Pe aceeași temă
"Titularul politicii externe și depozitarul politicii externe este președintele României. Este nu numai de bun simț, dar este obligatoriu, potrivit legilor în vigoare, ca un premier să se consulte cu președintele înainte de a lua o poziție pe un subiect de o asemenea importanță", a declarat liderul liberal.
Predoiu a spus că declarațiile premierului de la Sofia au fost făcute pe "o voce neautorizată".
"O astfel de problemă, cum ar fi poziția României față de migrație, față de răspunsul european la această provocare, nu poate fi dată pe două voci cu atât mai mult cu cât vocea care s-a pronunțat ieri în Bulgaria este o voce neautorizată în absența unui mandat de la președinte", a adăugat prim-vicepreședintele PNL.
Predoiu a adăugat că declarațiile șefului Guvernului fac parte dintr-o "strategie". "Nu este doar o gafă a premierului. Este încă un pas pe o strategie de subminare a mandatului președintelui și a credibilității președintelui (...), este o iresponsabilitate. Nu te poți juca cu interesele naționale de stat în considerarea unor lupte politice interne", a argumentat Predoiu.
***
Premierul bulgar Boiko Borisov a anunțat sâmbătă că Bulgaria, Serbia și România sunt pregătite să-și închidă frontierele dacă Germania și Austria vor face acest lucru pentru a bloca accesul refugiaților.
Prim-ministrul Victor Ponta a declarat sămbătă, la finalul reuniunii trilaterale a șefilor de guverne din Bulgaria, România și Serbia (în formatul Grupului de la Craiova), că România, Bulgaria și Serbia au la rândul lor dreptul de a se proteja, dacă sunt țări care își închid frontierele și construiesc garduri.
Potrivit agenției BTA, premierul Ponta a spus că cele trei state își îndeplinesc obligațiile și își arată solidaritatea cu întreaga Europă, dar aceasta nu înseamnă că responsabilitatea trebuie să aparțină doar anumitor țări.
De asemenea, premierul sârb Aleksandar Vucic a precizat că țara sa va accepta refugiații, dar a menționat că este nerealist ca cineva să creadă că două sau trei milioane de refugiați ar putea sta în Serbia, Bulgaria și România. "De aceea am convenit că nu putem accepta un astfel de scenariu", a spus Vucic.
Președintele Klaus Iohannis a reacționat duminică, spunând că premierul Victor Ponta nu s-a consultat cu el înainte de a participa la reuniunea de la Sofia al Grupului Craiova (România, Serbia, Bulgaria) și nu a avut mandat să angajeze România în vreun fel.
"Domnul prim-ministru nu s-a consultat cu mine, s-a plimbat până la Sofia, s-a întâlnit cu alți prim-miniștri, o chestiune care este interesantă ca preocupare de week-end.
Domnul Ponta nu a avut niciun mandat ca să angajeze România într-un fel. Aceste declarații pe care le-a făcut sunt total neangajante pentru mine", a declarat Iohannis, citat de Agerpres.
Șeful statului a spus că va discuta cu șeful Guvernului pe această problemă abia după ce se întoarce de la reuniunea organizată duminică de Comisia Europeană în legătură cu fluxurile de imigranți din regiunea Balcanilor de Vest.
"Da, cu siguranță. După ce mă voi întoarce de la Bruxelles, vom avea o discuție pe această temă", a mai spus Iohannis, întrebat de către jurnaliști.