Pe aceeași temă
Parlamentul grec a votat astazi al treilea plan de ajutor financiar pentru tara, in valoare de 85 de miliarde de euro, anunta AFP. Acordul a fost aprobat cu ajutorul voturilor unei parti a opozitiei de la Atena, relateaza Hotnews.
Alexis Tsipras, premierul grec, i-a indemnat pe parlamentarii sa sprijine documentul, aratand ca adoptarea acestuia va permite "supravietuirea tarii si continuarea luptei".
Proiectul de lege privind un nou acord de finantare cu creditorii internationali a fost depus de Guvernul Tsipras in Parlament in noaptea de marti spre miercuri, dupa doua saptamani de discutii cu reprezentantii creditorilor tarii despre reformele pe care le va face Grecia in schimbul unui nou ajutor international pe trei ani.
Autoritatea elena pentru statistici (Elstat) a anuntat, cu cateva ore inainte ca Parlamentul Greciei sa se pronunte pe tema noului acord cu creditorii internationali, ca economia Greciei a crescut cu 0,8% in trimestrul al II-lea al anului 2015, spre surprinderea analistilor, care anticipau o scadere de 0,5%. Potrivit Autoritatii elene pentru statistici, Produsul Intern Brut al Greciei a crescut cu 0,8% in trimestrul al II-lea al anului 2015. Inainte de publicarea acestor cifre, analistii prefigurau o contractie anuala a economiei Greciei cuprinsa intre 2,1% si 2,3%. Nikos Magginas, consilier la Banca Nationala a Greciei, declarase ca scaderea ar putea fi de doar 2%.
Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.