Pe aceeași temă
Cercetat pentru dare de mita catre primarul din Constanta, omul de afaceri Avraham Morgenstern a reusit sa scoata din tara mai multe milioane de euro prin intermediul unor contracte fictive controlate de doua off-shore-uri din Cipru. O parte din bani era folosita pentru a cumpara influenta unor factori politici romani.
Considerat de procurorii anticoruptie drept un adevarat expert in materie de contabilitate si legislatie fiscala romaneasca, Avraham Morgenstern a reusit sa ocoleasca plata taxelor pentru cel putin 10 milioane de euro
Omul de afaceri Avraham Morgenstern (60 de ani) este considerat de procurorii DNA un expert în contabilitate și în legislația fiscală românească. El a reușit să sustragă de la plata taxelor 10 milioane de euro.
De altfel, intr-un alt dosar, Morgenstern este acuzat ca i-ar fi dat spaga lui Radu Mazare 175.000 de euro pentru ca primarul Constantei sa-i faciliteze omului de afaceri castigarea licitatiei privind constructia campusului social “Henri Coanda”.
Ce spun procurorii
Procurorii anticorupție arată că acești bani proveneau din contracte publice, cu autoritățile locale din Constanța și „i-a exportat” în două off-shore-uri din Cipru, iar o parte din bani au fost folosiți pentru a mitui oficiali români. Pe 12 februarie 2015, Morgenstern și firma sa, Shapir Structures, au fost trimiși în judecată pentru evaziune fiscală. Procuroriii DNA au explicat că suma de 10 milioane de euro, adusă prejudiciu statului, „ar fi fost suficientă pentru a moderniza școlile și grădinițele din patru municipii de mărimea Aradului”.
Anchetatorii arata in rechizitoriul DNA ca firma controlata de Morgenstern, Shapir Structures, a reusit sa obtina trei contracte publice de la Primaria Constanta:
1. „Construire unităţi locative modulare în Municipiul Constanţa şi lucrări tehnico-edilitare aferente” - Campus social „Henri Coandă” - cu RA Exploatarea Domeniului public și privat Constanța (22 decembrie 2011);
2. „Reabilitarea tramei stradale a Municipiului Constanţa” - cu firma Confort Urban - Constanța (10 decembrie 2008);
3. „Lucrări de mentenanţă, reparaţii şi întreţinere a tramei stradale din Municipiul Constanţa, inclusiv marcaje valoarea totală a veniturilor neînregistrate” - tot cu firma Confort Urban Constanța (23 februarie 2012).
Citeste integral pe Evenimentul Zilei.