O BANCA de dezvoltare condusa de China, posibil RIVAL al Bancii Mondiale. Mai multe tari Europene s-au alaturat bancii asiatice, in ciuda PRESIUNILOR SUA

P.c. | 18.03.2015

Pe aceeași temă

O banca de dezvoltare in spatele careia se afla China, ar putea fi un rival serios al Bancii Mondiale, in spatele careia se afla SUA. Mai multe state europene, printre care Franta, Germania, Italia si Marea Britanie s-au alaturat deja Bancii Asiatice pentru Investitii in Infrastructura (AIIB), in ciuda presiunilor SUA, relateaza Hotnews.

 

Un numar din ce in ce mai mare de aliati apropiati ai SUA ignora presiunile Washington-ului de evitare a institutiei financiare ce poate deveni un rival al Bancii Mondiale.

 

Financial Times scrie ca decizia celor patru tari europene de a deveni membre ale bancii asiatice a reprezentat o lovitura majora pentru Washington, care pune sub semnul intrebarii daca noua banca va avea standardele de mediu si guvernanta necesare. Banca este vazuta si ca un instrument de intarire a influentei Chinei in regiune, posibil pe seama celei a Statelor Unite.


Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat ca a primit cu bucurie vestea privind aderarea celor patru tari europene la AIIB, dar a adaugat ca banca trebuie sa se conformeze standardelor acceptate international. "Cred ca este un lucru bun ca au aderat. Daca mai multe state membre o vor face, cred ca va fi si mai bine. Exista insa inca un element. Asemenea noi organizatii trebuie sa se conformeze standardelor internationale. Este foarte important", a subliniat Schulz.

 

Un diplomat SUA de rang inalt a spus ca sunt semne de intrebare in privinta AIIB, dar decizia de aderare apartine fiecarei natiuni. "Mesajul nostru catre China a fost ca suntem pentru investitii in infrastructura dar vrem sa vedem clar ca aceasta banca va face inca de la inceput ceea ce si alte banci multilaterale de dezvoltare au facut din punct de vedere al guvernantei", a spus vice-secretarul de stat al SUA pentru Asia de Est si Pacific, Daniel Russel.

 

CITITI SI: Planul-MAMUT pentru salvarea economiilor supra-indatorate din zona euro. Incepand de luni, Banca Centrala Europeana va injecta lunar pietele cu 60 DE MILIARDE DE EURO

 

AIIB a fost lansata la Beijing anul trecut pentru a majora investitiile asiatice in transporturi, energie, telecomunicatii si alte proiecte de infrastructura. Este vazuta ca un rival al Bancii Mondiale, dominata de tarile din vest, si al Bancii Asiatice pentru Dezvoltare.

 

La inceputul acestui an China a anuntat ca 26 de tari au fost incluse in categoria statelor fondatoare, majoritatea din Asia si din Orientul Mijlociu. Termenul stabilit de China pentru acceptarea tarilor cu statut de membri fondatori este 31 martie. Japonia, Australia si Coreea de Sud sunt cele mai importante absente din AIIB, desi premierul australian Tony Abbott a declarat ca o decizie finala in privinta AIIB va fi luata curand. Coreea de sud a anuntat ca inca este in discutii cu China si alte tari in privinta unei posibile participari.

 

Cel mai mare rival al Chinei din zona, Japonia, detine cea mai mare participatie in Banca Asiatica pentru Dezvoltare (ADB), alaturi de Statele Unite. Institutia, prin statut, este condusa de un japonez.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22