Nouă morți în incendiul care a izbucnit la secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța

Redactia | 01.10.2021

Un incendiu a izbucnit, vineri, la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, la secția de terapie intensivă. A fost activat planul roșu de intervenție.

Pe aceeași temă

UPDATE - Premierul Florin Cîțu i-a solicitat vineri secretarului de stat Raed Arafat să meargă la fața locului, la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța pentru a se asigura că operațiunile de acolo se desfășoară fără probleme, a anunțat Guvernul. O celula de criză a fost activată vineri la nivelul MAI pentru a coordona intervenția și a se asigura că sunt evacuați pacienții și că sunt locuri pentru ei în alte spitale.

UPDATE - Nouă din cei 10 pacienți care erau internați la Secția de Terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța au murit în incendiul izbucnit vineri dimineață. Planul roșu de intervenție a fost activat la ora 9.53, iar focul a fost stins la 10.55, conform Departamentului pentru Situații de Urgență.

Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat că 9 pacienți au murit în incendiu. Informațiile transmise de DSU:

  • Incendiul s-a manifestat la nivelul secției ATI cu pacienți COVID. la 09.53 a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

  • Sunt 9 pacienți decedați.

  • Întregul spital a fost evacuat.

  • Incendiul a fost lichidat la ora 10:55.

  • Au fost prealertate toate spitalele din județ pentru preluarea pacienților. Forțe solicitate în sprijin de la județele CL, GL și IL.

Conform Ministerului Sănătății, 113 pacienți erau internați în Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, dintre care 10 în secția de Terapie Intensivă.


Toți pacienții vor fi transferați la Spitalul Județean de Urgență Constanța, la Spitalul de Pneumoftiziologie și un spital mobil ISU.Au fost activate de către DSP Constanța și unitatile sanitare din Medgidia și Mangalia, în caz de nevoie.

***

Un incendiu a izbucnit, vineri, la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța, la secția de terapie intensivă. A fost activat planul roșu de intervenție. Se încearcă evacuarea cât mai rapidă a pacienților, ei urmând să fie transferați la alte unități sanitare. Opt oameni au murit, scrie Digi citând surse.

În raportul de control făcut la secțiile ATI în 2020 după incendiul din Piatra Neamț au fost semnalate deficiențe și la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța.

S-a constatat că nu funcționează instalațiile de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor. Instalațiile electrice nu sunt verificate periodic de personal atestat, potrivit raportului.

Pompierii au anunțat că au instalat un spital mobil pentru triajul pacienților. Toți pacienții trec prin acel spital mobil, le este evaluată starea de sănătate, iar medicii decid dacă rămâne la fața locului pentru îngrijiri sau dacă este trimis urgent la alt spital.

Intervenția este complexă, în imagini fiind surprinși pacienți scoși unii dintre ei pe geam.

În fața unității sanitare au fost aduse paturi de teraie intensivă și mașini de terapie intensivă, care sunt construite special pentru astfel de situații.

Pompierii intervin cât mai repede, deoarece în secție sunt instalații de oxigen. Ei intră pe geamul de la primul nivel al unității, intră în saloane și caută dacă au mai rămas persoane în interior.

Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța, a declarat pentru Digi24 că spitalul este în subordinea primăriei.

El a adăugat că nu sunt victime sau răniți.

La nivelul spitalului a fost activat planul alb, care înseamnă evacuarea UPU și a secției ATI, respectiv a personalului medical și a pacienților, a spus Lupu.

Pacienții care au nevoie de îngrijire vor fi duși la Spitalul Județean Constanța.

Mihai Lupu nu a putut spune care este cauza izbucnirii incendiului.

Spitalul este foarte vechi, de 60 - 70 de ani, a subliniat Lupu, care a adăugat că auditurile energetice trebuie făcute cât mai frecvent.

În zonă este foarte mult fum. Flăcările au izbucnit la primul nivel al clădirii. Nu se știe momentan dacă a fost în secție sau într-un cabinet medical.

Se încearcă evacuarea cât mai rapidă a pacienților care erau în secție. Intervenția este dificilă pentru că în ATI sunt pacienți care nu se pot deplasa singuri.

La fața locului au fost trimise ambulanțe pentru a prelua pacienții. Fiecare pacient va fi evaluat în funcție de starea de sănătate și de eventuale consecințe ale acestui incendiu. Se încearcă găsirea unui loc pentru fiecare dintre acești bolnavi în alte spitale.

Pompierii de la ISU Constanța sunt la fața locului cu autoscară pentru a stinge incendiul și pentru a salva persoanele care se află în unitatea sanitară.

Incendiul a fost semnalat la 112.. Imediat a fost activat planul roșu de intervenție.

Dacă situația o va impune, vor fi chemați de acasă și alți pompieri.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22