PNL: Ciorbea pus să conteste OUG care-l elimină pe Iohannis din circuitul numirilor la ANCOM

Dora Vulcan | 15.05.2017

PNL cere Avocatului Poporului să conteste ordonanța de urgență privind schimbarea modalității de desemnare a conducerii Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, susținând că actul normativ a fost adoptat cu încălcarea legii.

Pe aceeași temă

 

 

 

 "Prima decizie este legată de o solicitare oficială pe care o facem Avocatului Poporului de a contesta ordonanța cu privire la schimbarea modalității de desemnare a conducerii ANCOM. Această OUG privind ANCOM a fost adoptată prin încălcarea legii. Vorbim despre o ordonanță care încearcă să acapareze o piață de 4 miliarde de euro și care, din nefericire, a fost adoptată în același stil cu care PSD ne-a obișnuit până acum — netransparent, abuziv și ilegal. (...) În concluzie, PNL solicită Avocatului Poporului să se autosesizeze cu privire la această OUG, să urmărească respectarea legii și a Constituției", a anunțat, luni, liderul PNL, Raluca Turcan, după ședința Biroului Politic Național al partidului, citată de Agerpres.

 

Ea a aminitit faptul că guvernul a aprobat ordonanța fără avizul Consiliului Legislativ.

 

"Obligația de a avea avizul Consiliului Legislativ este prevăzută în Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă și legea 73/1993 privind înființarea, organizarea și funcționarea Consiliului Legislativ",  spune Turcan.

 

Liderul PNL a arătat că Avocatul Poporului va fi anunțat în legătură cu solicitarea PNL.

 

"Îl vom anunța. (...) Eu sper că domnul Ciorbea și-a învățat lecția reacției prompte, instituționale și în avantajul cetățenilor României. În momentul în care un Guvern dă o OUG care încalcă legea sau care are suspiciuni foarte grave de încălcare a Constituției, atunci Avocatul Poporului trebuie să fie primul care reacționează la un astfel de derapaj", a conchis Turcan.

 

 

 

  • Iohannis: speța ANCOM seamana izbitor cu OUG 13. Coaliția a vrut să-mi arate că face jocul

 

 

 

 Președintele Klaus Iohannis a criticat Ordonanța de Urgență adoptată de Guvernul Grindeanu referitoare la modul de numire a conducerii Autorității Naționale în Telecomunicații ANCOM.

 

 

 

„Mă îngrijorează speța ANCOM care seamănă izbitor cu speța Ordonanței 13. Acest Guvern, din păcate, încă nu a înțeles foarte bine care este rolul lui în arhitectura constituțională. Nu legalitatea a fost problema și la această ordonanță cu ANCOM, ci oportunitatea, lipsa totală de transparență în decizie și felul în care s-a pus problema”, a spus Klaus Iohannis citat de Digi 24. 

 

 

 

Acesta a mai arătat că, deși Executivul are pârghiile pentru a face „aproape orice”, acest lucru nu trebuie să se întâmple.

 

 

 

„În România, Guvernul are o putere foarte mare. Arhitectura statului este de așa fel încât Guvernul poate să facă aproape orice, dar asta nu înseamnă că trebuie să facă orice. Guvernul trebuie să guverneze, să ia decizii care sunt bune pentru dezvoltarea României, pentru apărarea României, pentru, în general, întărirea și stabilizarea dezvoltării (...). Este nevoie de transparență. Este nevoie să adopte decizii oportune”, a declarat Klaus Iohannis.

 

 

 

Șeful statului a mai spus că premierul putea să rezolve problema numirii de la ANCOM „în cinci minute”. „Dacă vreți să luăm speța ANCOM. Nu a fost nici urgentă, nici importantă. Putea prim-ministrul să vină cu o propunere pentru președintele ANCOM, se rezolva cam în cinci minute. (...) Probabil, această coaliție care este la putere acum a vrut să-mi arate că ei fac jocul. Da, asta am știut și înainte, majoritatea parlamentară face jocul, dar cred că e nevoie să repet ce am mai spus și ultima dată când am fost în Parlament: Guvernați, dar nu oricum, ci bine, pentru România și pentru români”, a mai declarat președintele Iohannis.

 

 

 

 

Iohannis: PSD nu trebuie să schimbe toate legile în care apare președintele ca să arate că este la putere

 

 

 

 

Șeful statului a avut un mesaj punctual și pentru PSD: „Dacă acum, PSD, fiindcă a ajuns la putere, vrea să schimbe toate legile în care apare președintele doar ca să arate că este la putere, nu mi se pare demersul nici cel mai urgent, nici cel mai important, dar nici cel mai oportun”.

 

 

 

Joia trecută, Guvernul Grindeanu a adoptat o ordonanță de urgență care modifică legea de funcționare a Autorității Naționale în Telecomunicații ANCOM, în sensul ca președintele și cei doi vicepreședinți să fie propuși de Executiv și aprobați de plenul Camerelor reunite. Înainte de aprobarea acestei OUG, conducerea ANCOM era numită de către preşedintele României, la propunerea Guvernului.

 

 

 

Întrebată de ce a fost nevoie de această ordonanţă de urgenţă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Alina Petrescu, a spus: „în acest moment ANCOM nu are conducere. Mandatul precedentului preşedinte a expirat, nu există drept de semnătură. Trebuia numită o nouă conducere. Este absolut firesc ca Parlamentul să fie cel care decide final asupra conducerii acestei instituţii”.

 

 

 

De asemenea, întrebată dacă există vreo propunere pentru şefia ANCOM, Alina Petrescu a răspus că această propunere, atunci când va exista, va fi făcută şi va fi înaintată Parlamentului României.

 

 

  • Reacția Președinției față de eliminarea lui Iohannis din procedura de numire de la ANCOM

 

 

 

Președinția a criticat modul în care guvernul a eliminat prin OUG rolul președintelui țării în numirea conducerii ANCOM, autoritate națională a reglememtării în comunicații. 

 

 

 

 "Ar fi fost necesar un dialog si Guvernul ar fi putut sa rezolve situatia folosindu-se de legislatia in vigoare pur si simplu nominalizand alte persoane pentru posturile vacante pentru ca nu este o chestiune care s-a nascut din senin. Nu a aparut ieri aceasta problema la ANCOM. Este o problema care a blocat institutia si care treneaza de cateva luni si care putea fi foarte usor de Guvern care, evident,  avea instrumentele procedurale la momentul respectiv. Partea ingrijoratoare este modul in care Guvernul a ales sa faca aceasta schimbare, pentru ca problema nu este ca vor numi pe altcineva. Problema este modul in care au decis sa faca aceste modificari, o modalitate lipsita de transparenta, prin aceeasi procedura pe care am mai vazut-o deja - pur si simplu lansarea pe ordinea de zi (n.a a sedintei de Guvern) a unui nou punct, tratat foarte rapid in procedura de urgenta, ceea ce nu este o chestiune transparenta, nu este un mod responsabil de a guverna si de a te raporta la cetatenii acestei tari care asteapta de la autoritatile statului tocmai un mod corect si transparent de actiune", a spus vineri purtătorul de cuvânt al Președinției, Mădălina Dobrovolschi.

 

 

 

"Recurgerea la ordonanta de urgenta, care a fost inscrisa pe ordinea de zi suplimentara, se constituie intr-un alt semnal ingrijorător in legatura cu modul netransparent in care actioneaza Guvernul.  Mai mult decat atat, aceasta ordonanta pur si simplu a rasarit pe ordinea de zi a Guvernului, ordinea de zi suplimentara, care este o metoda netransparenta folosita din nou de acest Guvern. Guvernul trebuie sa inteleaga ca transparenta, predictibilitatea, modul in care se adopta aceste acte normative sunt esentiale pentru abordarea pe care o au fata de actul responsabil de guvernare si fata de cetatenii acestei tari. Respectarea Constitutiei este obligatorie pentru toate institutiile statului, iar acest fapt este unul ingrijorator", a spus Madalina Dobrovolschi.

 

 

 

Potrivit acesteia, Guvernul putea sa inainteze presedintelui Iohannis alte propuneri pentru ocuparea functiilor de presedinte si vicepresedinti ai ANCOM, institutie care nu are conducere de cateva luni.

 

 

 

 

 

  • Iohannis, scos de Guvern din procedura de numire a conducerii ANCOM

 

 

 

 

Inainte de aprobarea acestei OUG, conducerea Autoritatii Nationale in Telecomunicatii (ANCOM) era numita de catre presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului.

 

 

 
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Alina Petrescu, a declarat, joi, ca in sedinta a fost aprobata o ordonanta de urgenta care modifica legea de functionare a Autoritatii Nationale in Telecomunicatii (ANCOM) - numirea presedintelui si vicepresedintilor acestei institutii se va face la propunerea Guvernului, asa cum era si inainte de modificare, dar cu aprobarea plenului Camerelor reunite.

 .

 

 

"Este vorba de o ordonanta de urgenta care modifica modalitatea de numire a presedintelului si vicepresedintilor acestei institutii, in speta, presedintele si vicepresedintii vor fi numiti tot la propunerea Guvernului - cum se intampla acum - dar cu aprobarea plenului Camerelor reunite, cu votul majoritatii senatorilor si deputatilor prezenti. ​Va reamintesc ca ANCOM este o institutie care functioneaza in subordinea Parlamentului Romaniei", a declarat Petrescu. 

 

 

 

 

Intrebata de ce a fost nevoie de OUG pentru asta, Alina Petrescu a spus ca "ANCOM nu are conducere,mandatul precedentului presedinte a expirat, nu exista drept de semnatura. Trebuia numita o noua conducere. Este absolut firesc ca Parlamentul sa fie cel care decide final asupra conducerii acestei institutii".

 

 

 

 

Potrivit legislatiei valabila pana la publicarea OUG in Monitorul Oficial, "conducerea ANCOM este asigurata de un presedinte si doi vicepresedinti, numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului". 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22