Politico: România impune limitele influenței Chinei în UE cu o abordare dură

Laurentiu Gheorghe | 04.03.2021

Publicația europeană Politico remarcă într-un articol abordarea ”mai dură” a României față de China, spre deosebire de majoritatea statelor occidentale, care ”pun covorul roșu” pentru Beijing.

Pe aceeași temă

Publicația europeană remarcă faptul că România a refuzat accesul Huawei la dezvoltarea rețelei 5G (chiar dacă o decizie definitivă nu a fost luată încă de guvern – nota redacției), și se pregătește să interzică participarea companiilor chineze la marile licitații de infrastructură.

”România arată de ce China are o problemă în Estul Europei. Bucureștiul a adoptat o atitudine mult mai îndrăzneață decât majoritatea țărilor din Europa de Vest, spunând nu Chinei. Nu doar că România a eliminat companiile chineze din sectoare strategice precum energia nucleară și telecomunicațiile, dar în februarie a administrat o replică diplomatică dură liderului chinez Xi Jinping când a refuzat să-și trimită președintele la un summit important, în ciuda persistenței Beijingului”, scrie Politico.

Motivele acestui comportament îndrăzneț? Loialitatea României față de partenerii din UE, SUA și NATO, problemele create de unele companii chineze la marile licitații de infrastructură, dar și presiunile diplomatice ale Beijingului care amintesc de stilul rusesc.

Spațiu de manevră pentru București

Stângăciile companiilor chineze în România au subminat autoritatea Beijingului. Un acord cu China General Nuclear Power Corporation pentru finalizarea a două reactoare la CN Cernavodă a fost anulat trecut în favoarea unor înțelegeri cu firme franceze și americane. Apoi, Huawei a fost eliminată de la construcția rețelei 5G din țară de către premierul de atunci, Ludovic Orban, din motive de securitate.

Abilitatea de la Beijing joacă prost pentru companiile sale din România. Un acord cu China General Nuclear Power Corporation pentru reconstruirea a două reactoare la centrala nucleară a României din Cernavodă a fost anulat anul trecut în favoarea acordurilor cu firme franceze și americane. Huawei a fost apoi dat afară din rețeaua 5G a țării de către premierul de atunci Ludovic Orban din motive de securitate.

În același sens, guvernul de centru-dreapta de la București caută să elimine participarea companiilor din afara UE de la licitațiile pentru proiectele de infrastructură, printre primele vizate fiind cele chineze. Astfel a fost adoptat un memorandum care interzice operatorilor economici din afara UE, care nu au încheiate acorduri de achiziții încheiate în cadrul UE, să participe la lucrări de amploare, precum autostrăzi.

„Suntem îngrijorați de concurența neloială a companiilor care beneficiază de subvenții directe sau indirecte în țara de origine”, a declarat premierul Florin Cîțu la un interviu pentru Politico de săptămâna trecută. „În general nu putem avea asemenea companii care să participe și să câștige licitații, indiferent dacă sunt din China sau din alte țări” a explicat Cîțu.

Dan Barna, vicepremier, a subliniat că memorandumul nu vizează în mod special China dar a specificat că „o presiune socială enormă există în România pentru ca proiectele noastre de infrastructură să fie realizate”. El a mai adăugat că firmele chineze sau din afara spațiului UE au o reputație proastă deoarece au câștigat contracte importante, dar s-au dovedit a fi incapabile să finalizeze proiectele din lipsa acreditărilor pentru piața europeană sau a resurselor insuficiente.

Barna a spus că în următoarele câteva săptămâni va fi înaintată o moțiune de urgență de către guvern pentru adoptarea memorandumului în lege. "Există, de asemenea, un element de concurență necorespunzătoare din partea companiilor asiatice care nu trebuie să respecte aceleași cerințe de ajutor de stat ca în Europa", a spus el.

Politico spune că protecționismul de care dă dovadă România avantajează companiile autohtone bine, conectate la structurile guvernamentale, dar mai mulți politicieni au susținut că un astfel de pas a devenit inevitabil. Companiile chineze au provocat mai multe plângeri din partea oficialilor români care acuză blocarea dezvoltării infrastructurii prin atacarea rezultatelor licitațiilor în instanță, procese care durează uneori ani de zile.

Pentru București este mai ușor să adopte o linie mai dură față de China, decât Germania, de exemplu, care are mari companii care au investit masiv pe piața chineză și care s-ar putea confrunta cu represalii dure din partea autorităților de la Beijng.

Aricolul integral poate fi citit AICI

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22