Presa internationala despre protest: 30.000 de protestatarii cer reforma clasei politice

Paul Cristescu | 05.11.2015

Presa internationala a descris pe larg mitingul de protest de miercuri seara de la Bucuresti, la care au participat peste 30 000 de persoane, scrie Hotnews.

Pe aceeași temă

 

AFP: Protestatarii vor un guvern tehnocrat

 

Aproximativ 30.000 de romani, mai ales tineri, au iesit in strada, miercuri, pentru a doua zi consecutiv, in pofida demisiei prim-ministrului Victor Ponta dupa incendiul mortal dintr-un club din Bucuresti, scrie AFP.


Acuzand autoritatile de "incompetenta" si "coruptie", protestatarii au cerut un guvern tehnocrat, afirmand ca nu au incredere in "niciunul"dintre actualele partide politice. 
 

Reuters: Se cere reforma clasei politice

 

Agentia Reuters scrie ca aproximativ 15.000 de persoane au marsaluit in Bucuresti, miercuri seara, si mai multe mii au fost pe strazile unor orase din Romania, spunand ca demisia guvernului ar trebui sa fie doar inceputul unei reforme a clasei politice si administratiei publice pe care le considera corupte.
 

Plecarea lui Ponta ar putea duce la o reasezare politica, desi coalitia formata din trei partide de stanga, cu majoritate in parlament, nu a prezentat semne de o ruptura. Alegeri ar trebui sa fie in decembrie 2016. 
 

BBC: Protestatarii cer alegeri anticipate

 

"Romania: Proteste in ciuda demisiei lui Victor Ponta", scrie BBCnews online. 
 

CITITI SI: Presa internationala, despre incendiul din clubul Colectiv: Coruptia, lacomia si indiferenta ucid Romania

 

Mii de oameni s-au stans la un mars in capitala Bucuresti, la cateva ore dupa ce prim-ministrul Victor Ponta a demisionat in urma unui incendiu mortal dintr-un club de noapte.
 

Protestatarii, estimati ca fiind cel putin 30.000, au cerut alegeri anticipate si reforma politica. Mitinguri au fost si in alte orase din tara. Preocuparile ca siguranta a fost compromisa din cauza coruptiei au alimentat furia publica impotriva elitei politice, inclusiv impotriva lui Ponta, mai scrie BBCNews. 
 

Liberation:  Romania intra din nou in haos

 

Cotidianul francez Liberation titreaza: "Romania intra din nou in haos". "In timp ce criza migrantilor continua sa genereze probleme in Europa, in estul continentului, Romania a ajuns in centrul atentiei prin manifestatii masive care au sfarsit prin inlaturarea guvernului puternicului premier Victor Ponta", scrie cotidianul de centru-stanga Liberation.
 

"Dincolo de clasa politico-economica, sistemul intretinut de aceasta este obiectul furiei protestatarilor, nemultumiti ca politicienii s-au imbogatit in mod exponential, mentinand Romania in saracie, la periferia Europei", subliniaza Liberation.


"Furia creste in Bucuresti, si pare sa fie abia in faza incipienta (...). De data aceasta, este clar ca oamenii nu se vor lasa pacaliti", se incheie editorialul din Liberation.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22