Pe aceeași temă
Mihai Tudose a votat pentru aprobarea legii, o arată site-ul Camerei Deputaților. Proiectul a fost dezbatut de Camera Deputatilor pe data de 10 decembrie 2013 si a fost respins, nefiind obtinut numarul necesar de voturi pentru aprobarea sa.
De asemenea, el a votat și împotriva amendamentului depus de Remus Cernea la același proiect, prin care se cerea expres interzicerea cianurilor. Amendamentul depus de Remus Cernea prevedea ca "utilizarea tehnologilor de minerit pe baza de cianuri sa fie interzisa in orice etapa a exploatarii aurului si argintului sau a procesarii si innobilarii reziduurilor", potrivit TVR.
Premierul a spus marti seara, la TVR, ca e de acord ca sunt anumite zone in Romania care trebuie protejate, "dar nu putem, plecand de la premisa asta, sa declaram toata Romania o arie protejata si sa ne intoarcem eventual la celebrele versuri 'Muntii nostri aur poarta, noi cersim din poarta-n poarta'". Potrivit TVR, Mihai Tudose a sugerat ca ar trebui sa lasam o cale deschisa pentru urmatorii 20 de ani, cand tehnologiile vor avansa "si nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril" si ca trebuie sa aiba loc o dezbatere pe aceasta tema.
Apoi premierul a spus ca si el a votat pentru interzicerea cianurilor, dar ca acum trebuie gasita "o cale de mijloc".
”Am votat si eu cu doua maini in Parlament, atunci, pentru interzicerea cianurilor. Sunt costuri imense pe care nu si le... fiindca atunci, din nou, amanetam viitorul copiilor si al nepotilor, dar in sens negativ... Dar haideti sa vedem unde este calea de mijloc, fiindca folosirea extremelor - exploatam totul intr-un an cu cianuri si dupa noi potopul, iar la capatul celalalt este: ba, nu mai exploatam nimic in Romania, niciodata, pentru nimeni si asta e. Ce daca avem resurse naturale, pai sa nu le exploatam. Haideti sa o facem la modul rational si foarte, foarte, foarte safe si din punct de vedere al mediului, si din punct de vedere al istoriei si daca se poate, Dumnezeule, s-o facem noi, nu altii".