Predoiu: Eşecuri precum cazul Țăndărei consolidează încrederea traficanților că ei nu pățesc nimic

Redactia | 10.01.2020

Ministrul Predoiu propune inventarierea tuturor caselor de prostituție și spune că soluții precum cele din cazul Țăndărei nu fac decât să le consolideze acestora impresia că nu li se poate întâmpla nimic.

Pe aceeași temă

”Eşecuri de tipul celor din „Cazul Țăndărei” nu fac decât să consolideze încrederea traficanţilor că nu li se poate întâmpla nimic. Sume uriaşe de bani sunt obţinute de pe urma traficului şi exploatării de minori, cu preţul compromiterii unor vieţi, mutilării unor suflete şi sfidării legii şi a moralei publice”, a spus ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, la întâlnirea cu iana Matei, preșdintele organizației Reaching Out România.

Predoiu propune inventarierea de la zero a caselor de prostituție din fiecare oraș, unde sunt localizate și cine le exploatează și coordonează rețelele de racolare, se spune într-un comunicat remis pentru Revista 22 de Ministerul Justiției.

Comunicatul integral:

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, s-a întâlnit astăzi, 9 ianuarie, cu Iana Matei, președinta organizației Reaching Out România

Pe agenda discuțiilor s-au aflat problema traficului de persoane din România, în special a traficului de minori, cauzele, modalităţile şi posibilele măsuri de creştere a eficienţei statului român în combaterea acestui fenomen.

Ministrul Justiţiei şi-a exprimat încrederea că procurorii cu expertiză în anchetarea cauzelor de trafic de minori vor putea fi capacitaţi într-un efort structurat mai susţinut începând cu anul 2020.

E nevoie de o viziune mai clară asupra reţelelor de trafic de persoane, a modului de operare, care pot fi elaborate inclusiv pe baza colectării datelor de la Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane pentru victimele majore și de la celelalte agenții active, cu atribuții în domeniul asistenței victimelor acestui tip de infracțiuni, pentru victimele minore.

„Sunt decis să implic Ministerul Justiţiei în combaterea cu forţă a traficului de minori, în cadrul competențelor legale ale instituţiei. Acest fenomen este grav, de amploare şi are efecte devastatoare asupra multor minori, este o rană deschisă care obligă toate instituţiile de aplicare a legii la o acţiune coordonată. În prezent, adulţii care racolează minori pentru cerşetorie sau prostituţie acţionează fără mari griji din partea oamenilor legii. Eşecuri de tipul celor din „Cazul Țăndărei” nu fac decât să consolideze încrederea traficanţilor că nu li se poate întâmpla nimic. Sume uriaşe de bani sunt obţinute de pe urma traficului şi exploatării de minori, cu preţul compromiterii unor vieţi, mutilării unor suflete şi sfidării legii şi a moralei publice. Ar trebui să o luăm de la zero, de exemplu de la a inventaria câte case de prostituţie funcţionează în fiecare oraş, unde sunt localizate, cine le exploatează, cine coordonează reţelele de racolare etc. Ar trebui să începem chiar cu capitala ţării, cu Bucureştiul, să aflăm câte astfel de localuri funcţionează, sunt ele sau nu disimulate în alte forme de activităţi aparent legitime, de exemplu hoteluri? Cui aparţin, cine câştigă de pe urma lor, cine le protejează? Voi iniţia un astfel de demers cu noile conduceri din cadrul Ministerului Public imediat ce îşi vor prelua mandatele, cu alte ministere din zona de aplicare a legii, cu Parlamentul şi societatea civilă. Nu în ultimul rând, ştiu că vom beneficia de sprijin şi asistență cu expertiză în acest domeniu din partea UE şi a SUA. Această ruşine, care este traficul şi exploatarea minorilor, trebuie să se oprească", a declarat ministrul Justiţiei.

***

Cereri în lanț pentru demiterea procurorului care a instrumentat cazul Țăndărei

Mai multe ONG-uri din țară și din străinătate solicită demisia procurorului care a instrumentat dosarul Țăndărei, în care cei 25 de inculpați au fost achitați pentru trafic de persoane.

Tot mai multe cereri pentru demiterea procurorului DIICOT Olga Vrînceanu, care a instrumentat dosarele ”Shanghai” și ”Țăndărei”. Primul caz, în care sunt implicați zeci de ofițeri de poliție, comisari de gardă financiară, magistrați și ofițeri SRI, care protejează rețeaua de trafic de minore și primesc bani și favoruri sexuale de la fetele sechestrate de chinezi, este abandonat iar unele dintre fete, care-i expuseseră pe ofițerii protectori recunoscându-i în anchetă, sunt bătute de mafioți. În al doilea caz, 25 de traficanți de copii exploatați și trimiși la cerșit în Marea Britanie sunt achitați în lipsa faptelor. Cazul a dus la redefinirea sclaviei în legislația UE, printr-o directivă adoptată și de România. În același caz, în Marea Britanie au fost trimise după gratii 125 de persoane.

Asociațiile, care au semnat o petiție online, cer fie demisia, fie excluderea din magistratură a procurorului care a instrumentat cazul Țăndărei, Olga Vrînceanu.

„Împreună, noi – cetățenii României, solicităm demisia de onoare sau excluderea din magistratură a procurorului care nu a utilizat corespunzător probele și informațiile pe care le avea la dispoziție în cel puțin 2 cauze foarte mari de trafic de minori: Țăndărei și Shanghai.

Raportul UE din decembrie 2018 (pg.75) arată că românii reprezintă 74% dintre victimele traficului de persoane, cetățeni europeni, identificate în cele 28 de State Membre. În acest context de vulnerabilitate există unii procurori în România care, deși au probe clare împotriva rețelelor de crimă organizată, nu le utilizează în mod corespunzător. Aceste situații trebuie să înceteze acum!”, scriu asociațiile în textul petiției.

În textul citat se mai atrage atenția că, pe 12 februarie 2019, după 9 ani de proces, instanța a decis ca cei 25 inculpați, din 26, să fie achitați. Aceștia ar fi condus rețeaua de trafic de minori.

Cazul a implicat o anchetă comună la nivelul Uniunii Europene și, potrivit asociațiilor, Europol a denumit rețeaua „una dintre cele mai mari rețele de trafic de persoane din Europa”.

În lista ONG-urilor se numără Freedom House România, Save for Children Romania, European Center for Legal Education and Research, Funcky Citizens, Platforma Romania 100 (Ro100), Timisoara Society, Cambridge Centre for Applied Research in Human Trafficking.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, marţi, cu privire la achitarea definitivă a celor 24 de persoane acuzate că trimiteau copii la cerşit în Marea Britanie, că „fie nu au fost probe, fie au fost probe şi au fost ignorate de către judecători”, transmite Agerpres.

Întrebat ce părere are despre achitarea tuturor celor 24 de inculpaţi din dosarul „Ţăndărei” acuzaţi de trafic de minori, Predoiu a răspuns: „Am fost şi eu impresionat emoţional de acest rezultat. Nu pot fi multe alternative cu privire la explicaţii – fie nu au fost probe acolo, fie au fost probe şi au fost ignorate de către judecători. Şi într-un caz şi în altul ceva pare a fi în neregulă, mai ales că, iată, şi un alt expert în materie de anchete penale s-a pronunţat cu privire la acest lucru, pare-se în cunoştinţă de cauză. E clar că sunt probleme de rezolvat în justiţia noastră şi, iată, de aceea, facem eforturi ca să ducem până la capăt această procedură (de numire la şefia Parchetului General, DNA şi DIICOT – n.r.) şi să avem un Minister Public condus de lideri numiţi pe termeni prevăzuţi de lege, cu toată legitimitatea necesară, să se apuce de o treabă mult, mult mai serioasă decât a fost în ultima perioadă”.

***


Polițistul englez care a lucrat la cazul Țăndărei: Dacă îi aduceam în UK, erau condamnați de mult

Polițistul britanic care a lucrat împreună cu polițiștii români la cazul Țăndărei, a rămas fără cuvinte după ce a aflat că în România toți cei 25 de inculpați au fost achitați pe motiv că fapta nu există.

”Sunt extrem de trist pentru victimele, familiile lor și pentru polițiștii care au lucrat timp de 5 ani la acest caz în România. Toate eforturile lor nu au condus la nimic. Nu pot spune dacă este vina sistemului, a instanței sau a procurorilor. Tot ce pot spune este că, în opinia mea, erau probe. Le-am furnizat procurorilor români dovezi privind exploatarea și munca forțată la care au fost supuși 181 de copii din Țăndărei, aici în Marea Britanie. În plus, le-am dat dovezi privind spălarea de bani întrucât încasările obținute în Marea Britanie erau trimise în România. În urma perchezițiilor din Țăndărei, în aprilie 2010, au fost găsiți bani, aur, bunuri furate, mașini scumpe, o bogăție inexplicabilă și mai multe arme de foc. Perchezițiile au fost filmate, cum poate Curtea să spună că nu există dovezi?”, s-a revoltat polițistul englez Bernie Gravett, la auzul veștii, intervievat de G4Media.ro.

”Mă întreb cum se face că britanicii au anchetat și condamnat 120 de membri ai acestei bande în timp ce românii nu au condamnat pe nimeni. Europol a calificat gruparea Țăndărei drept cel mai mare grup de trafic de persoane din Europa. Copiii au fost duși în fiecare țară din UE și exploatați pe străzile din nordul Norvegiei și până la coasta Mediteranei. Cei 25 de suspecți se ocupau cu traficul de copii în toată Europa. În ochii mei erau vârful grupării și existau probe ca să fie condamnați. Dacă i-am fi adus în Marea Britanie și i-am achetat aici, ar fi mers la închisoare de multă vreme”, a continuat polițistul.

”La auzul acestei vești triste, mă tem pentru poporul român. Sistemul de justiție penală din România a dat greș atât față de copiii care au fost tratați și exploatați, cât și față de viitoarele victime. Gruparea din Țăndărei devine și mai puternică cu această decizie atroce a Curții. Este o zi tristă pentru justiția din România”, a declarat Bernie Gravett pentru G4media.ro.

Întrebat ce mai poate fi făcut acum după ce decizia este definitivă, polițistul britanic a declarat că Eurojust ar trebui să ia măsuri privind capacitatea statelor membre UE de a lupta cu crima organizată.

”Cred că este de discutat la cele mai înalte niveluri ale UE. Eurojust a tăcut până acum. Este responsabilitatea lor să coordoneze investigațiile transfrontaliere în Europa și să se asigure că există capacitate de luptă cu crima organizată. Ministerul Justiției din România ar trebui chestionat”, a declarat polițistul Bernie Gravett pentru G4media.ro.

articolul integral pe G4Media

***

Cazul care a redefinit sclavia în legislația UE a primit achitare în România. Motivul: lipsa faptei

Cazul care a schimbat legislația UE în domeniul sclaviei cu copii după exploatarea a 181 de copii, trimiși la cerșit în Marea Britanie, a primit achitare definitivă în România pe motiv că nu există fapta.

Toți cei 25 de inculpați în dosarul de trafic de persoane de la Țăndărei, în care 181 de copii au fost duși la cerșit în Marea Britanie, au fost achitați luni de Curtea de Apel Târgu Mureș.

Față de motivul achitării din primă instanță, dat de prescrierea faptelor, la sentința definitivă instanța a schimbat și motivul achitării, scrie scrie G4Media.

La sentința definitivă achitarea a fost bazată pe nimic altceva decât pe inexistența faptei, aceeași faptă care a făcut în 2010 înconjurul Europei și a angajat investigatori din Marea Britanie și România în devoalarea rețelei de crimă organizată.

Cei 25 au fost acuzați că în urmă cu 10 ani au traficat copii din propria etnie în Marea Britanie, unde aceștia erau folosiţi la cerşit şi furat.

În februarie 2019, toţi cei 25 de inculpaţi au fost achitaţi ori instanţa a constatat că faptele s-au prescris după ce procesul a fost tergiversat vreme de 9 ani, dintre care 6 numai la Tribunalul Harghita, unde au fost 53 de termene.

Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 160 de copii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigaţii pentru capturarea traficanţilor, această acţiune derulându-se la Ţăndărei, în Ialomiţa.

În cadrul operaţiunii numită „Europa" au fost efectuate zeci de percheziţii domiciliare, la care au participat şi ofiţeri din cadrul Metropolitan Police şi specialişti Europol.

Potrivit anchetatorilor, membrii grupării infracţionale organizate recrutau minori de etnie romă, pe care îi treceau fraudulos frontiera spre Marea Britanie, unde îi exploatau, obligându-i să cerşească sau să comită infracţiuni stradale.

Sunt celebre imaginile cu mascaţii cu berbece care spargeau uşile palatelor din Ţăndărei în căutare de traficanţi de copii. Imaginile au apărut la BBC şi Al Jazeera, amintește G4media.

A fost primul caz de trafic de minori investigat de poliţiştii români şi englezi.

În Anglia, 120 de traficanţi au fost prinşi şi aruncaţi după gratii. La noi, cei 25 de romi arestaţi şi puşi sub acuzare în 2010 au fost eliberaţi după câteva luni și acum, după 9 ani de procese, au fost achitați sau instanța a constatat că faptele s-au prescris după ce le-a schimbat încadrările juridice în unele mai ușoare.

„E bătăie de joc. Sunt întristat şi şocat să aud că a fost abandonat cazul împotriva a 25 de membri ai reţelei de crimă organizată din Ţăndărei şi că zace în cenuşa Justiţiei penale din România. Justiţia penală din România a eşuat astăzi. A abandonat victimele, poliţiştii care au lucrat din greu la caz. Şi este un alt fapt care expune România criticilor privind corupţia şi lipsa de respect pentru domnia legii. Repet este o zi tristă pentru Justiţie în România”, a declarat pentru G4media în februarie Bernie Gravett, poliţistul englez care a condus ancheta din UK şi România, între timp pensionat.

Fapta inexistentă pentru magistrații români a schimbat legislaţia europeană.

După prezentarea cazului în Parlamentul European, în 2011, UE a adoptat o directivă care a redefinit exploatarea copiilor la cerşit şi furat ca fiind o formă de muncă forţată, de sclavie.

Directiva a fost adoptată de toate statele membre, prin urmare şi de România.

Tribunalul Harghita a dispus achitarea celor 25 de inculpaţi după ce faptele s-au prescris.

În dosarul Ţăndărei au fost judecate 25 de persoane, iar procesul s-a încheiat după aproape 9 ani.

DIICOT a declarat apel, iar Inspecţia Judiciară s-a autosesizat după ce dosarul s-a încheiat după aproape 9 ani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22