Pe aceeași temă
Politico precizeaza ca putine tari au avut un premier cercetat pentru coruptie chiar in timpul exercitarii functiei, aratand ca DNA a investigat 1.250 de oficiali intr-un singur an, conform ziare.com
Comparand Romania cu Bulgaria, analiza citeaza cel mai recent Indice de Perceptie a Coruptiei, realizat de Transparency International, care arata ca vecina noastra este perceputa drept tara cu cel mai mare nivel de coruptie din UE, in timp ce Romania se afla pe locul al treilea, dupa Italia.
Presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a laudat eforturile facute de Romania in materie de combaterea coruptiei si a sugerat ca s-ar putea renunta la MCV in 2019.
Articolul arata de asemenea ca 2015 a fost pentru DNA un an record. Pe langa premierul Victor Ponta, DNA a pus sub acuzate cinci ministri, 21 de parlamentari si pe primarul suspendat al Capitalei Sorin Oprescu. De asemenea, a dispus confiscarea a aproape jumatate de miliard de euro, scriu jurnalistii publicatiei europene.
"Politicienii ar trebui sa se trezeasca si sa realizeze ca este timpul sa faca ceva in legatura cu asta, altfel vor sfarsi cu totii la inchisoare… Avem o hemoragie de persoane investigate. Trebuie sa isi schimbe modul in care fac afaceri sau sa ucida DNA. Altfel vor ajunge toti la puscarie", a declarat Laura Stefan, care a contribuit la revigorarea DNA ca director in Ministerul Justitiei din 2005 pana in 2007.
Fostul ministrul al Justitiei, Monica Macovei, care i-a fost sefa Laurei Stefan, sustine ca DNA ar trebui sa fie un exemplu pentru alte tari. "Este un model pentru regiune si nu numai, pentru toata Europa, pentru ca functioneaza extrem de bine", a aratat fostul ministru al Justitiei.
In decembrie 2015, Politico considera ca Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, se numara printre cele 28 de personalitati care influenteaza si ghideaza Europa.