PNL a renunțat la Cîțu. Nicolae Ciucă, varianta de premier a PNL pentru negocierile de la Cotroceni

Redactia | 21.10.2021

Preşedintele Klaus Iohannis are programate azi, începând cu ora 11.00, consultări la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcţia de premier.

Pe aceeași temă

UPDATE - Dacian Cioloș, președintele USR, a declarat joi înaintea consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că ”PNL trebuie să ia o decizie strategică: să aleagă între USR și PSD”.

UPDATE - Partidul Național Liberal îl va propune pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier la consultările de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, de joi. Decizia PNL după desemnarea lui Nicolae Ciucă va fi formarea unui guvern minoritar, format din PNL și UDMR, excluzându-i practic pe cei de la USR de la guvernare.

Varianta cu Nicolae Ciucă prim-ministru a fost propusă după o discuție în format restrâns între președintele Klaus Iohannis și conducerea PNL.

În noul guvern, liberalii vor vrea să ocupe toate ministerele cu prerogative de avizare, dar și ministere importante precum Ministerul Transporturilor și Ministerul Dezvoltării.

Nicolae Ciucă a mai fost prim-ministru interimar în trecut, după demisia lui Ludovic Orban în urma alegerilor parlamentare din decembrie 2020. Atunci, numele lui Ciucă a apărut ca posibil candidat de prim-ministru al PNL, însă, într-un final, soluția agreată în coaliție a fost cu Florin Cîțu la conducerea guvernului.

Liberalii sunt primii care se vor prezenta la consultări cu președintele, de la ora 11:00. Consultările au fost inițiate de președinte după ce, miercuri, Parlamentul nu a acordat votul de încredere cabinetului propus de Dacian Cioloș.

Nicolae Ciucă, s-a înscris în PNL în octombrie și a candidat la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 pentru un loc în Senat.

Fost șef al Statului Major, generalul Nicolae Ciucă a cerut trecerea în rezervă anul trecut, când a fost propus să ocupe funcția de ministru al apărării, întrucât standardele NATO impun ca această funcție să fie ocupată de un civil. În perioada pandemiei, Ministerul Apărării s-a implicat în gestionarea crizei sanitare, furnizând inclusiv manageri militari pentru spitalele aflate în dificultate.

Nicolae Ciucă, un militar de carieră

Nicolae Ciucă s-a născut la 7 februarie 1967, în localitatea Pleniţa, judeţul Dolj. Este un militar de carieră. A absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985, şi Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988.

În 1990 a urmat Cursul de perfecţionare de comandanţi companii cercetare, la Făgăraş. A urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, specialitatea Arme Întrunite, în perioada 1993-1995. În anul 2003 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare, cu lucrarea „Dimensiunea angajării Armatei României în operaţii întrunite multinaţionale”, UNAP, Bucureşti, iar în anul 2004 a urmat Cursul de relaţii civili militari în Europa de Est şi Asia Centrală, Hulburt Field, Florida - SUA.

În anul 2005 a urmat Cursul de limba engleză - terminologie NATO, York Sr. John University, iar în anul 2006 şi-a aprofundat cunoştinţele, absolvind, în SUA, Colegiul de război, trupe de uscat, şi a obţinut masterul în Studii Strategice.

A participat la mai multe misiuni în teatre de operații din străinătate începând din 1996: a fost în Angola, Bosnia şi Herţegovina, Afganistan și Irak, iar pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei a fost distins cu mai multe distincţii şi decoraţii, inclusiv din partea SUA.

***

Preşedintele Klaus Iohannis a luat act de faptul că, în urma votului exprimat, Parlamentul nu a acordat încrederea Guvernului propus de Dacian Cioloş şi, în consecinţă, în temeiul prevederilor art. 85 alin 1 şi ale art. 103 alin 1 din Constituţia României, a convocat consultări cu partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlament în vederea desemnării unui nou candidat pentru funcţia de prim-ministru, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Programul consultărilor

11:00 - Consultări cu Partidul Național Liberal (PNL)

11:30 - Consultări cu Partidul Social Democrat (PSD)

12:00 - Consultări cu Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

12:30 - Consultări cu Uniunea Salvați România (USR)

13:00 - Consultări cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

13:30 - Consultări cu Grupul Parlamentar al Minorităților Naționale

Guvernul Cioloș a fost respins la votul din Parlament. Acesta a reușit să strângă 88 de voturi „pentru” din necesarul de 234 de voturi pentru învestitură. Potrivit unor surse, în afară de cei 78 de parlamentari ai USR (doi au fost absenți) ar fi votat zece parlamentari de la PNL și minorități.

„Din acest moment mingea se întoarce în terenul președintelui Klaus Iohannis”, a declarat Dacian Cioloș, după ce a fost respins în Parlament. Întrebat despre refacerea coaliției în jurul PNL, condus de Florin Cîțu, Cioloș a răspuns: „Cîțu e non-soluție”.

Președintele PNL Florin Cîțu a scris, miercuri, un mesaj pe Facebook, imediat după respingerea Guvernului Cioloș în Parlament, în care spune că „România are nevoie urgentă de un guvern” și că acesta poate fi format „în jurul Partidului Național Liberal”.

PNL și PSD, ședințe înaintea consultărilor

Biroul Permanent Național al PNL se reunește joi la ora 10.00, înainte de consultările cu președintele Klaus Iohannis. Miercuri seară, propunerea de premier cu care liberalii vor merge la Cotroceni era Florin Cîțu, a spus la Digi24 Dan Vîlceanu, secretarul general al PNL.

Și social-democraţii se reunesc, joi dimineaţă, la 9.30, , în şedinţa Biroului Permanent Naţional, înainte de consultările de la Cotroceni.

Întrebat miercuri dacă PSD va merge cu o propunere de premier, Marcel Ciolacu, președinteșe partidului, a evitat să dea un răspuns.

„În primul rând mergem, să fim invitaţi. Cum vom merge, vom decide la partid”, a spus el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22