Plingerea penala Initiativa Romania.DNA a cerut de la MJ toate documentele legate de OUG

Iulia Mincu | 02.02.2017

Ancheta DNA in rem care vizeaza ordonata Iordache este urmarea unei plingeri penale facuta de Initiativa Romania in 25 ianuarie impotriva premierului Sorin Grindeanu si a ministrului Justitiei, Florin Iordache, pentru favorizarea faptuitorului.

Pe aceeași temă

 

 

 Mihai  Politeanu, membru  al Initiativa Romania si unul dintre semnatarii plingerii penale, a fost audiat miercuri la DNA.

 

Ministrul Justitiei, Florin Iordache, a confirmat joi ca DNA a cerut miercuri "toate documentele" de la Ministerul Justitiei in legatura cu redactarea Ordonantei de Urgenta privind modificarea Codurilor penale.

 

Ministerul Justitiei sustine ca "declansarea unei anchete de catre DNA cu privire la modul de elaborare a unei Ordonante de urgenta este o grava imixtiune in activitatea autoritatii executive si o afectare fara precedent a echilibrului puterilor constitutionale".

 


”Ieri, 1 februarie 2017, am fost chemat la Directia Nationala Anticoruptie, unde am fost audiat in legatura cu denuntul penal impotriva lui Sorin Grindeanu, Prim-ministru al Guvernului Romaniei, si Florin Iordache, ministru al Justitiei in Guvernul Romaniei”.

 

Cu ocazia audierii, avand in vedere i) evenimentele din noaptea de 31.01.2017 cand Guvernul Romaniei a adoptat conspirativ o ordonanta de urgenta de modificare a codurilor penale, precum si ii) indiciile publice ale unei intalniri intre ministrul Justitiei si seful sau de partid Dragnea Liviu, in care cel din urma ar fi solicitat imperativ adoptarea ordonantei amintite, am decis sa depun o completare la denuntul penal in vederea efectuarii de cercetari penale impotriva presedintelui PSD pentru comiterea infractiunii prevazute la art. 13 din Legea 78/2000: "Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial, de a folosi influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".


 
Amintesc ca denuntul a fost semnat de Elena Ghioc, Razvan Patachi si de mine si a fost depus la DNA in data de 24 ianuarie prin mijloace de comunicare electronica. Pe 31 ianuarie, pentru respectarea deplina a procedurii penale, am depus denuntul si in persoana, la sediul DNA”, ”,
scrie Mihai Politeanu pe facebook.

.

Procurorul general, Augustin Lazar, a confirmat joi dimineata ca DNA a deschis o ancheta in legatura cu ordonanta Guvernului Grindeanu care dezincrimineaza fapte de coruptie din Codurile Penale.

 

 

Citeste plingerea penala a Initiatiai Romania

 

In denuntul depus de Initiativa Romania , cei doi oficiali ai statului roman sunt acuzati de comiterea următoarelor infracțiuni:

 

"1. Favorizarea făptuitorului, prevăzută de art. 269 alin (1) din Codul penal - „Ajutorul dat făptuitorului în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate [...]”

 

2. Prezentarea, cu rea-credință, de date inexacte Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prevăzută de art. 8 alin (1) lit. b) din Legea 115/1999 privind responsabilitatea ministerială."


Membrii acestei organizatii afirma ca, in opinia lor, "demersurile lui Sorin Grindeanu și Florin Iordache de promovare a grațierii și modificării Codului penal și Codului de procedură penală prin ordonanțe de urgență au avut loc cu încălcarea legii și cu scopul de a zădărnici tragerea la răspundere penală și executarea unor pedepse, în folosul unor colegi de partid, prieteni sau sponsori politici condamnați, trimiși în judecată sau anchetați penal în ultimii ani."

 

Acestia afirma ca au constat, printre altele:

 

"a) că Prim-ministrul Guvernului și ministrul Justiției au dezinformat Parlamentul României și Președintele României cu privire la intențiile de a promova grațierea și modificarea codurilor penale prin procedura ordonanței de urgență,
 

b) caracterul conspirativ al inițierii și redactării ordonanței de urgență privind grațierea,
 

c) încălcarea cu bună știință a prevederilor constituționale privind obligația adoptării unei legi organice în cazul grațierii,

 

d) că nota de fundamentare este redactată dintr-o sumă de susțineri false sau parțial adevărate, cu scopul de a induce în eroare opinia publică, și că Guvernul a justificat oportunitatea grațierii în România pe baza acestor falsuri (e.g. s-au inventat așa-zise măsuri reparatorii cu caracter financiar la care state europene ar fi fost obligate prin condamnări CEDO),

 

e) Guvernul a extins grațierea la condamnările cu suspendare, dar și la toate infracțiunile, inclusiv de corupție sau cu violență, în cazul deținuților peste 60 de ani, în contradicție cu afirmațiile din nota de fundamentare,

 

si cred că există indicii temeinice pentru declanșarea unei anchete penale în legătură cu săvârșirea infracțiunilor de favorizare a făptuitorului și a celei prevăzute la art. 8 alin (1) lit. b) din Legea 115/1999."

 

Initiativa Romania mai anunta ca "este necesar să se verifice circuitul de inițiere și avizare de la emitent (în speță Ministerul Justiției) și să se afle cu exactitate împrejurările inițierii și redactării ordonanțelor, având în vedere informațiile publice că cel puțin ordonanța grațierii nu a fost inițiată și redactată la Ministerul Justiției și că direcțiile de elaborare și/sau de avizare acte normative ar fi fost puse în fața unui proiect redactat în altă parte și că li s-ar fi ignorat punctul de vedere"

 

Denunț penal împotriva Prim-ministrului și ministrului Justiției în legătură cu ordonanțele de urgență priv... by Mihai Polițeanu on Scribd

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22