Pe aceeași temă
Procurorul Corbu îi contrazice, astfel, pe ministrul de Interne Carmen Dan, care afirmase chiar cu puțin timp înainte că intervenţia s-a desfăşurat sub supravegherea unui procuror militar, care s-a aflat în Piaţă, și pe purtătorii de cuvânt ai Jandarmeriei care, pentru a da aparență de legalitate represiunii jandarmeriei asupra protestatarilor pașnici, au spus că acțiunea din 10 august din Piața Victoriei a fost ”supravegheată” de un procuror militar. Prim-procurorul Parchetului Militar spune cât se poate de explicit că nu a fost vreun procuror militar desemnat în unitatea mobilă din ziua protestului și că nici nu ar fi legal așa ceva. Jandarmeria, spune prim-procurorul Corbu, a cerut un procuror militar, dar pentru a doua zi, adică pentru sâmbătă. Așadar, nici vorbă de ”supravegherea” la care fac referire ministrul și Jandarmeria pentru a da aspect de legalitate unei represiuni de o violență incalificabilă față de oameni pașnici și neînarmați. De altfel, însuși procurorul la care fac referire Carmen Dan și jandarmeria a demontat orice alegație pe subiect și spune că doar a trecut prin zonă, de la serviciu și că nu a fost desemnat pentru asta și nici nu a întocmit vreun document în acest sens.
Ce spune și procurorul militar care a „supravegheat” intervenția jandarmilor, așa cum spun jandarmeria și Carmen Dan: ”Eram acolo în drum spre casă, nu am supravegheat intervenția jandarmilor”
Locotenent-colonelul Bogdan Pîrlog, procuror militar la Parchetul Militar București, a spus că el se afla acolo în trecere spre casă, că nu a supravegheat intervenția jandarmilor, dar că s-a autosesizat cu privire la săvârșirea unor infracțiuni.
„Nu există nicio procedură, nu avem nicio atribuție și nu avem ce căuta în a coordona și nici nu am făcut așa ceva. Nu există 'a supraveghea' (...) La ora 17 am plecat de la birou și mă îndreptam spre acasă. Undeva în jurul orei 18 am fost acolo pentru prima dată”, a declarat procurorul militar Bogdan Pîrlog, pentru Libertatea.
Întrebat de ce a spus Carmen Dan că a existat un procuror care a supreveghtea intervenția, el a răspuns că „vă rog să-i întrebați pe dumnealor. Fiecare răspunde de conduita lui și de declarațiile lui. În zonă mă aflam când a început să se dea cu lacrimogene.”
Cu privire la sesizarea făcută de Jandarmerie a doua zi, pe 11 august, pentru ca un procuror miliar să suprevegheze intervenția, procurorul Bogdan Pîrlog a spus că „asta e problema lor. Jandarmeria nu a făcut nicio sesizare. Ei au făcut o solicitare doua zi pentru ceva ce exceda competențelor legale.”
După ce Jandarmeria a comunicat numele procurorului militar care a fost în Piaţa Victoriei în seara de vineri, la miting, în timpul intervenţiei violente a forţelor de ordine, instituţia a publicat pe pagina sa de Facebook un proces verbal de sesizare din oficiu încheiat de procurorul Bogdan Ciprian Pîrlog. Documentul poartă antetul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, precum şi semnătura acestuia, sub numele său scris, însă, greşit de două ori (Cipirian în loc de Ciprian).
Procurorul notează în document că în mijlocul participanţilor paşnici se aflau şi aproximativ 1.000 de persoane care se manifestau violent atât la adresa jandarmilor, cât şi la adresa manifestanţilor paşnici, şi au încercat forţarea cordonului de jandarmi. Situaţia a degenerat la un moment dat şi doi subofiţeri jandarmi au fost răniţi grav, iar apoi s-a intervenit în forţă împotriva participanţilor de la ora 23.10 până în jurul orei 3.00, cu această ocazie mai multe persoane fiind rănite, mai precizează procurorul militar. El aminteşte că o armă a fost sustrasă de la un jandarm.
Concluziile procesului verbal îi vizează, însă, pe jandarmi, arătând că ar putea fi vorba, din partea acestora, de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu.
„Cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din Mun. Bucureşti, constatând din imaginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare din dispozitivul de asigurare a ordinii publice, ne-am deplasat în teren. (...) Faptele sesizate ar putea să întrunească elementele constitutive ale infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, prev. de art. 296, 297 şi 298 din Codul penal”, se arată în document.
Povestea prezenței unui procuror miliar în Piața Victoriei (cronologie Digi 24)
1. Carmen Dan a declarat pe 11 august că „Jandarmeria şi-a coordonat toate intervenţiile în Piaţă sub supravegherea unui procuror militar”.
2. Reprezentanții Jandarmeriei au precizat în aceeași zi că intervenția lor a fost „supravegheată” de un procuror militar.
3. Prim-procurorul Parchetului militar Ionel Corbu a declarat marţi că niciun procuror militar nu a fost în Piaţa Victoriei în timpul intervenţiei jandarmilor de vineri seară.
4. La scurt timp, tot marți, Jandarmeria Bucureşti a afirmat că procurorul militar Bogdan Pîrlog este cel care a fost prezent vinerea trecută la protestul din Piaţa Victoriei. Jandarmeria Bucureşti mai precizează că procurorul s-a autosesizat cu privire la evenimentele din piaţă şi a fost prezent în punctul de comandă începând cu ora 17.00 până dimineaţă.
Context
Dan, după intervenția jandarmeriei: Nu am ce să-mi reproșez. Am făcut ce trebuia să facă un ministru responsabil
„Ce-am transmis sâmbătă cu ocazia declarației de presă rămâne de actualitate. În ultima vreme am auzit foarte multe invenții care nu pot fi numite știri, despre faptul că am instituit diverse celule, diverse comitete. Sunt unii care își doresc cu orice chip să scape de ministrul de interne, de guvern. Eu zic să rămânem într-o stare de normalitate”, a spus ministrul de Interne Carmen Dan, marți, citată de Digi 24.
Ea a mai spus că „își dorește” ca anchetele să stabilească în ce mod și-a exercitat „competențele”.
„Nu mi-am depășit în niciun fel competențele legale. Iar Jandarmeria și-a coordonat activitatea sub supravegherea unui procuror militar. Nu am ce să-mi reproșez. Am făcut ceea ce trebuia să facă un ministru de interne responsabil”, a adăugat ministrul de interne.
63 de plângeri au fost înregistrate până acum împotriva jandarmilor de la mitingul diasporei
Procurorii militari au primit, până marţi dimineaţă, 63 de plângeri de la participanţii la protestul din 10 august, a confirmat, pentru Mediafax, reprezentantul Parchetului Militar, Ionel Corbu. Protestatarii au reclamat modul în care au intervenit forţele de ordine la protestul din 10 august, când au fost rănite peste 400 de persoane.
33 de plângeri în ancheta procurorilor privind represiunea Jandarmeriei din 10 august
Procurorul Ionel Corbu a precizat că încă se primesc plângeri ale persoanelor vătămate, direcționate de la Secția 1 de Poliție.
„Inițial s-a început urmărirea penală pentru infracțiunea de purtare abuzivă, abuz în serviciu și urmează a fi extinsă și pentru neglijență în serviciu, dat fiind faptul contextul în care cei 2 militari jandarmi au fost lăsați neizolați de către colegi”, a declarat Ionel Corbu, prim procuror la Parchetul Militar, citat de Digi 24. „La acest moment s-au solicitat documente care vizeză modul de organizare a misiunii, în mod punctual cele care sunt prevăzute în normele interne și cele care sunt conturate de prevederile legii”, a adăugat el. Prim procurorul a adăugat că arma jandarmeriței încă nu a fost găsită de către procurorii de la Parchetul Capitalei. Ionel Corbu a mai spus că vor fi chemați la audieri „absolut toți despre care există indicii că au acționat în afara îndatoririlor de serviciu”. „Ne vom face datoria corespunzător. Nu au fost imixtiuni în actul de cercetare”, a adăugat el, precizând că, dacă se impune, vor fi chemați și colegii care se află în concediu.
**
Procurorii militari verifică dacă jandarmii care au intervenit la protestul diasporei se fac vinovaţi de abuz în serviciu şi purtare abuzivă. Anchetatorii cer victimelor şi martorilor filmări cu momentele în care trupele speciale trag cu gaze lacrimogene, grenade defensive şi bat manifestanţi. Investigatorii au studiat şi multe imagini din timpul violenţelor, postate pe Facebook, transmite Dig 24. Ca să îi ajute la anchetă, procurorii militari vor cere şi televiziunilor imaginile filmate la mitingul antiguvernamental de vineri.
Persoanele rănite in urma interventiei jandarmilor sunt chemate la Parchetul Militar pentru a le oferi date anchetatorilor. Oamenii pot veni, luni și marți, la sediul Parchetului Militar București de pe Strada George Georgescu 2 din Sectorul 4, transmite News.ro.
Procurorii militari i-au invitat la Parchetul Militar pe toţi care au participat la protestul de vineri seară şi au fost răniţi în urma intervenţiei jandarmilor sau pot furniza informaţii importante despre violenţele din Piaţa Victoriei.
Sâmbătă şi duminică, zeci de persoane care agresate de jandarmi la protestele de vineri seară au mers la Institutul de Medicină Legală pentru a obţine certificate care să ateste agresiunile şi au depus plângeri penale la Parchet. Pe lângă certificate medico-legale, mulţi au ataşat şi imagini filmate în timpul violenţelor.
Parchetul General a anunţat sâmbătă că procurorii militari din cadrul Parchetului Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti s-au sesizat din oficiu, fiind înregistrat un dosar penal cu privire la modul de intervenţie a jandarmilor şi incidentele petrecute la manifestaţia din Piaţa Victoriei. De asemenea, Parchetul Militar Teritorial de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti urmează să fie colectate inclusiv sesizările depuse la secţiile de poliţie, iar toate plângerile penale depuse vor fi înregistrate sub număr unic.
***
Primi pași ai anchetei au constat în verificarea imaginilor din mediul online, apoi procurorii militari au solicitat imagini de la televiziuni cu intervenția jandarmilor împotriva manifestanților pașnici. Procurorii militari au solicitat imagini de la toate instituțiile “publice și nepublice” care au avut competențe în zona Pieței Victoriei în seara mitingului, adică inclusiv serviciilor secrete.
De asemenea, procurorii militari au solicitat documente “de tipicitate” de la Jandarmerie, adică numele jandarmilor participanți la intervenție și a coordonatorilor lor, inclusiv rolul fiecăruia.
Urmează audierea reclamanților și apoi identificarea jandarmilor violenți și a celor care le-au dat comanda. Procurorii militari verifică toate abaterile de la legea Jandarmeriei și, foarte important, dacă au fost transmise legal toate avertismentele către protestatarii pașnici că urmează intervenția în forță pentru evacuarea pieței.
Mai mulți dintre manifestanții răniți în urma intervenției în forță a Jandarmeriei la protestul de vineri seara din Piața Victoriei au mers la Institutul de Medicină Legală pentru a obține certificatele medico-legale care dovedesc acțiunea brutală a forțelor de ordine, informează Hotnews.ro
Stiripesurse.ro, citează Antena 3, care a transmis că peste 50 de persoane, care au participat la protestul din 10 august, s-au prezentat până duminică la Institutul Național de Medicină Legală (INML) pentru a li se elibera certificate care să ateste că au fost răniți fără motiv de jandarmi.
"Procurorii militari ii invita pe toti care au participat la protestul Diasporei vineri si au fost raniti sau pot furniza informatii importante sa se prezinte la Parchetul Militar Bucuresti, maine si poimaine- Strada George Georgescu 2, sector 4", transmite Parchetul Militar, potrivit jurnalistei Ionela Arcanu, de la Realitatea TV.
Asociatia VeDem Just anunta ca impreuna cu Platforma Romania 100 si alte 14 grupuri civice au formulat un denunt prin care au cerut cercetarea penala pentru abuz in serviciu a Ministrului de Interne, Prefectului Capitalei si persoanelor din conducerea Jandarmeriei Romane si a jandarmilor care au participat la protest.
"Platforma Romania 100 si Asociatia VeDem Just impreuna cu alte 14 grupuri civice au formulat un denunt prin care au cerut cercetarea penala pentru abuz in serviciu a Ministrului de Interne, Prefectului Capitalei si persoanelor din conducerea Jandarmeriei Romane. De asemenea denuntul priveste si infractiunea de purtare abuziva a jandarmilor care au insultat, amenintat si vatamat protestatarii pasnici ce au participat in ziua de 10 August 2018 la mitingul din Piata Victoriei.
In acelasi timp asociatiile semnatare arata ca nu sustin persoanele care au incalcat legea agresand fortele de ordine. Insa interventia acestora din urma nu poate avea loc cu violarea regulamentelor militare si incalcarea drepturilor oamenilor", scrie VeDem Just, pe Facebook.
Hotnews.ro a prezentat cazurile câtorva protestatari care au fost atacați de jandarmi fără niciun motiv.
Anca, o tânără din București, a povestit pentru HotNews.ro că vineri seară, după intervenția în forță a Jandarmeriei, încerca să plece de pe Kiseleff, când „am fost atacați cu grenade” de jandarmi, iar una dintre acestea i-a explodat lângă picior.
„Am fractură la un deget și arsuri pe toată gamba. Îmi iau certificatul medico-legal și depun plângere la Parchet, la Poliție, unde trebuie”, spune Anca.
Cristi, un alt manifestant, povestește că vineri seara trecea prin fața Guvernului, spre metrou, când în jurul său s-au adunat „mai mulți instigatori”. „M-am asezat în fund ca să mă delimitez de orice acțiune a lor”, spune el, dar ”în 15 minute au intrat forțele de ordine, scutierii, în mulțime”.
Luat pe sus de jandarmi, Cristi acuză că aceștia i-au adus injurii și l-au bruscat, totul culminând cu momentul în care, deși a fost încătușat cu mâinile la spate, unul dintre membrii forțelor de ordine i-a „aplicat o lovitură în gât”.
Tânărul mai spune că le-a cerut acestora vreme de 45 de minute asistență medicală și abia după ce s-a întins pe jos a fost preluat de un echipaj SMURD.
A venit la IML pentru a urma procedurile „pentru a-l aduce pe ofițerul respectiv, care m-a lovit, (când eram) cu mâinile la spate, încătușat - pentru că nu reprezentam niciun pericol, am fost cooperant tot timpul - care a facut un exces de zel, vreau sa fie tras la răspundere de Parchetul Militar”, conchide Cristi.
Ioan Marian Fârdea spune că este ofițer în rezervă și că „de anul trecut, de la OUG 13, sunt activ în Piață la proteste, și de fiecare dată pașnic”. „Mă știu cu toți șefii de la Jandarmerie și toată lumea știa că sunt non-violent, n-am avut niciodată niciun conflict cu Jandarmeria”, subliniază el.
Fostul ofițer de poliție povestește că „aseară, în jurul orei 23.00, când am aflat că urmează să se intervină în forță după ce a fost adusă autospeciala cu apă, m-am deplasat în zona presei, stăteam printre cameramanii televiziunilor și fotoreporteri și pur și simplu filmam. Nu scandam, nu făceam absolut nimic, doar filmam”.
Când jandarmii s-au apropiat de el, Ioan Marian spune că i-a întrebat în mod repetat „cu ce arme se trage în manifestanți”, însă acest lucru a provocat o reacție violentă a acestora, care l-au dus cu forța la duba Jandarmeriei. „Am fost înfipt în dubă cu forța, umilit, batjocorit”, acuză el.
„Fiind lovit, plin de vânătăi, suferind un atac de panică și având hipertensiune și palpitații, am solicitat Ambulanței sprijin medical. Am fost luat cu ambulanța, dus la Spitalul Floreasca, mi s-au acordat îngrijirile medicale, s-a propus internarea mea, am refuzat internarea. Acum sunt la IML, vreau să-mi iau certificat medico-legal și luni dimineață voi depune plângere penală la Parchet pentru privare de libertate, pentru loviri și alte violențe, pentru purtare abuzivă din partea acestor jandarmi, pentru că m-au luat absout ilegal și fără niciun motiv”, spune Ioan Marian Fârdea.
Amintim că cel puțin 440 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la protestul de vineri din Piața Victoriei, potrivit ISU București-Ilfov, care menționează că 65 de pacienți au avut nevoie de spitalizare.
Carmen Dan: „Nimeni nu poate acuza Jandarmeria că a aplicat legea. Intervenția în forță a fost justificată”
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferințe la sediul MAI, că Jandarmeria a acționat conform Legii la protestul de vineri seara.
Declarațiile ministrului Carmen Dan:
„Vreau să vă informez că jandarmii sunt într-o stare mai bună, iar asta pentru mine e cea mai bună veste. Cred că sănătatea oamenilor care și-au făcut datoria trebuie să primeze. Tânăra, deși este într-o stare de șoc traumatic, i-am simțit recunoștința că nu și-au pierdut viața.”
„Sunt câteva aprecieri pe care vreau să le fac, pentru că în ultimele ore au avut loc multe acuze ale oamenilor politici la adresa jandarmeriei. Jandarmii nu vor răspunde oamenilor politici. Ei reprezintă o structură care respectă legea militară. Alte aspecte, pe care nu le voi comunica acum, vor face obiectul unor aspecte pe care le voi prezenta în cadrul CSAT, dacă mi se va solicita. În ceea ce privește schimbul de informații, vreau să vă asigur că MAI a colaborat cu structurile interne. Ieri am fost la sediul MAI, am întrerupt concediul, însă asta nu înseamă că am intervenit în vreun fel în ceea ce s-a întâmplat aseară. Invit public să iasă orice angajat al MAI care a primit un ordin de intervenție operativă din partea ministrului Carmen Dan. Ce s-a petrecut aseară este foarte grav și nimeni nu poate acuza Jandarmeria că a aplicat legea. Acțiunea de aseară nu a fost o dispută între Jandarmerie și cetățenii pașnici. Vorbim de huligani periculoși care au atacat autoritatea statului, iar asta nu înseamnă numai Jandarmeria Română.”
Carmen Dan a precizat că „prima operațiune de înlăturare a factorilor de risc” a avut loc în jurul orei 16.00, când o parte din manifestanți au încercat să pătrundă în curtea Guvernului.
„Permanent, s-au transmis informări manifestanților pașnici să se delimiteze de huligani, mai ales că aceștia s-au folosit de persoanele pașnice. S-au făcut și somații verbale, ultima fiind făcută la 22.12 minute, lăsându-se timp protestatarilor să se disperseze până la ora 23.12 minute, ca să se disperseze. Urmare a violențelor de aseară, Poliția și parchetele lucrează pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în fapte de ultraj, distrugere, tulburarea ordinii publice. Sunt constituite echipe operative care vor identifica aceste persoane. E vorba de multe ore de imagini care trebuie vizualizate, pentru identificarea autorilor violențelor.”
„Apreciez că declarația președintelui de a califica drept brutală intervenția Jandarmeriei a fost prematură. Trebuie să facă aprecieri Parchetul Militar. Dacă aceste violențe ar fi avut loc în fața altor instituții ale statului, cum ar fi Palatul Cotroceni, tot așa ar fi fost apreciată intervenția Jandarmilor?”
„Am să mai explic o dată, pentru cei care s-au grăbit să politizeze o acțiune legitimă a structurilor. Nu vă imaginați că ministrul de Interne dispune acțiunile Jandarmeriei, Poliției sau Pompierilor. Ordinul a fost aprobat de prefect conform legii. Având în vedere că sunt anunțate proteste în această seară, rog protestatarii să se delimiteze de violențe și cer forțelor de ordine să nu se lase intimidate de declarațiile politice și să acționeze în conformitate cu legea.”
Întrebată despre acțiunile Jandarmeriei la protestul de vineri seara, Dan a răspuns: „Așa cum știți, nu ministrul coordonează acțiunile Jandarmeriei. După fiecare misiune se face un raport, aștept acel raport. În cursul zilei de astăzi, o să ies și o să prezint concluziile raportului.”