Pe aceeași temă
Tensiunile dintre Washington si Budapesta ies la suprafata. Dupa ce a fost numit de senatorul american John McCain un “dictator neo-fascist”, premierul maghiar Viktor Orban reactioneaza si il caracterizeaza pe american drept un “extremist”, potrivit Ziare.com.
McCain a declansat polemica cu Orban criticand noul ambasador SUA in Ungaria, producatorul de la Hollywood, Colleen Bell. Ungaria "este pe marginea cedarii suveranitatii sale unui dictator neo-fascist care imparte patul cu Vladimir Putin si noi trimitem ca ambasador pe producatoarea serialului 'The Bold and The Beautiful'".
Ca urmare a acestei remarci, Colleen Bell a fost chemata la MAE ungar pentru explicatii.
Vineri, Orban a ripostat prin discursul tinut la radioul public, in care a promis sa apere suveranitatea tarii. "Independenta Ungariei este amenintata", a aratat acesta, explicand ca "independenta tarii in ceea ce priveste energia, finantele si relatiile comerciale nu este atragatoare pentru cei care au profitat de dependenta Ugariei inainte de 2010".
Viktor Orban este recunoscut pentru controversele pe care le-a provocat in ultimul an, in politica europeana.
"Nu voi fi vicerege in Ungaria in slujba unui stat strain", a spus Orban, care a dat vina pe UE pentru anularea proiectului de gazoduct South Stream, care ar fi transportat gaze naturale din Rusia pe sub Marea Neagra, in Europa Centrala, ocolind Ucraina.
"Liberalismul si-a epuizat resursele"
Premierul maghiar Viktor Orban a declarat ca vrea sa renunte la democratia liberala in favoarea unui "stat neliberal", urmand exemplele Rusiei si Turciei. Criza financiara globala din 2008 a aratat ca "statele democratice liberale nu pot ramane competitive la nivel global", a declarat Orban la 26 iulie, la o intalnire a liderilor etnici maghiari de la Baile Tusnad.
"Nu cred ca aderarea noastra la Uniunea Europeana ne impiedica sa construim un nou stat neliberal bazat pe fundatiile nationale", a sustinut Orban. El a enumerat Rusia, Turcia si China, ca exemple de natiuni "de succes", care nu sunt liberale, iar unele dintre ele nici macar democrate.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, la Universitatea de vara de la Baile Tusnad, ca tara sa doreste sa-si dezvolte, in continuare, relatiile cu Uniunea Europeana, dar si cu statele din restul lumii, daca gaseste puncte de interes comune. Raspunzand unei intrebari din public, Orban a spus ca Ungaria nu vrea ca Rusia sa fie izolata, dimpotriva, interesul major este ca "aceasta tara sa nu se rupa de procesul de dezvoltare, democratizare si modernizare a societatii".
El crede ca Ungaria trebuie sa aiba relatii bune cu tarile din Uniunea Europeana, dar si cu restul lumii, mentionand ca nu va marginaliza nici capitalul rusesc, nici cel venit din tarile arabe si nici din China.
"Lasand la o parte ideologiile, trebuie sa gasim acele puncte comune pe baza carora sa ne armonizam interesele cu aceste tari. Nu cred ca trebuie sa facem o alegere, trebuie doar sa vedem daca relatiile servesc sau nu intereselor Ungariei. (...) Trebuie sa avem relatii bine dezvoltate cu UE, dar si cu restul lumii, pentru ca succesul lor este si succesul nostru. Trebuie sa fim realisti in ceea ce priveste capacitatile noastre si constienti ca trebuie sa dezvoltam aceste relatii, sa cautam acele puncte unde avem interese comune", a afirmat Viktor Orban.
Tensiunile dintre Ungaria si Occident au crescut in ultimele luni, dupa ce premierul maghiar Viktor Orban s-a declarat impotriva democratiei liberale si a semnalizat o reorientare externa catre Rusia.
CITESTE SI: