O paralela intre datoria Germaniei post-belice si situatia actuala a Greciei e gresita si confuza, sustine ministrul german de Finante

T.d. | 10.07.2015

Pe aceeași temă

Prezent miercuri in Plenul Parlamentului European, premierul elen Alexis Tsipras a vorbit despre solidaritatea europeana exprimata prin decizia de a sterge o parte din datoria Germaniei post-belice. Replica a venit de la ministrul german de Finante. Paralela e o greseala si predispune la confuzie, a spus Wolfgang Schauble.

In 1953, popoarele europene au aratat ce este solidaritatea europeana. 60% din datoria Germaniei a fost stearsa. A fost manifestarea cea mai semnificativa de solidaritate din istorie”, a spus Tsipras in fata eurodeputatilor.

De la Berlin, seful Finantelor germane il contrazice pe liderul Syriza: “Aceasta paralela predispune la confuzie, nu faceti aceasta greseala”.

O comparatie cu anii ’20, cand Germania invinsa in 1918 era sufocata de cereri de reparatii, sau cu 1953 nu are nimic de a face situatia cu care ne-am confruntat in ultimii ani in zona euro”, a spus Schauble, potrivit AFP, citata de Agerpres.

Seful finantelor germane se opune in continuare unei eventuale reduceri a datoriei elene.

Evident, a existat nazismul si Aliatii au luat decizia foarte inteligenta de a anula datoria Germaniei dupa Al Doilea Razboi Mondial, dar circumstantele sunt total diferite”, a mai aratat oficialul german.

Si Fondul Monetar International atrage atentia Guvernului grec. Atena nu poate primi un tratament preferential, a spus miercuri sefa FMI. Christine Lagarde a punctat nevoia de restructurare a datoriei elene pentru atingerea unui acord de bailout.

“Fondul trebuie sa urmeze propriile reguli si nu sa le intepreteze in functie de situatie. Trebuie sa fim impartiali”, a spus Lagarde, atentionand Atena ca nu va dispune de un tratament special fata de celelalte state.

De altfel, joi seara, Executivul Greciei a aprobat si transmis Bruxellesului un nou plan de reforme in baza caruia vrea sa obtina un acord pentru un al treilea ajutor financiar.

Potrivit the Guardian, pachetul Atenei arata – in mare parte – la fel de dur in ce priveste masurile de austeritate cu cel propus de creditori in 25 iunie si respins de greci cu 61% in cadrul referendumului de duminica trecuta.

Pachetul contine masuri de reforma si austeritate dure (reforma sistemului de pensii, cresteri de taxe s.a.) ce ar urma sa diminueze cheltuielile cu 13 miliarde de euro. In baza acestor propuneri Atena spera sa obtina un bailout de 50 de miliarde de euro in urmatorii trei ani si sa evite Grexit-ul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22