Pe aceeași temă
Premierul Tudose a găsit vinovații pentru creșterea euro, după ce moneda europeană a avut maxime istorice in cursul lunii noiembrie, cea mai ridicata cotatie fiind de 4,6551 lei, in 21 noiembrie. Intrebat de ce creste euro, premierul a replicat: "Am o parte din explicatie, pentru cealalta va recomand sa vorbiti cu BNR, care ar trebui sa fie atenta pe aceste lucruri. BNR poate si trebuie sa intervina, nu a facut-o", a spus premierul la Antena 3.
"In aprilie, BNR, in intelepciunea ei, a spus bancilor ca sunt bune, solide si nu mai au nevoie sa tina 10% depozite, sa poata sa fie (aceste depozite - n. red.) la 8%". Prin urmare, a relatat Tudose, s-au scos din rezerve 500 milioane de euro, dintre care 280 deja au plecat din tara.
"Ei au avut lei, i-au schimbat in euro, ca sa-i scoata din tara", a explicat seful Executivului cum de s-a ajuns in aceasta situatie.
"Bancile au creat acest lucru. Nu am ceva impotriva bancilor, este un proces normal", a mai spus premierul, adaugand ca, practic, BNR le-a dat voie bancilor sa scoata din rezerve.
"Vorbim de separarea puterilor in stat. Am tot tras semnale de alarma cu ce se intampla in sistemul bancar. Cred ca va trebui sa avem o discutie foarte asezata si foarte serioasa despre ce se intampla si care ar trebui sa fie rolul BNR", a adaugat Mihai Tudose.
Premierul a recunoscut ca au existat si alti factori "obiectivi", care pot explica cresterea euro.
"S-au bagat 3 miliarde de euro in agricultura. (...) O parte din acesti bani s-au dus pe ingrasaminte, s-a apelat la import, care se face in euro (...) Toate au venit la pachet cu dezvoltarea, daca aveam si un partener care isi facea lucrurile bine - sistemul bancar - nu cred ca lucrurile mergeau atat de sus. Poate e si o razbunare a sistemului bancar. (...) Sper ca o sa avem o discutie foarte serioasa cu conducerea bancii (BNR - n.red.) in acest sens, poate gresim noi. Voi fi nevoit sa am aceasta discutie, in calitate de prim-ministru, nu faci numai ce iti doresti", a mai spus Tudose.