Premierul Tudose vrea sa sesizeze CCR pentru a le scapa basma curata pe Shhaideh si Plumb

E.b. | 27.09.2017

Premierul Mihai Tudose va sesiza Curtea Constitutionala pentru constatarea unui posibil conflict intre DNA si Guvern in urma instrumentarii de catre procurori a dosarului Belina.

Pe aceeași temă

 
  


Sesizarea va fi trimisa la CCR de premierul Mihai Tudose, care este, potrivit legii, titularul actiunii, scrie HotNews, care citeaza surse din PSD.

 

Cel care a elaborat sesizarea, la cererea publica a lui Liviu Dragnea, este ministrul Justitiei, Tudorel Toader, potrivit acelorasi surse.

 

Cel mai probabil, sesizarea va fi trimisa la Curtea Constitutionala chiar azi.

 

Reamintim ca Liviu Dragnea a anuntat inca de luni ca PSD ia in calcul o astfel de actiune. "Trebuie analizat daca situatia actuala poate constitui elementul unui conflict juridic de natura constitutionala intre doua puteri ale statului", iar ministrul Justitiei "va trebui sa aiba un punct de vedere" in acest sens, a declarat atunci Liviu Dragnea.

 

Sevil Shhaideh, vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale, este urmarita penal de DNA pentru abuz in serviciu intr-un dosar care vizeaza trecerea "ilegala" a unor "parti din Insula Belina si Bratul Pavel (cu suprafata de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate in albia minora a Dunarii, din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private", in anul 2013, "prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice".

 

Directia Nationala Anticoruptie cere, de asemenea, avizarea de catre Camera Deputatilor a urmaririi penale a Rovanei Plumb, deputat PSD, in acelasi dosar, arata DNA, intr-un comunicat.
 

 

Afacerea Belina

 

Procurorii DNA spun că lacul Belina şi braţul Pavel, adică 320 de hectare, ar fi ajuns în proprietatea Consiliului Judeţean Teleorman prin încălcarea a cinci legi, printre care şi Constituţia României. Sevil Shhaideh, actual vicepremier şi ministru al Dezvoltării, a fost chemată la DNA pentru a i se prezenta acuzaţiile.

 

Sevil Shhaideh a fost pusă sub acuzare pentru abuz în serviciu, faptă pe care ar fi comis-o în 2013, când era secretar de stat la Ministerul Dezvoltării.

 

Am fost chemată, solicitată, am fost informată asupra calităţii procesuale pe care o am în acest dosar. Am calitatea de suspect şi mai multe nu vă pot declara fiind o anchetă penală în curs. Mă prevalez de drepturile pe care le am să pot să analizez împreună cu avocatul documentele şi pentru ce sunt acuzată”, a spus Sevil Shhaideh la ieșirea de la DNA.

 

S-a încercat inițial inițierea unei hotărâri de Guvern, dar având în vedere că Ministerul Justiției și Ministerul de Finanțe au avertizat că nu e posibil printr-o HG și e nevoie de o lege, a apărut necesitatea unui demers ca să creeze aparența. Aparența a constat în aceea că pe hârtie se elimina apartenența Insulei Belina și BrAțului Pavel de la bazinul hidrografic al Dunării, asta cu toate că ele erau situate în albia minoră a Dunării”, a spus Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA.

 

Procurorii DNA mai spun că tecerea ilegală a lacului Belina şi braţului Pavel la Consiliul Judeţean Teleorman a fost sprijinită şi de Rovana Plumb, care în 2013 era ministrul Mediului şi avea în coordonare Apele Române. Ar fi pergătit în doar 17 ore Hotărârea de Guvern care consfinţea transferul.

 

Cu toate că au existat avertismente că prevederile legale nu sunt respectate, totuși demersurile au mers înainte, astfel încât s-a ajuns ca o parte din proprietatea publică a statului să ajungă în administrarea Județului Teleorman”, a mau spus purtătorul de cuvânt al DNA.

 

 

Contractul cu Tel Drum

 

 

În ianuarie 2014, la câteva luni după ce Guvernul a trecut terenurile din administrarea Apelor Române în cea a Consiliului Judeţean Teleorman, şeful de atunci al instituţiei, Adrian Gâdea, ar fi fost de acord cu încheierea a trei contracte de închiriere, cu Tel Drum şi o persoană fizică. Unul dintre contracte era pentru 12 hectare de teren, la preţul de 1.900 de lei pe lună, în timp ce pentru un alt lot, de 39 de hectare, a fost stabilit un preţ de aproape 4.000 de lei pe lună. Practic, pentru fiecare hectar închiriat se plăteau cel mult 100 de lei pe lună, iar înţelegerile, susţin anchetatorii, sunt valabile până în 2024.

 

Procurorii au mai descoperit că s-a încercat ascunderea contractelor de închiriere. Două angajate ale oficiul de cadastru din Teleorman, puse sub acuzare de DNA, ar fi şters datele din registrele oficiale, conform Digi24.
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22