Pe aceeași temă
„Cuantumul indemnizației pentru limită de vârstă se acordă în limita a trei mandate și se calculează ca produs al numărului de mandate cu 0,55% din indemnizația lunară brută aflată în plată”, prevede un proiect care a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru Statutul deputaților și senatorilor. Proiectul, inițiat de parlamentarii PSD Florin Iordache și Ioan Munteanu, a fost înregistrat pe 11 septembrie, iar pe 19 septembrie comisia de resort, condusă de Ion Mocioalcă (PSD), a depus raportul favorabil. Decizia finală va fi luată de plenul reunit, conform România liberă.
Practic, se păstrează regula din legea în vigoare privind calculul veniturilor pentru senatorii și deputații care au vârsta de pensioare și nu au obținut noi mandate. Acestea se raportează la indemnizațiile parlamentarilor aflați în funcție. Până acum, 700 de foşti parlamentari au obținut deja pensii speciale, pe baza unei legi aprobate în 2015. Creșterea lefurilor parlamentarilor, la 13.000 lei, intrată în vigoare de la 1 iulie, prin noua lege a salarizării, a atras și creșterea pensiilor parlamentarilor. Acestea au ajuns la 3.500 de lei pentru un mandat (de la 2.000), 7.000 de lei pentru două mandate (de la 3.500) și 10.000 de lei pentru trei sau mai multe mandate (de la 7.000). Cei care vor ieși la pensie în viitor, după terminarea actualului mandat, vor beneficia de același sistem de calcul (prin raportare la indemnizațiile aflate în plată), pe baza noului proiect de lege.
Pensiile nu vor putea să depășească veniturile parlamentarilor aflați în funcție. Indemnizația pentru limită de vârstă va fi actualizată din oficiu cu rata medie anuală a inflației. Dacă în urma actualizării rezultă o indemnizație pentru limită de vârstă mai mică, se menține pensia aflată în plată. Însă, un articol cu conținut identic, privind indexarea sumelor, există deja în ordonanța de urgență a Guvernului Tudose privind pensiile speciale, aprobată în august. Anterior, legislația prevedea un regim mai avantajos - pensiile creșteau ori de câte ori se majorau indemnizațiile parlamentarilor.