Preotul din Ditrău revoltat de angajarea a doi sri-lankezi: Să rămânem doar noi, secui și români

Laurentiu Gheorghe | 30.01.2020

Peste 200 de locuitori din comuna Ditrău, Harghita, au protestat miercuri în fața primăriei nemulțumiți că la brutărie au fost angajați doi muncitori din Sri Lanka, pe care-i consideră imigranți.

Pe aceeași temă

Localnicii spun că le e teamă ca la ei în comună „să nu vină un val de imigranți”, care să atenteze la cultura lor și să le pună în pericol siguranța lor și a familiilor lor, scrie Agerpres.

Piumal şi Amahinda au 22, respectiv 49 ani, sunt brutari şi au fost angajaţi cu forme legale, prin intermediul unei firme de recrutare, la cea mai mare fabrică de pâine din regiunea Gheorgheni. Unul dintrei ei este catolic, celălalt budist şi au venit în România să îşi ajute familia, în condiţiile în care salariile din ţara lor sunt foarte mici. Spun că le place România, că oamenii de aici sunt buni şi că se înţeleg bine cu colegii lor, dar evită să răspundă la întrebările legate de faptul că localnicii îi resping şi că nu îi doresc în comună.

Patronii fabricii din Ditrău spun că au vrut să angajeze forţă de muncă locală, atât din Harghita cât şi din alte judeţe, dar nu au avut succes, motiv pentru care s-au decis să caute brutari şi în afara ţării.

Aşa au ajuns să îi aducă în Harghita pe cei doi brutari sri-lankezi, care au învăţat rapid etapele procesului de producţie, sunt serioşi şi apreciaţi.

"Singurul motiv pentru care am adus angajaţi din afara ţării este că nu am găsit pe piaţa locală”

”Noi am pus anunţuri şi în Harghita şi în afara judeţului, dar nu mai sunt, brutari se găsesc foarte greu (...) Şi ne-am decis că încercăm şi în afara ţării. Mai întâi, anul trecut, am adus un brutar din Ungaria, care este şeful brutarilor, şi acum două săptămâni au ajuns şi angajaţii din Sri Lanka, printr-o firmă de recrutare. Suntem foarte mulţumiţi de ei, sunt muncitori foarte buni, înţelegători, cinstiţi, serioşi, în două zile au învăţat etapele producţiei, lucrează la fel ca şi ceilalţi angajaţi brutari", a declarat presei Köllő Katalin, directoarea firmei care deţine fabrica.

Aceasta adaugă că în maxim o lună la fabrică vor mai fi angajaţi cinci muncitori străini, patru din Nepal şi unul din Sri Lanka, firma având nevoie de forţă de muncă calificată, întrucât se află în proces de extindere, cu fonduri europene.

Prezenţa muncitorilor străini a stârnit revolta unei părţi a comunităţii din Ditrău

Proprietara casei în care aceştia stăteau a fost ameninţată. De aceea, Piumal şi Amahinda au fost mutaţi la o gazdă din Lăzarea, un sat învecinat, dar şi proprietara casei respective a păţit acelaşi lucru, iar acum li se caută un apartament în Gheorgheni.

"Proprietara locuinţei (unde au locuit cei doi în Ditrău - n. red.) a fost ameninţată, i-am dus în Lăzarea şi acolo a fost ameninţată şi acum îi ducem în Gheorgheni şi sperăm că acolo oamenii vor fi mai deschişi. (...) Pur şi simplu nu înţelegem atitudinea lor, nu înţelegem ce vor să facă, ei cred că sunt migranţi şi nu înţeleg că sunt angajaţi legal, sunt muncitori din afara ţării, nu sunt oameni răi, sunt oameni educaţi. Ei cred că sunt o ameninţare pentru satul lor, dar noi credem că nici într-un caz nu o să se întâmple ceva. Nu ştim cum să procedăm mai departe, dar vrem să continuăm colaborarea cu ei", a mai spus Köllő Katalin.

Ea le-a transmis oamenilor că ar trebui să fie mai înţelegători şi mai buni şi susţine că îşi asumă responsabilitatea pentru faptele celor doi muncitori.

O parte a comunităţii din Ditrău, o comună cu aproximativ 5.500 de locuitori, nici nu vrea să audă de prezenţa în comuna lor a unor muncitori străini. A fost creat un grup pe Facebook, care poartă numele "Migráns mentes ditrot akarunk" (Vrem un Ditrău fără migranţi), în care sunt postate multe mesaje împotriva celor doi, dar şi unele care le iau apărarea acestora, iar miercuri după-amiază a fost anunţat un protest la şedinţa Consiliului Local.

În frunte cu preotul catolic Bírók Károly, circa 200 de localnici s-au strâns în curtea bisericii şi apoi au mers la Primărie, pentru a cere discutarea acestei probleme.

Întrucât chestiunea nu era pe ordinea de zi, iar sala de şedinţe era neîncăpătoare, s-a luat decizia să se ia în discuţie aceste nemulţumiri la o adunare populară, care va avea loc sâmbătă.

Preotul catolic Bíró Károly spune că frica oamenilor îşi are originea într-un conflict vechi, din 1986, dintre localnici şi comunitatea romă, în care un bărbat a fost ucis şi că se tem de venirea unor străini despre care nu ştiu nimic. „Cererea noastră este ca să ne dea înapoi siguranţa în care am trăit până acum, ca să nu ne mai fie frică de ce se va întâmpla. Nu de cei doi ne este frică, ci de faptul că este afectată siguranţa noastră”, a spus preotul Bíró Károly.

Cei care au venit să protesteze faţă de prezenţa celor doi sri-lankezi vorbesc însă de temerea că „un val de migraţi” va veni peste ei şi le va impune propria cultură, dând exemple pe care ei le-au văzut la televizor.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22