Pe aceeași temă
Pislaru a spus ca Ministerul Muncii a venit cu o ordonanta de urgenta, aplicabila in 2016 si 2017, pentru a se incadra in limita bugetului de care dispune Guvernul, de doua miliarde de lei, si pentru a raspunde presiunilor venite din partea sindicatelor.
"OUG a fost eliberata de Ministerul Muncii, validata de Ministerul de Finante, intr-o noapte de luni, s-a lucrat luni spre marti la ordonanta", a spus Pislaru, precizand ca a existat o anumita graba, pe "fondul presiunii din partea partenerilor sociali", a spus ministrul, citat de ziare.com
Noul ministru a precizat astfel ca, din cauza grabei, in ordonanta s-au strecurat si greseli. "Reactia a fost virulenta, pentru ca sindicalistii s-au uitat pe grile si au vazut ca salariile erau mai mici decat cele in plata", a spus Pislaru.
Ministerul Muncii anuntase ca isi propune ca salariile cele mai mici din sistemul bugetar sa creasca. Cu toate acestea, in grila de salarizare din ordonanta, in dreptul profesorului debutant, de exemplu, era notata suma de 1.270 de lei, in conditiile in care un astfel de dascal castiga in prezent 1.355 de lei.
Pislaru a precizat ca, chiar daca ordonanta ar fi intrat in vigoare, un profesor debutant ar fi castigat tot 1.355 de lei, iar suma mai mica a fost inclusa in grila doar pentru a trece de Ministerul Muncii.
"Valoarea (de 1.270 de lei - n.red.) nu avea niciun fel de aplicabilitate (...). Cand s-a incercat incadrarea, s-a facut ca cei de la Ministerul Muncii sa fie siguri ca trece de Ministerul de Finante. Nu l-ar fi luat nimeni...salariul de 1.270 de lei nu s-ar fi aplicat", a spus Pislaru.