Noul ministru al Muncii: Proiectul legii salarizarii s-a dovedit nesustenabil

Vlad Toma | 22.04.2016

Dragos Pislaru, noul ministru al Muncii, a declarat aseara, la Realitatea Tv, ca noua legea a salarizarii s-a dovedit nesustenabila, pentru ca suma necesara pentru ea ajunge la 26 de miliarde.

Pe aceeași temă

 

Pislaru a spus ca Ministerul Muncii a venit cu o ordonanta de urgenta, aplicabila in 2016 si 2017, pentru a se incadra in limita bugetului de care dispune Guvernul, de doua miliarde de lei, si pentru a raspunde presiunilor venite din partea sindicatelor.
 

"OUG a fost eliberata de Ministerul Muncii, validata de Ministerul de Finante, intr-o noapte de luni, s-a lucrat luni spre marti la ordonanta", a spus Pislaru, precizand ca a existat o anumita graba, pe "fondul presiunii din partea partenerilor sociali", a spus ministrul, citat de ziare.com


Noul ministru a precizat astfel ca, din cauza grabei, in ordonanta s-au strecurat si greseli. "Reactia a fost virulenta, pentru ca sindicalistii s-au uitat pe grile si au vazut ca salariile erau mai mici decat cele in plata", a spus Pislaru.
 

Ministerul Muncii anuntase ca isi propune ca salariile cele mai mici din sistemul bugetar sa creasca. Cu toate acestea, in grila de salarizare din ordonanta, in dreptul profesorului debutant, de exemplu, era notata suma de 1.270 de lei, in conditiile in care un astfel de dascal castiga in prezent 1.355 de lei.

Pislaru a precizat ca, chiar daca ordonanta ar fi intrat in vigoare, un profesor debutant ar fi castigat tot 1.355 de lei, iar suma mai mica a fost inclusa in grila doar pentru a trece de Ministerul Muncii.

"Valoarea (de 1.270 de lei - n.red.) nu avea niciun fel de aplicabilitate (...). Cand s-a incercat incadrarea, s-a facut ca cei de la Ministerul Muncii sa fie siguri ca trece de Ministerul de Finante. Nu l-ar fi luat nimeni...salariul de 1.270 de lei nu s-ar fi aplicat", a spus Pislaru.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22