilor, crede seful Consiliului Judetean Bistrita Nasaud, Radu Moldovan, catalogand masura drept “o profunda greseala”.
”Este o greşeală (n.r. - alegerea preşedinţilor de CJ prin vot indirect) şi îmi exprim speranţa că în dezbaterile din plen va fi corectată decizia. Este cu mult mai important ca preşedintele de CJ să fie ales direct de cetăţeni şi nu indirect de către consilierii judeţeni. Mi s-a părut greşit votul parlamentarilor PSD din Comisia de Cod Electoral. Cred că cetăţenii şi-au câştigat acest drept şi el trebuie să rămână la cetăţeni. Întoarcerea la jocurile de culise făcute la nivelul consiliului judeţean este o profundă greşeală”, a declarat Radu Moldovan, potrivit sursei citate.
El a precizat că tema cu baronii locali este una falsă care nu este legată de tipul de vot.
Critici vin si din Dambovita
Masura adoptata in Comisia de Cod Electoral va afecta stabilitatea la nivelul sefie Consiliului Judetean, crede presedintele CJ Dambovita, Adrian Tutuianu.
”Alegerea indirectă a preşedinţilor de Consilii Judeţene este o variantă care a mai funcţionat în România anterior anului 2008. Eu cred că ea este de natură să genereze probleme în asigurarea stabilităţii şi continuităţii unui program politic. Dacă alianţele se refac, desfac în timpul unui mandat, avem mereu pusă în discuţie funcţia de preşedinte CJ. Ori schimbările acestea posibile vor pune în dificultate realizarea unui proiect al administraţiei publice judeţene pentru o perioadă de patru ani. Exemplul cel mai concludent în avem în anul 2013 când s-a rupt USL şi dacă am fi avut un asemenea sistem, am fi avut schimbaţi foarte mulţi preşedinţi de CJ. Nu cred că este soluţia cea mai bună cea luată în Comisia de Cod Electoral, dar nu aduce o îmbunătăţire activităţii administraţie publice”, sustine Ţuţuianu.
Zgonea si “baronii locali”
Considerat promotorul controversatei decizii, presedintele Comisiei de Cod Electoral, Valeriu Zgonea, si-a exprimat pozitia intr-o postare pe Facebook.
”Dacă vrem să recâştigăm încrederea oamenilor, să nu mai fim criticaţi de opinia publică şi să continuăm parcursul pozitiv al României, atunci trebuie să luăm măsuri concrete prin care să schimbăm anumite percepţii publice. Iar una dintre aceste percepţii e legată de puterea aşa zişilor ”baroni locali”. Faptul că în Comisia de Cod Electoral toate partidele au susţinut propunerea PSD de alegere indirectă a preşedinţilor de consilii judeţene demonstrează fără niciun dubiu voinţa partidului nostru de a întări credibilitatea şi stabilitatea autorităţilor publice şi a instituţiilor în ansamblul lor”, a scris Zgonea pe reteaua de socializare.