Noua proclamatie de la Timisoara, petitia pentru noul guvern PSD si decalogul anticoruptiei

E.b. | 12.02.2017

Noua Proclamatie de la Timisoara, transmisa prefectului judetului Timis pentru a fi inaintata presedintelui Klaus Iohannis, este insotita si de o petitie online in care se cere demisia Guvernului Grindeanu si desemnarea de catre PSD a unui alt guvern.

Pe aceeași temă

 

 

Petitia online poarta titlul "Motiune pentru Romania" si a strans deja peste 17.400 de semnaturi.

 
 
Semnatarii petitiei spun ca "in aceste zile se scrie istoria Romaniei" si ca "Revolutia Luminii" a facut din noi "un exemplu pentru intreaga Europa si pentru democratiile de pretutindeni", conform Ziare.com


Pentru rezolvarea imediata a crizei din societate, semnatarii petitiei propun ca premierul Sorin Grindeanu sa demisioneze, iar presedintele Iohannis sa sustina o declaratie publica prin care sa dea asigurari ca va desemna tot un premier din partea PSD, partidul care a castigat alegerile din 11 decembrie.


De asemenea, liderilor opozitiei li se cere sa nu faca o propunere de prim-ministru, iar conducerilor PSD si ALDE sa propuna "un nou Guvern, competent si curat", care sa guverneze conform programului asumat si sa nu mai abuzeze de ordonante de urgenta.

 

Totodata, semnatarii propun un "decalog al masurilor pentru consolidarea democratiei si statului de drept in Romania", care prevede, printre altele, verificarea si confiscarea extinsa a averilor ilicite, dublarea pedepselor pentru faptele de coruptie, conflict de interese si abuz in serviciu, depolitizarea functiilor publice, limitarea imunitatii parlamentare, eliminarea votului secret si limitarea numarului de mandate la cel mult doua pentru orice functie aleasa.

 

"Avand in vedere ca marea parte a acestor masuri necesita modificarea Constitutiei Romaniei, solicitam Presedintelui, Guvernului si Parlamentului Romaniei initierea in termen de 30 de zile a demersurilor pentru dezbaterea si stabilirea prin consens a unui nou proiect pentru revizuirea Constitutiei, cu participarea partidelor politice, a societatii civile si a reprezentantilor mediului privat.


Facem un apel catre intreaga presa, catre societatea civila, catre clasa politica si mai ales catre toti cetatenii Romaniei sa dezbata, sa amendeze, sa semneze si sa sustina aceasta motiune pe Facebook, la televizor, in strada si prin orice alt mijloc civic. Doar un astfel de dialog bazat pe idei, principii si valori poate restabili increderea in noi insine, in cei din jurul nostru si in Romania. Doar aceasta solutie va duce la rezultate durabile pentru democratia romaneasca. Doar impreuna putem fi un popor puternic", se mai arata in textul petitiei.

 

 

Motiune pentru Romania

 
 


În aceste zile se scrie istoria României. Sunt cele mai ample manifestații civice din istoria noastră post-decembristă. După mai bine de un sfert de secol în care ne-am acuzat şi am fost acuzați că suntem un popor resemnat, neinformat şi divizat, ne-am trezit. Ne-a unit indignarea, dar mai presus decât orice ne-am unit în jurul unor valori: libertate, dreptate, decență, simț civic. Suntem astăzi un exemplu pentru întreaga Europă și pentru democrațiile de pretutindeni. Oare unde ar fi fost România astăzi dacă „Revoluția Luminii” ar fi avut loc măcar acum 5 sau 10 ani?

 

Mai bine mai târziu decât niciodată: ne-am deșteptat și nu există cale de întoarcere la somnul care a născut atât de mulți monștri în România ultimelor decenii. În Parlament există, în acest moment, o moțiune de cenzură, politică, fără mari șanse de izbândă. E nevoie de o moțiune civică pentru rezolvarea prezentului conflict politic din România și pentru așezarea democrației românești pe baze sănătoase. Să facem astfel din criza actuală ocazia perfectă pentru a consolida democrația românească, inclusiv în pregătirea a două momente vitale: centenarul (2018) și președinția Consiliului UE (2019).

 

Aceasta este o moțiune civică pentru România. Aceasta nu este o moțiune împotriva puterii sau actualei majorități parlamentare, nu este o moțiune împotriva opoziției, nu este o moțiune împotriva Președintelui. Nu este un manifest al străzii, pentru că strada nu are nevoie de reprezentanți. Se reprezintă singură foarte bine, seară de seară. Strada nu trebuie să emane lideri. Lideri sunt toţi cei care au ieșit şi au protestat pentru convingerile lor, oricare ar fi acestea.

 

Pentru rezolvarea imediată a situației actuale, propunem următoarele soluții de bun simț:

 

 

Domnule Prim-Ministru al României, Sorin Grindeanu, dați-vă demisia de onoare pentru a demonstra cetățenilor români, partenerilor externi și lumii întregi că interesele României și necesitatea redobândirii credibilității actului de guvernare sunt mai presus de orice funcție.
Domnule Președinte al României, Klaus Iohannis, susțineți o declarație publică asigurând PSD că sunteți dispus să faceți o nouă desemnare de Prim-Ministru al României cu respectarea rezultatului alegerilor din 11 decembrie.
Doamnă Raluca Turcan, domnule Nicușor Dan, domnule Eugen Tomac, domnule Kelemen Hunor, faceți o declarație politică de la tribuna Parlamentului prin care vă luați angajamentul că nu veți face o propunere de Prim-Ministru.
Domnule Liviu Dragnea, Președinte al Camerei Deputaților și Președinte al PSD, Domnule Călin Popescu Tăriceanu, Președinte al Senatului și Președinte al ALDE, susțineți o declarație publică pentru a asigura cetățenii României că următorul Guvern nu va face apel la mecanismul Ordonanțelor de Urgență, iar mandatul său va fi strict limitat la respectarea Programului de Guvernare. Alături de membrii PSD și ALDE, v-ați asumat guvernarea.

Acum e timpul să propuneți un nou Guvern, competent și curat. Aveți resurse umane suficiente, atât în interiorul cât și în exteriorul partidelor Dvs., pentru a recredibiliza Guvernul României în plan intern și extern.  

 

 

Pe aceste baze și având în vedere noua Proclamație de la Timișoara, această moțiune propune în continuare un decalog al măsurilor pentru consolidarea democrației și statului de drept în România

 

Organizarea unui referendum pentru continuarea luptei anti-corupție: „referendum pentru toți să știm dacă suntem hoți”.
Efectuarea eventualelor modificări asupra Codurilor Penale numai de către Parlamentul României și numai în urma unui consens între forțele politice, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi reprezentanți ai societății civile.
Eliminarea posibilității Guvernului de a emite ordonanțe de urgență, respectând astfel principiul separației și echilibrului puterilor în stat.
Verificarea și confiscarea extinsă a averilor ilicite.
Dublarea termenelor pedepselor cu închisoarea pentru fapte de corupție, conflict de interese şi abuz în serviciu.
Sesizarea Curții Constituționale a României și la inițiativa directă a cetățenilor.
Depolitizarea tuturor funcțiilor publice și a întregului aparat administrativ, cu excepția membrilor Guvernului.
Limitarea clară și explicită a imunității parlamentare doar la declarații politice.
Eliminarea votului secret în Parlamentul României, cu excepția situațiilor care implică chestiuni de siguranță națională.
Limitarea numărului de mandate la maxim două pentru orice funcție aleasă.

 

Având în vedere că marea parte a acestor măsuri necesită modificarea Constituției României, solicităm Președintelui, Guvernului și Parlamentului României inițierea în termen de 30 de zile a demersurilor pentru dezbaterea și stabilirea prin consens a unui nou proiect pentru revizuirea Constituției, cu participarea partidelor politice, a societății civile și a reprezentanților mediului privat.

 

Facem un apel către întreaga presă, către societatea civilă, către clasa politică și mai ales către toți cetățenii României să dezbată, să amendeze, să semneze și să susțină această moțiune pe Facebook, la televizor, în stradă și prin orice alt mijloc civic. Doar un astfel de dialog bazat pe idei, principii și valori poate restabili încrederea în noi înșine, în cei din jurul nostru și în România. Doar această soluție va duce la rezultate durabile pentru democrația românească. Doar împreună putem fi un popor puternic. 

 

 

 

 

Impreuna cu lista cu revendicariai demisia premierului, organizatorii protestelor au mai cerut doua demisii demisii  - a presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, si a presedintelui Senatului, Calin Popescu Tariceanu.
 

"Proclamatia este un mesaj general adresat tuturor celor care sunt implicati in conducerea tarii, iar daca ne referim la demisii, acestea sunt individual adresate si justificate, pentru fiecare persoana in parte", a declarat Tiberiu Pfiszter, unul dintre liderii protestatarilor, conform Ziare.com.
 

Manifestantii spera ca, odata depuse documentele la Prefectura Timis, sa primeasca raspunsuri oficiale la fiecare dintre solicitari.
 

"Speranta noastra este ca la cererile de demisii sa vina ca raspuns demisiile celor trei. La inceputul lunii ceream abrogarea Ordonantei 13 si, desi nu am primit un raspuns oficial, OUG a fost abrogata.
 

La aceasta proclamatie, speram ca raspunsul sa fie o initiativa legislativa majora, dezbatuta in societatea civila, avand ca finalitate un referendum, care sa modifice toate actele normative in asa fel incat sa ne asiguram ca niciodata nu vom mai ajunge intr-o astfel de situatie", a mai spus Tiberiu Pfiszter.

 

 

Noua proclamatie de la Timisoara

 

 

1. De acum inainte niciun guvern, indiferent de coloratura politica, sa nu mai repete vreodata vreo Ordonanta 13;

2. Organizarea unui referendum anticoruptie anticoruptie;

3. Controlul de constitutionalitate al legilor si ordonatelor de urgenta sa se realizeze si la initiativa directa si neintermediata a cetatenilor;

4. Acordarea unor prerogative suplimentare Curtii Constitutionale pentru suspendarea aplicarii actelor normative susceptibile de incalcare a Constitutiei;

5. Depolitizarea functiilor publice si ocuparea lor doar prin concurs;

6. Stabilirea incompatibilitatii intre functiile executive si legislative;

7. Eliminarea avizului parlamentar pentru cercetarea penala a demnitarilor;

8. Fara penali in demnitatile publice.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22