Pe aceeași temă
UPDATE: Ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat la MAE după ce membri ai "Mişcării celor 64 de comitate" au acoperit emblema Ambasadei României la Budapesta cu drapelul secuiesc, ministerul considerând inacceptabile astfel de gesturi şi făcând apel la autorităţile ungare să asigure inviolabilitatea şi integritatea sediilor misiunilor româneşti şi personalului.
Ministerul Afacerilor Externe îşi manifestă preocuparea faţă de atitudinea provocatoare a Mișcării „Celor 64 de comitate” și condamnă producerea unor astfel de incidente care au ca scop defăimarea simbolurilor naționale, se arata într-un comunicat MAE.
MAE consideră că săvârșirea unor asemenea acte de către anumite persoane sau organizații, inclusiv cu programe revizioniste, este complet inacceptabilă și contravine spiritului și prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice.
MAE lansează un apel către autoritățile ungare de a asigura inviolabilitatea și integritatea localurilor misiunii României și a personalului său și, în acest scop, va avea o discuție cu ambasadorul Ungariei la București.
Reamintim că autoritățile române au exprimat constant, în dialogul cu Budapesta, dorință de cooperare, lucrând pentru valorificarea, la potențialul său superior, a parteneriatului strategic dintre cele două state și construind pe baza fundamentului juridic reprezentat de Tratatul politic de bază.
În dialogul bilateral politico-diplomatic, partea română transmite așteptările sale ferme ca Ungaria să își asume promovarea unei relații bilaterale în parametrii unui parteneriat strategic autentic, în consonanță cu reperele anterior menționate.
Autorii ar face parte din Mișcarea de Tineret 64 de Comitate
Ştirea iniţială: Surse diplomatice au declarat, conform Europa FM, că reprezentanța României este păzită de oamenii legii de la Budapesta. De asemenea, autori ar fi 4 membri ai Mișcării de Tineret 64 de Comitate.
Curtea de Apel Bucureşti a decis anul trecut că gruparea extremistă are un caracter fascist, xenofob şi rasist.
Deocamdată, Ministerul de Externe de la București nu are o reacție publică și nu se știe dacă diplomații români au depus vreo plângere.
Incidentul apare în contextul în care cele trei formaţiuni politice maghiare din România au semnat o rezoluţie prin care cer autonomia, inclusiv teritorială a Ţinutului Secuiesc.
Ulterior, miercuri seară, la Realitatea TV, premierul Mihai Tudose a vorbit despre rezoluţia privind autonomia Ţinutului Secuiesc semnată la Cluj-Napoca de cele trei formaţiuni politice maghiare (UDMR, PPMT şi PCM), apreciind că „nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”. „Am transmis că dacă steagul secuiesc va flutura pe instituţiile de acolo, toţi vor flutura lângă steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui”, a declarat premierul.