Olaf Scholz: Sprijinim Republica Moldova să nu mai depindă de gazele și energia din Rusia

L. G. | 03.04.2023

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz a declarat luni la Palatul Cotroceni că este normal ca Germania să ajute Republica Moldova să nu mai depindă de gaze și energie „din altă parte”.

Pe aceeași temă

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz a declarat luni, la Palatul Cotroceni, în conferinţa comună cu preşedintele Klaus Iohannia, că este normal ca Germania să poată ajuta Republica Moldova să nu mai depindă de gaze şi energie din altă parte. La rândul lui, preşedintele României, Klaus Iohannis a afirmat că România sprijină de mult timp Republica Moldova şi vom continua acest sprijin, în zona energiei, pentru reformă, inclusiv sprijin bugetar.

„Împreună ne simţim obligaţi să ajutăm Republica Moldova la dezvoltarea proprie a ţării, este un semn al atitudinii comune pe care nu o avem doar noi şi care este şi la nivelul întregii Uniuni Europene. Cred că este mult mai mult decât un simbol şi o expresie a unui parteneriat deja existent în realitate şi e clar că vom duce în continuare şi vom continua ca parteneri”, a spus Scholz. Cancelarul Germaniei a spus că România joacă un rol foarte important.

„Noi, în Germania, putem doar să ajutăm, este normal să putem ajuta Republica Moldova să nu mai depindă de gaze şi energie din altă parte. Au fost făcute foarte multe şi cred că şi în viitor trebuie avut în vedere acest lucru”, a precizat cancelarul. Oficialul german a precizat că ”o parte dintre refugiaţii preluaţi în Republica Moldova au fost ulterior preluaţi de Germania”.

„Aceste proiecte le vom continua. Sunt lucruri care ţin şi de arhitectura de securitate a Ucrainei”, a spus el.

Preşedintele Klaus Iohannis a precizat, la rândul lui, că este ”evident şi clar interesul nostru pentru a sprijini Republica Moldova”.

„Acest interes este unul comun şi aşa cum a spus deja domnul Cancelar, este nu doar un interes declarat ci este real, profund”, a arătat şeful statului, adăugând că în cursul acestei după-amiezi va fi o întâlnire trilaterală pentru a aprofunda aceste chestiuni şi a vedea ce se poate face mai mult”.

„România sprijină de mult timp Republica Moldova şi vom continua acest sprijin. Este vorba de sprijin în zona energiei, este vorba de sprijin pentru reformă, este vorba de inclusiv de sprijin bugetar şi multe alte lucruri pe care putem să le facem pentru cetăţenii Republicii Moldova dar şi pentru instituţiile democratice din Moldova care au nevoie de sprijin pentru a pune în practică reformele antamate”, a afirmat Iohannis.

Preşedintele a mai arătat că un sprijin important a fost creat prin crearea platformei de către Germania, România şi Franţa, care s-a întâlnit deja de trei ori şi a generat un ajutor substanţial pentru Republica Moldova. ”Acest lucru va continua, sprijinul din partea României, multifaţetat şi multisectorial va continua”, a spus el.

Klaus Iohannis a menţionat că sprijinul în sensul de a pregăti Republica Moldova pentru aderarea la UE va continua de asemenea. ”Aceste lucruri le facem noi pentru că noi credem că Republica Moldova merită acest sprijin şi trebuie să rămână de partea noastră, a Europei”, a afirmat Klaus Iohannis, precizând că situaţia este complicată de ”atacurile hibride din partea Rusiei” şi ”este o complicaţie majoră numărul mare de refugiaţi ucraineni care au ajuns în Republica Moldova”, dar şi impactul războiului asupra economiei moldoveneşti.

”Toate acestea sunt preocupări importante pentru noi iar sprijinul nostru va fi permanent şi atât timp cât este nevoie”, a completat Klaus Iohannis.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22