Pe aceeași temă
Comunicatul Administrației Prezidențiale:
“Administrația Prezidențială, prin Departamentul Educație și Cercetare, lansează în dezbatere publică criteriile pentru includerea evenimentelor organizate, sub egida „Dezbaterii Naţionale pentru Educaţie şi Cercetare – România educată”, de către orice entitate care dorește să se implice în reforma educației. Administrația Prezidențială propune astfel un demers flexibil și participativ, care să permită adaptarea sa permanentă la nevoile societăţii.
În anul 2016, Dezbaterea Naţională pentru Educaţie şi Cercetare, inițiată de Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va viza principalele opțiuni strategice ale României privind sistemul național de educație și cercetare, care vor fi apoi transformate în obiective de țară și integrate într-o viziune pe termen lung (2018 – 2030). Astfel, orice eveniment cu rezultate relevante pentru acest demers va putea fi inclus în cadrul dezbaterii publice lansată de Administrația Prezidențială, în condiţiile în care respectă un set de criterii transparente. Documentul care descrie aceste criterii este supus dezbaterii publice, fiind disponibil la adresa http://bit.ly/1PsocBh. Punctele de vedere pot fi trimise pe adresa [email protected], până la data de 7 februarie 2016″.
Dezbaterea Naţională pentru Educaţie şi Cercetare, iniţiată de Preşedintele României, se bazează pe o abordare nouă, inclusivă, de jos în sus, care pleacă de la nevoile societății și de la bunele practici existente.
La această dezbatere sunt invitaţi să participe toţi actorii din societate, de la ONG-uri și experți, de la şcoli şi universităţi la profesori și elevi, părinți și angajatori, de la cetățeni la autorităţi publice.
***
Ultimul raport al Comisiei Europene privind situația educației în uniune, intitulat "Monitorul educaţiei şi formării 2015", a reconfirmat situația dezastroasă din sistemul de învățământ românesc, care deține mai mulet recorduri negative la nivel comunitar:
- Participarea la studiile superioare a crescut în ultimii ani, dar ponderea celor cu studii terțiare în populație rămâne încă mică și departe de țintele fixate prin Strategia 2020
- Peste jumătate din copiii care au vârste mai mici de 15 ani, au performanţe sub medie la matematică, după cum arată testele PISA
- Abandonul şcolar este de 19%, cu şase puncte procentuale peste media europeană
- Doar 79% dintre copiii de 3 ani sunt prinşi în sistemul de educație
- Se constată în continuare un acces îngreunat la sistemul de educație în cazul copiilor din rural și al celor de etnie romă
De asemenea, a constatat raportul, in Romania continua existenta unro paradoxuri ce reflecta inegalitatile sociale din domeniul educatiei:
Doar 7% din scoli aveau autorizatia ISU la inceperea anului scolar 2015 – 2016, iar mare parte din scolile din rural au cadre didactice necalificate fiindca sistemul nu reuseste sa-i atraga pe profesorii buni in aceste localitati, dar, in acelasi timp, copiii romani care merg la olimpiade internationale se intorc cu numeroase medalii.