Pe aceeași temă
Alina Gorghiu: Acest parlament nu mai are nicio legitimitate
PNL a transmis, intr-o conferinta de presa, ca "spera" ca PSD sa isi reevalueze pozitia si sa accepte aceasta solutie. "Mandatul cu care PNL merge la consultari este acela de a solicita organizarea de alegeri anticipate si sper ca PSD sa reevalueze aceasta pozitionare si sa aiba decenta sa se gandeasca de doua ori inainte de a exprima un punct de vedere. Aceasta atitudinea de a te agata cu disperare de putere nu are legatura cu ce se intampla azi. Cerem dizolvarea acestui parlament si organizarea de alegeri anticipate cat mai repede. Acest parlament nu mai are nicio legitimitate. Chiar daca este o solutie greu de pus in practica", a declarat Gorghiu, conform Hotnews.
Alina Gorghiu a afirmat ca prin consens se poate sa se ajunga la dizolvarea parlamentului repede, iar daca exista consens se poate inclusiv ca toti parlamentarii sa demisioneze. "Daca vor aparea noi scenarii, le vom evalua", a afirmat si Gorghiu.
Despre includerea lui Quintus in delegatia de la Cotroceni, Gorghiu a raspuns: "Este doza de echilibru si intelepciune in plus de care avem nevoie."
Vasile Blaga: PNL merge pe varianta anticipatelor
Vasile Blaga a precizat ca alegerile parlamentare se pot organiza dupa noua lege a alegerilor parlamentare, care presupune votul pe liste, intrucat vechea lege a uninominalului s-a abrogat.
Intrebat daca in acest moment Catalin Predoiu mai este varianta de premier a liberalilor, Blaga a declarat: "Evident, da. Dar noi mergem la consultari cu varianta alegeri anticipate, care exclude o varianta de premier."
Intrebat daca ar accepta varianta unui premier tehnocrat, Blaga a raspuns: "Nu suntem in situatia asta, noi merge astazi la Cotroceni cu aceasta solutie si credem ca ea va fi agreata. Vom vedea pas cu pas ce va fi. Nu vreau sa ma pronunt mai departe ce va fi".
Prevederile Constitutiei in privinta alegerilor anticipate :
"Art. 89:
(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
(2) În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.
(3) Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă."