Pe aceeași temă
Declaraţiile Olguţei Vasilescu par SF, mai ales că, recent, România a primit un avertisment clar de la Comisia Europeană în legătură cu deficitul.
„Suntem în discuţii pe legea salarizării unitare. De luni începem să avem întâlniri cu sindicatele, primele care vor intra la discuţii vor fi sindicatele din ordinea publică şi din sănătate", a afirmat ministrul Muncii, la România TV
Întrebată dacă ar putea apărea modificări la proiectul legii salarizării unitare, în condiţiile în care sindicaliştii şi-ar dori anumite schimbări, Olguţa Vasilescu a spus că Ministerul Muncii este deschis la orice dezbatere, dar nu vrea să modifice proiectul.
„Noi nu vrem să fie niciun fel de modificări, sigur că suntem deschişi la orice dezbatere cu sindicatele. Pe mine m-a distrat un pic faptul că au început să atace o lege pe care nici măcar nu au văzut-o până acum. Suntem deschişi tuturor discuţiilor şi eu sunt convinsă că pentru cei cu salariile mici, veştile vor fi foarte bune", a răspuns ea.
Vasilescu nu poate da un termen
De asemenea, întrebată când va ajunge în Parlament legea salarizării unitare, Vasilescu a susţinut că nu poate da un termen fix, deoarece trebuie să aibă loc o serie de discuţii cu sindicaliştii.
„Nu pot să vă dau o dată concretă, pentru că trebuie să avem mai întâi discuţii cu sindicatele, dar, cel mai clar, este termenul pe care îl avem şi în programul de guvernare, că va trebui să fie adoptată până la data de 1 iulie anul acesta", a completat vicepreşedintele PSD.
Chestionată în continuare cu cât se vor majora veniturile potrivit noii legi a salarizării, Olguţa Vasilescu a spus că „sunt mai multe praguri".
„Până la pragul de 4.000 lei salariile se dublează, după 4.000 lei este o creştere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creşteri, dar nu foarte mari", a adăugat Olguţa Vasilescu.
În ceea ce priveşte pensiile, Vasilescu a precizat că „următoarea majorare este de la 1 iulie pentru absolut toţi pensionarii din România, când creşte punctul de pensie la 1.000 lei".
Avertismentul Comisiei Europene privind deficitul bugetar
În urmă cu doua zile, ministrul Finanțelor și șeful ANAF au fost chemați la Guvern pentru a discuta cu premierul Sorin Grindeanu despre avertismentul Comisiei Europene privind deficitul bugetar.
Însă, după întâlnire, premierul a declarat, după întâlnire, că nu are motive de îngrijorare și că aşteaptă până marţi ca ANAF să îi transmită modul în care vede rezolvarea acestor probleme.
Recent, Valdis Dombrivskis, vicepreședintele Comisiei Europene, și Pierre Moscovici, comisarul pentru Afaceri Economice și Financiare, au trimis ministrului român de Finanțe, Viorel Ștefan, o scrisoare în care afirmă că, până la momentul lansării Prognozei de Primăvară (aprilie 2017), guvernul ar trebui să anunțe ”credibil” care sunt măsurile menite să readucă deficitul bugetar în țintele Pactului de Stabilitate.
Scrisoarea, publicată de cursdeguvernare.ro, reprezintă de fapt un avertisment pentru autorităţile române: “Există un risc clar, în baza previziunilor Comisiei referitoare la anii 2017 și 2018, de neîndeplinire a criteriilor de deficit potrivit Tratatului și Reglementărilor Comisiei Nr. 1467/97 din 7 iulie 1997. Suplimentar, estimăm că România va înregistra deviații semnificative ale obiectivelor bugetare pe termen mediu (MTO) în 2016, Comisia considerând că balanța structurală va suferi noi deteriorări în 2017 și 2018".
Ministerul Finanțelor a răspuns Comisiei Europene, după avertismentul trimis României referitor le ţintele deficitului bugetar. Reprezetanţii ministerului susţin că scrisoarea de la Comisia Europeana "nu cuprinde referiri la dezechilibre economice, ci mai degrabă o preocupare despre o eventuala depasire a tintei de deficit pentru anul 2017”.