Până și sondajele îl contrazic pe Dragnea: 94% dintre români și-ar vaccina copilul

Dora Vulcan | 28.04.2017

Un sondaj IRES realizat in perioada 18-19 aprilie pe un esantion de 1.011 de romani arata ca, daca ar avea un copil nou-nascut, 94% ar alege sa il vaccineze conform schemei nationale de vaccinare si 5% nu ar face asta.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

Rezultatele cercetarii IRES remise ziare.com releva ca romanii sunt in general in favoarea imunizarii: 87% dintre cei intervievati considera ca afirmatia ca "beneficiile vaccinarii sunt mai mari decat riscurile reactiilor adverse" este adevarata.

 

 

 

 

83% dintre participantii la cercetare cred ca imunizarea cu vaccinurile din Schema Nationala de vaccinare este un lucru bun, intrucat copiii trebuie vaccinati si 15% dintre persoane cred ca unele vaccinuri nu sunt bune pentru copii. Acestora din urma li se alatura 1% din esantion, care cred ca vaccinarea este un lucru rau pentru copii.

 

 

 

Interesant este ca procentul celor care au opinii favorabile vaccinarii este in crestere odata cu varsta respondentilor, in schimb, tinerii sunt mai reticenti. In plus, o proportie mai mare de intervievati care cred ca unele vaccinuri nu sunt bune pentru copii gasim in regiunile de sud ale tarii (Sud, Bucuresti, Dobrogea).

 

 

 

Faptul ca in unele state europene admiterea copiilor intr-o unitate de invatamant se realizeaza doar cu dovada vaccinarii complete, conform schemei nationale, este perceput drept un lucru bun de 83% dintre respondenti si drept un lucru rau de 1 din 10 intervievati.

 

 

 

92% dintre intervievati au auzit de epidemia de rujeola din Romania, iar principala cauza, din perspectiva participantilor la cercetare, este nevaccinarea (43%). Totusi, 28% dintre respondenti nu stiu sau nu raspund atunci cand sunt intrebati care ar fi, in opinia lor, cauza epidemiei.

 

 

 

De proiectul legii vaccinarii, au auzit doar 39% dintre intervievati. Procentul celor care au auzit de aceasta lege creste odata cu nivelul de educatie.

 

 

 

O parere buna sau foarte buna au despre proiectul acestei legi 78% dintre cei care au auzit de ea si o parere proasta sau foarte proasta - 8%.

 

 

 

Majoritatea intervievatilor (85%) are o parere buna despre prevederea conform careia inscrierea copilului intr-o colectivitate se va face doar dupa prezentarea dovezii ca acesta a fost vaccinat. Procentul celor care au opinii pozitive legate de acest aspect este mai mare in mediul urban decat in mediul rural.

 

 

 

 

Un procent ridicat dintre participantii la cercetare considera ca una dintre sanctiunile pentru parintii care nu isi imunizeaza copiii conform Schemei Nationale de vaccinare ar trebui sa fie primirea de amenzi (36%), iar alta - suportarea cheltuielilor in caz de imbolnavire (33%). 1 din 5 intervievati crede ca fiii/fiicele acestor parinti nu ar trebui primiti in colectivitate, iar 11% cred ca astfel de parinti ar trebui sa fie acuzati de rele tratamente aplicate minorului.

 

 

 

18% dintre participantii la cercetare cred ca parintii care nu-si vaccineaza copiii conform respectivei scheme nu ar trebui sanctionati, intrucat nevaccinarea este un drept al lor.

 

 

 

 

 

  • Ministrul Sanatatii il contrazice pe Dragnea: Vaccinarea, obligatorie; la un pas de catastrofa

 

 

 

Florian Bodog, ministrul Sanatatii, a comentat, la Antena3, declaratiile lui Liviu Dragnea, liderul PSD, privind vaccinarea obligatorie, afirmand ca are rezerve fata de aceasta pozite. 

 

 

 

"Fiecare dintre noi poate sa aiba, dar eu cred ca vaccinarea obligatorie este singura optiune. Nu ne grabim cu adoptarea acestei legi, trebuie sa urmeze un parcurs normal, sa fie dezbatuta", a spus Florian Bodog.

 

 

 

Ministrul Sanatatii spune ca "Romania este in plina epidemie de rujeola si la un pas de catastrofa" argumentand cu cele 23 de decese si peste 4.800 de imbolnaviri de la inceputul anului.

 

 

Declaratii lui Florian Bodog, la Antena3, conform HotNews.

 

„Este inadmisibil, chiar daca este la un an de mandat, sa gasesc tara intr-o asemenea criza. Se stie de un an si nu s-a facut nimic. Am semnat un ordin de achizitionare a vaccinului antirujeolic, am facut procedura de achizitie, dar foarte greu gasesc furnizori. Si nu doar pentru acest vaccin. Din pacate Romania este in plina epidemie, suntem aproape de catastrofa... Trebuie sa luam masuri foarte ferme. Am apelat si la Organizatia Mondiala a Sanatatii, am primit promisiuni ca ne vor ajuta sa gasim furnizori pentru vaccinurile de care este nevoie.”

 

 

Medicul Adrian Streinu Cercel:

 

 

 

”Ori de cate ori o campanie de vaccinare scade sub 80% exista riscul unei epidemii, iar sub 60% e ca si declansata. O cauza este campania anti-vaccinare, care a luat proportii incomensurabile. Cat timp exista o politica de sanatate publica, mesajul este unul singur: campania de vaccinare este obligatorie. Nu poti sa-i iei dreptul la viata al unui copil nou-nascut, pentru ca parintele este neinformat. Nu se fac campanii de dragul de a se face, ci impotriva acelor boli care au potential letal"

 

 

 

O pozitie diferita in PSD fata de cea a liderului Liviu Dragnea a avut si deputata PSD Elena Dinu. 

 

 

 

Aceasta a subliniat joi, in cadrul unei conferinte de presa necesitatea ca parintii sa inteleaga la ce riscuri isi supun copiii daca nu ii vaccineaza. Potrivit parlamentarului, din cauza parintilor care au refuzat sa isi vaccineze copii, Romania a ajuns la nivelul tarilor africanedin cauza numarului mare de decese cauzate de aceasta boala, potrivit Agerpres.  

 

 

 

Parlamentarul, care este si secretar al Comisiei pentru sanatate si familie din Camera Dpeutatilor, a insistat, in declaratia sa, si asupra Legii vaccinarii si a necesitatii ca parintii sa inteleaga la ce riscuri isi supun copiii daca nu ii vaccineaza. 

 

 

 

S-au stabilit bugete multianuale pentru vaccinuri pentru ca aceasta achizitie de vaccinuri se facea in fiecare an si ajunsesem in situatia ca in acest moment nu exista anumite vaccinuri in spitale sau la medicii de familie. Sunt discutii mari in acest moment si dezbateri organizate de catre Ministerul Sanatatii si chiar la Parlament fata de Legea vaccinarii pentru ca, asa cum a declarat si Organizatia Mondiala a Sanatatii, in acest an s-a inregistrat un numar foarte mare de decese, comparativ cu alti ani, la bolnavii de rujeola", a declarat Elena Dinu.

 

 

 

 

    
    
    

 

  • Dragnea, pe urmele Oliviei Steer:am foarte mari rezerve privind obligativitatea vaccinării

 

 

 

În săptămâna imunizării, întrebat despre proiectul Legii vaccinarii care a fost pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii, Dragnea a spus ca are "foarte mari" rezerve in ceea ce priveste obligativitatea vaccinarii copiilor.

 

 

 

 

 

„Eu am foarte mari rezerve pentru a obliga, pentru a fi o măsură obligatorie. Vă spun sincer, am foarte mari rezerve aici”, a răspuns Liviu Dragnea, citat de News.ro.

 

 

 

 

Premierul Sorin Grindeanu a declarat joi ambii săi copii sunt vaccinați dar a avut probleme în obținerea vaccinurilor. El spune că, deși susține dreptul fiecărui părinte de a decide pentru copilul său, „alegerile individuale trebuie puse în discuție, atunci când îi rănesc pe cei din jur”.

 

 

 

 

„Am doi copii, de șase și trei ani. I-am vaccinat pe amândoi, dar de fiecare dată am avut probleme în a găsi vaccinul de care aveam nevoie. Poate sunt eu unul dintre părinții care au avut noroc, dar vaccinarea propriului copil nu trebuie să țină nicidecum de o chestiune legată de hazard", a declarat Grindeanu, citat de Digi 24.

 

 

 

De asemenea, șeful Executivului a atras atenția că rezolvarea problemei lipsei vaccinurilor este esențială, dar în același timp trebuie luate măsuri în privința lipsei de informare. Premierul a vorbit și despre părinții care aleg să nu își imunizeze copiii.

 

 

 

Susțin ideea că părinții au dreptul de a alege ce consideră mai bine pentru copilul lor, dar, în același timp, mai cred că alegerile individuale trebuie puse în discuție, atunci când îi rănesc pe cei din jur, pentru că un copil nevaccinat nu-și riscă doar propria sănătate, ci și pe a celorlalți copii din jurul său. Sunt hotărât să luăm măsurile necesare în dialog permanent cu medicii, cu instituțiile responsabile în domeniu, astfel încât, pe de o parte să reușim să rezolvăm — și nu doar temporar problema vaccinurilor, iar pe de altă parte să reușim să informăm și să educăm corect românii în legătură cu importanța imunizării, pentru că aceasta este calea corectă”, a explicat prim-ministrul.

 

 

 

Premierul a participat joi la evenimentul „Săptămâna Europeană a Imunizării — Vaccinarea: o problemă de sănătate publică. Copii, dincolo de cifre", de la Palatul Parlamentului.

 

 

 

În plină epidemie de rujeolă, care afectează România din septembrie 2016 şi care a totalizat, până în 31 martie, 4.025 de cazuri, dintre care 18 decese, stocurile de vaccin vor fi epuizate, cel mai târziu, la sfârşitul lunii aprilie.

 

 

 

Deja, în februarie, zece direcţii judeţene de sănătate publică nu mai aveau nicio doză, iar în Ilfov nu mai era vaccin nici în cabinetele medicilor de familie, potrivit datelor centralizate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

 

 

 

 

La sfârşitul lunii februarie, pe lângă problemele cu vaccinul împotriva hepatitei B, cu vaccinul hexavalent şi cu vaccinul tetravalent, era semnalată şi lipsa vaccinului ROR, utilizat împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, potrivit reprezentanţilor CNSCBT.

 

 

 

Ce prevede proiectul pus în dezbatere publică 

 

 

 

Înscrierea copiilor într-o colectivitate se va face numai după prezentarea documentelor care atestă că au fost făcute vaccinurile obligatorii, iar părinţii îşi asumă în scris refuzul vaccinării, potrivit proiectului Legii vaccinării, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

 

 

 

Proiectul prevede, de asemenea, că în cazul în care părinţii refuză vaccinarea copilului pot fi sesizate instituţiile abilitate "privind constatarea infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului de către părinţi sau reprezentanţi legali în cazul minorului care împlineşte vârsta de 3 ani şi nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzătoare vârstei".

 

 

 

 

Iniţiatorii legii spun că scopul acesteia nu este acela de a-i sancţiona pe părinţii sau pe reprezentanţii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai bună a acestora asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora şi asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. Astfel, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea părinţilor.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22