Premierul Ponta vorbeste despre aplicarea unui mecanism pe Justitie pentru toate statele UE: Nu se mai impune un tratament separat pentru noi

T.d. | 28.04.2015

Pe aceeași temă

Premierul Victor Ponta a facut noi declaratii cu privire la Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV). Potrivit sefului Executivului, Romania si Bulgaria ar trebui tratate precum toate celelalte 26 de state membre ale Uniunii Europene (UE) in ceea ce priveste MCV-ul pe Justitie, astfel incat un mecanism asemanator sa fie valabil pentru toate statele din spatiul comunitar.

 “In opinia mea, asa cum a fost exprimata si de ministrul Justitiei, dar si de presedintele tarii, domnul Iohannis, se pare ca este un lucru foarte bun ca Romania si-a indeplinit cea mai mare parte din obligatiile pe care si le-a asumat la intrarea in UE, ca avem o Justitie independenta si functional si ca este corect ca Romania si Bulgaria sa fie tratate la fel ca si celelalte 26 de tari membre”, a spus Victor Ponta, prezent marti la Strasbourg, potrivit Agerpres.

Premierul respinge ideea unui “tratement separat” pentru Bucuresti si Sofia.

Concret, Ponta vorbeste despre “un mecanism, de altfel propus la inceputul Comisiei Juncker, un mecanism care sa se aplice tuturor tarilor membre, in asa fel incat sa avem reguli clare pentru Justitie, pentru statul de drept, pentru drepturi si libertati fundamentale, pe care, evident, Romania le va respecta intotdeauna. Tratament separate pentru noi? Nu, nu cred ca se mai impune in acest moment”, a continuat premierul.

“Nu pot fi unii mai egali decat altii”, a aratat Victor Ponta, la Strasbourg, acolo unde face o vizita de lucru.
 

“Un mecanism pentru toata lumea”

Premierul Romaniei vorbea inca de la mijlocul lunii aprilie despre situatia “depasita” privind MCV-ul pentru Bucuresti si Sofia.

Premierul Ponta crede ca “atat timp cat se creeaza un mecanism european, pentru toata lumea, este in regula”, dar un mecanism doar pentru Romania si Bulgaria nu corespunde realitatii.

CITESTE SI: Presedintele Senatului cere eliminarea MCV. Tariceanu, la Bruxelles: Mecanismul, un fel de tinta in miscare. Sa pregatim terenul pentru incheierea MCV

De altfel, sustine seful Executivului, Justitia romaneasca este independenta.

"Eu sunt de parerea celor care - si am vazut ca si presedintele Iohannis si multi alti oameni politici, si ministrul Justitiei - au spus ca MCV o fi atins obiective importante, chiar avem o Justitie independenta in Romania, si ca atat timp cat se creeaza un mecanism european, pentru toata lumea, este in regula. Un mecanism doar pentru Romania si Bulgaria e depasit de situatia actuala", a spus Ponta.
 

Ministrul Justitiei vede un mecanism politic in MCV

Si Robert Cazanciuc, ministrul Justiţiei, a declarat ca mecanismul de Cooperare şi Verificare, prin care UE monitorizeaza Romania, ar trebui eliminat deoarece risca sa se transforme intr-un mecanism politic. Ministrul a mai precizat ca partenerii europeni trebuie convinsi ca angajamentele Romaniei au fost indeplinite.

Ministrul considera ca decizia continuarii MCV este una strict politică, precizand că Romania si-a indeplinit angajamentele si ca partenerii europeni trebuie convinsi de acest lucru: ”Avem o decizie politică a președintelui CE, Jean-Claude Juncker ca în mandatul acestei Comisii, Mecanismul să fie ridicat. Ridicarea acestui Mecanism ar însemna că lucrurile din România sunt comparabile cu majoritatea statelor Uniunii Europene. Este în interesul nostru s-o facem cât mai repede”, a arătat ministrul, intr-o exprimare publica acum cateva zile.

 „Sigur, de-a lungul anilor, a fost o formă în care noi ne-am respectat anumite angajamente. După opt ani de zile, el riscă să devină un mecanism mai degrabă politic decât un mecanism tehnic, de sprijin pentru România, și tocmai acest lucru trebuie evitat”, a mai spus ministrul Justiției.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22