PNL vrea vot rapid pentru învestirea guvernului Orban. PSD împinge votul săptămâna viitoare

Dora Vulcan | 28.10.2019

Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, controlate de PSD, se reunesc luni de la ora 12,00 pentru a stabili calendarul de învestitură a noului guvern.

Pe aceeași temă

Conducerile celor două Camere trebuie să stabilească când va avea loc audierea în comisiile permanente de specialitate a viitorilor membri ai Cabinetului Orban şi şedinţa comună a Legislativului în care să fie prezentat programul de guvernare şi votul de învestitură, transmite Agerpres.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, preşedintele PNL, a depus joi la Parlament lista viitorului Cabinet şi programul de guvernare.

De asemenea, Orban a transmis o scrisoare preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului în care propune un calendar pentru învestirea noului Guvern astfel încât marţi, 29 octombrie, să fie programate audierile miniştrilor desemnaţi în şedinţele comune ale comisiilor permanente ale celor două Camere, iar miercuri, 30 octombrie, începând cu ora 10,00 să fie convocată şedinţa comună de plen a Camerelor Parlamentului în vederea acordării votului de încredere Guvernului.

Pe de altă parte, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a precizat că parlamentarii doresc ca audierile în comisii să nu fie de formă şi liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a avansat data de 4 noiembrie pentru convocarea şedinţei de plen pentru învestirea Guvernului.

"Vă asigur că nu vom prelungi mai mult decât este nevoie acest calendar, cred că şi dvs şi parlamentarii doresc ca aceste audieri să nu fie de formă, nu neapărat nişte audieri cu vendete politice, dar trebuie să fie nişte audieri foarte serioase, pe respectarea Constituţiei şi a legilor ţării. Vorbim matur de un viitor Guvern", a precizat Ciolacu.

Şi social-democratul Florin Iordache a susţinut că este nevoie de o audiere "serioasă şi amănunţită" a viitorilor miniştri, motiv pentru care vor fi propuse audieri pentru zilele de marţi, miercuri, joi eventual".

Tehnicile de tergiversare se înscriu în strategia anunțată de Dăncilă (și gândită de Iordache) pentru ”măcelul” la care ar trebui supus PNL în comisii, invocând experiențe similare pe care le-ar fi trăit guvernele PSD la învestitură, când, de fapt, guvernul Grindeanu, cu 26 de miniștri, a fost audiat în 6 ore, iar la guvernele Dăncilă a durat și mai puțin. Neconflictuala Dăncilă a fost, de fapt, deranjată de prezența presei la audierile miniștrilor PSD, pe care i-o impută PNL într-o înțelegere originală a rolului presei într-o democrație, de unde și justificarea ”măcelului” pe care i-l dorește PNL. Ca o neconflictuală ce e și în înțelegerea profundă a responsabilităților sale la cârma administrativă a țării.

Orban se bazează pe 234 de voturi

Premierul desemnat Ludovic Orban spune că se bazează pe voturile a 225 de parlamentari dispuși să susțină guvernul său și pe angajamentele de vot ale altor 9 parlamentari, ceea ce înseamnă 234 de voturi, 233 fiind numărul necesar de voturi pentru ca guvernul să poată fi învestit de parlament.

"Voturi instituționale sunt 225, ale formațiunilor politice care au declarat susținerea. Mai avem angajamente de vot astăzi, din partea a cel puțin 9 parlamentari. Dar, așa cum v-am explicat, am angajat discuții cu foarte mulți parlamentari, individual", a spus premierul desemnat Ludovic Orban, duminică seară.

Negocierile cu Pro România continuă, însă, chiar și la nivel individual, pentru asigurarea cvorumului de ședință, după boicotul anunțat de PSD, în ciuda anunțului făcut de președintele partidului, Victor Ponta care a anunțat că Pro România nu susține guvernul Orban.

Ponta a spus că nu crede că ”un guvern PNL, având o colaborare dubioasă și instabilă, va scoate țara din criză”.

Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului se vor reuni luni pentru a stabili calendarul de învestire, iar Orban spune că a cerut permisiunea de a fi prezent la această ședință.

Orban a cerut permisiunea de a fi prezent la această ședință.


"Am solicitat să îmi permită prezența pentru a argumenta propunerea de calendar pe care am formulat-o. Este o propunere de calendar de bun simț. Este adevărat că PSD are majoritate, mai ales dacă reprezentantul Pro România va susține punctul de vedere al PSD și probabil vor încerca să impună un alt calendar. Noi ne vom susține cu argumente solicitarea formulată de mine ca premier desemnat”, a spus Orban.


Calendarul propus de Ludovic Orban pentru învestirea Guvernului:

  • Luni, 28 octombrie - convocarea ședinței Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului

  • Marți, 29 octombrie - programarea audierilor miniștrilor desemnați în ședințele comune ale comisiilor permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competență a viitorului ministru

  • Miercuri, 30 octombrie, începând cu ora 10.00 - convocarea ședinței comune de plen a Camerelor Parlamentului în vederea acordării votului de încredere Guvernului.

Lista Guvernului propus de PNL:


Premier - Ludovic OrbanVicepremier - Raluca Turcan
Cabinetul de miniștri:
1. Ministerul Afacerilor Externe -Bogdan Aurescu
2. Ministerul Afacerilor Interne - Marcel Vela
3. Ministerul Apărării Naționale - Nicolae Ciucă
4. Ministerul Finanțelor - Florin Cîțu
5. Ministerul Economiei - Virgil Popescu
6. Ministerul Dezvoltării - Ion Ștefan
7. Ministerul Justiției - Cătălin Predoiu
8. Ministerul Agriculturii - Adrian Oros
9. Ministerul Muncii - Violeta Alexandru
10. Ministerul Mediului - Costel Alexe
11. Ministerul Educației - Monica Anisie
12. Ministerul Fondurilor Europene - Ioan Marcel Boloș
13. Ministerul Tineretului și Sportului - Ionuț Stroe
14. Ministerul Transporturilor - Lucian Bode
15. Ministerul Culturii - Bogdan Gheorghiu
16. Ministerul Sănătății - Victor Costache

Pentru a trece de Parlament, Guvernul are nevoie de 233 de voturi favorabile.

Conform Constituţiei, Birourile permanente ale celor două Camere stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului.

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat, potrivit Regulamentului şedinţelor comune ale Parlamentului.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de către Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile.

Audierile miniștrilor cabinetului Orban lungite de PSD două săptămâni. La Grindeanu au durat 6 ore

Birourile permanente reunite, în care PSD are majoritatea, intenționează să trimită guvernul Orban la votul plenului abia pe 4 noiembrie, pe motiv că audierile nu trebuie făcute pe fugă.

Strategia PSD, care profită de majoritatea din Birourile permanente ale celor două camere pentru a decide când va fi făcut votul de învestitură, are legătură cu cererea pe care președintele partidului și premier demis prin moțiune de cenzură, Viorica Dăncilă, le-a adresat-o colegilor săi parlamentari PSD: să facă ”măcel” la audierile miniștrilor din guvernul desemnat Orban.

Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, a dat ca sigură data de 4 noiembrie pentru votul în parlament pentru guvernul Orban, pe motiv de audiere a fiecărui ministru care să nu fie pe fugă, ”să încercăm să înțelegem ce dorește să facă”.

„Înseamnă că luni de dimineaţă vor fi convocate Birourile permanente reunite ale Camerei şi Senatului în care se va stabili un calendar al audierilor. Foarte important este să avem timpul necesar să audiem fiecare ministru, să nu fim pe fugă, să încercăm să înţelegem ce doreşte să facă fiecare potenţial ministru pe domeniul pe care îl va coordona, după care să stabilim ziua de vot. Dacă luni vor fi Birourile permanente reunite, măcar două, trei zile de audieri trebuie să avem în comisii, urmând ca după aceea să avem votul. Dacă va fi la finalul săptămânii viitoare sau la începutul celeilalte, rămâne să stabilească Birourile permanente reunite, dar, din câte am înţeles la moţiunea de cenzură, (…) cei din Opoziţie nu doresc un vot vineri, cum nu au dorit nici la moţiunea de cenzură, mă gândesc că nu vor vrea vineri să facă nici învestirea noului Guvern, prin urmare cel mai probabil votul va fi luni, 4 noiembrie”, a afirmat Simonis, la Parlament.

El a explicat că la învestirea ultimelor două Guverne audierile au durat o zi, cel mult două, pentru că a fost schimbat premierul şi miniştri au rămas, în mare măsură, aceiaşi. „Nu avea sens să audiezi încă o dată miniştri în funcţie, care au fost audiaţi cu şase luni înainte. De data aceasta, partidele care au reuşit să răstoarne Guvernul Dăncilă, îşi doresc (…) să fie foarte serios audiaţi toţi miniştri care vor fi propuşi de premierul desemnat”, a spus deputatul PSD.

Nu la fel de interesat de audierea miniștrilor era Simonis la constituirea cabinetului Grindeanu, când 26 de miniștri au fost audiați în 6 ore.

Declarațiile lui Simonis se încadrează în strategia PSD anunțată deja de premierul demis prin moțiune de cenzură Viorica Dăncilă care le-a cerut parlamentarilor PSD să facă ”măcel” la audierea miniștrilor liberali în comisii. La ședința de luni a grupurilor parlamentare PSD reunite, Dăncilă le-a spus colegilor săi că este important ca presa să participe la audiere ca să fie ”măcel”.

”Este important ca presa să participe la audiere, la noi la fiecare ministru au chemat televiziunile, a fost măcel. Și noi să facem la fel”, a spus Dăncilă, potrivit surselor G4Media.ro.

La instalarea Guvernului Grindeanu, primul din cele trei guverne instalate de Liviu Dragnea după câștigarea de către PSD a alegerulor parlamentare din 2016, pe 4 ianuarie 2017, în doar şase ore, toţi cei 26 de miniştri au trecut prin faţa comisiilor de specialitate. Audierile au început atunci la ora 8:00 dimineața și s-au încheiat înainte de ora 14:00. Cu toţii au trecut fără probleme de întrebările senatorilor şi deputaţilor şi au primit aviz pozitiv în mai puțin de șase ore, așa cum scria site-ul Digi 24 la acea vreme.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22