„Pașapoartele Covid-19” ar trebui să revitalizeze turismul în UE, însă nu asigură nicio garanție

Laurentiu Gheorghe | 27.04.2020

Turismul, mai ales în statele din sudul Europei a înregistrează pierderi imense din cauza pandemiei de coronavirus. Turismul reprezenta în medie 21% din PIB-ul țărilor din regiune.

Pe aceeași temă

„Turismul a înregistrat un declin imens şi neaşteptat...din cauza pandemiei de coronavirus”, a declarat ministrul croat al Turismului, Gari Cappelli, care a prezidat videoconferinţa, în condiţiile în care Croaţia deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE, potrivit Agerpres.

„Avem nevoie de un plan comun, la nivel european, pentru a gestiona criza”, a spus Gari Cappelli la finalul reuniunii. Acest plan ar trebui să includă un document „bazat pe un protocol valabil în toate ţările membre UE”, a adăugat oficialul croat.

„Am început de asemenea să discutăm despre coridoare de călătorie aeriene, feroviare şi terestre şi sper că vom putea ajunge la un acord şi asupra acestora. Acolo unde nu vom putea, vom merge spre acorduri bilaterale cu ţările interesate”, a mai spus Gari Cappelli.

Croaţia, ţară al cărei litoral la Marea Adriatică se întinde pe o lungime de peste 1.500 de kilometri şi cuprinde mii de insule, este puternic dependentă de veniturile din turism, la fel ca şi Grecia, Italia, Spania şi Portugalia.

Însă întreaga Uniune Europeană este interesată de modul cum evoluează lucrurile în turism, sector care este responsabil pentru 10% din Produsul Intern Brut şi asigură locuri de muncă pentru aproape 12% din totalul persoanelor angajate în UE, susţine ministrul croat al Turismului.

La rândul său, comisarul european pentru piaţa internă, francezul Thierry Breton, a apreciat că sectorul turismului va avea nevoie de „fonduri fără precedent pentru a depăşi criza”. Potrivit lui Thierry Breton „este nevoie de un «nou Plan Marshall» cu un buget european puternic, pentru a relansa Europa şi a pune la punct o uniune mai puternică şi mai rezistentă”, a apreciat comisarul european într-un comunicat publicat la finalul videoconferinţei miniştrilor Turismului.

În schimb, OMS se opune pașapoartelor Covid

Nu există probe că persoanele testate pozitiv cu noul coronavirus s-au imunizat şi sunt protejate împotriva unei reinfectări cu SARS-CoV-2, a avertizat sâmbătă OMS, apreciind că eliberarea „paşapoartelor imunitare” riscă să favorizeze răspândirea pandemiei, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Nu există nicio dovadă că persoanele care s-au recuperat după COVID-19 şi care au anticorpi sunt protejate de o a doua infecţie", notează OMS într-un comunicat.

"Până la data de 24 aprilie niciun studiu nu a evaluat dacă prezenţa de anticorpi împotriva SARS-CoV-2 conferă imunitate împotriva unei viitoare infecţii cu acest virus la oameni", se arată în comunicat.

Unele guverne au avansat ideea eliberării de documente atestând imunitatea persoanelor pe baza testelor serologice relevând prezenţa anticorpilor în sânge, pentru a putea ieşi din izolare, a se întoarce la muncă şi a relansa activitatea economică.

Dar eficacitatea unei imunizări graţie anticorpilor nu este stabilită în acest stadiu, iar datele ştiinţifice disponibile nu permit justificarea acordării "unui paşaport imunitar" sau a unui "certificat de absenţă a riscului", avertizează OMS.

Potrivit OMS, testele serologice actuale "au nevoie de o validare suplimentară pentru a determina exactitatea şi fiabilitatea lor".

Acestea trebuie să valideze răspunsul imunitar la noul virus al anticorpilor produşi cu ocazia unei infecţii printre alţi şase coronavirusuri umane cunoscute, dintre care patru sunt cele mai răspândite, şi care provoacă simple răceli.

Celelalte două se află la originea MERS (Sindrom respirator din Orientul Mijlociu) şi SARS (Sindrom respirator acut sever).

Ori, potrivit OMS, "persoanele infectate cu unul sau altul dintre aceste virusuri sunt susceptibile să producă anticorpi care interacţionează cu anticorpii produşi de infecţiile provocate de SARS-CoV-2 şi trebuie, prin urmare, obligatoriu verificate".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22