Noul Cod Penal: Eliberarile conditionate nu mai sunt posibile decat daca PREJUDICIILE sunt achitate INTEGRAL de catre condamnati

P.c. | 06.04.2015

Pe aceeași temă

Conform unui articol publicat pe blogul lui Catalin Tolontan, noul Cod Penal interzice eliberarea conditionata in cazul condamnatilor care pot beneficia de ea daca prejudiciile fixate de judecatori nu sunt achitate integral. Daca pagubele din dosar nu vor fi acoperite, deducerile din pedeapsa, legate de limita de vîrstă, cărțile scrise sau de orice altceva, nu vor mai putea fi puse in aplicare.

 

Pînă acum, inculpații nu erau atenți decît la partea penală a condamnărilor. Ei aproape că neglijau în apărare partea civilă, cea referitoare la prejudicii”, a comentat un avocat pentru Gazeta Sporturilor.

 

CITITI SI: RFI: Georgica Severin (PSD): Actualul cod penal ajuta procurorii sa ii oblige pe cei acuzati sa denunte la randul lor alte persoane

 

Fiscul recupera, conform datelor DNA, doar 5% din plata sumelor care trebuiau platite de către cei condamnați la închisoare, acestia putand beneficia in acelasi timp de eliberarea conditionata. ”Conform noului Cod Penal, eliberările condiționate nu sînt posibile decît dacă cel condamnat își achită integral obligațiile civile, adică inclusiv prejudiciile!”, a spus avocatul.

 

Nou Cod Penal prevede in mod explicit că nu poți fi eliberat înainte de termen dacă prejudiciul nu este recuperat.

 

SECŢIUNEA a 6-a
Liberarea condiţionată
 

Art. 100

Condiţiile liberării condiţionate în cazul pedepsei închisorii

(1) Liberarea condiţionată în cazul închisorii poate fi dispusă, dacă:

a) cel condamnat a executat cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani, sau cel puţin trei pătrimi din durata pedepsei, dar nu mai mult de 20 de ani, în cazul închisorii mai mari de 10 ani;

b) cel condamnat se află în executarea pedepsei în regim semideschis sau deschis;

c) cel condamnat a îndeplinit integral obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, afară de cazul când dovedeşte că nu a avut nicio posibilitate să le îndeplinească;

d) instanţa are convingerea că persoana condamnată s-a îndreptat şi se poate reintegra în societate.

 

Litera c) este cea care aduce obligativitatea recuperării prejudiciului, care este inclus în obligația civilă a pedepsei. Vechiul Cod Penal era destul de vag in aceasta privinta: ”Condamnatul care este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de antecedentele sale penale, poate fi liberat”.

 

Conform noului Cod, singura posibilitate de eliberare înainte de termen fără să achiți tot ar fi ca, în fața judecătorului, cel închis să probeze că nu are nici o posibilitate să plătească. Gigi Becali de exemplu, a plătit integral prejudiciul de aproximativ 3 milioane de euro în dosarul schimbului de terenuri. La fel a procedat George Copos, în cazul Loteria I, unde a achitat 1 milion de euro înainte de a cere o eliberare care nu i-a fost încă acordată. Sau Irina Socol de la Siveco, care nici n-a fost judecată și a achitat deja prejudiciul de peste 7 milioane de euro, pentru a beneficia de o reducere a pedepsei.

 

CITITI SI: Georgica Severin (PSD) cere schimbarea codurilor penale, fara teama de ambasade: Legi care sa faca dreptate, nu razbunare

 

În afara aliniatului (1), noul Cod Penal specifică încă o dată obligația recuperării pagubelor la aliniatul (2), cînd e vorba de cei cu vîrsta de peste 60 de ani: (2) În cazul condamnatului care a împlinit vârsta de 60 de ani, se poate dispune liberarea condiţionată, după executarea efectivă a jumătate din durata pedepsei, în cazul închisorii ce nu depăşeşte 10 ani, sau a cel puţin două treimi din durata pedepsei, în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în alin. (1) lit. b)-d).

 

Prejudicii inregistrate in dosarele ICA, Microsoft si Gaz Ieftin

 

În cazul lui Ioan Becali, 62 de ani și 6 ani și patru luni de închisoare, prejudiciul este de 10 milioane de dolari.

 

60 de milioane de euro este prejudiciul în dosarul ICA, Dan Voiculescu, fiind inchis pentru 10 ani de închisoare, avand o varsta de 67 de ani. In lotul ICA sînt 10 condamnați care, dacă vor fi puși să achite prejudiciul în solidar, asta înseamnă că pînă la plata ultimului ban nici unul dintre cei zece nu poate beneficia de eliberare condiționată. Așa s-a întîmplat în cazul schimbului de terenuri dintre Becali și Armată, unde patronul Stelei a plătit el tot prejudiciul, inclusiv cel pentru Babiuc și Cioflină.

 

În dosarul ”Gaz ieftin” al lui Ioan Niculae, Adriean Videanu și Varujan Vosganian, procurorii cer instanței consemnarea unui prejudiciu de 130 de milioane de euro.

 

In dosarul Microsoft, DNA susține că prejudiciul este de sute de milioane de euro. În aceste condiții, dacă vor fi condamnați, practic inculpații de azi vor fi puși în situația de a alege între a plăti cu tot ceea ce au sau a continua să stea în temniță.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22