Pe aceeași temă
Presedintele Consiliului Fiscal considera ca sunt sanse reduse ca proiectul noului Cod Fiscal sa fie aprobat “in aceasta forma”. Ionut Dumitru crede ca un asemenea “soc” fiscal nu poate fi amortizat in buget.
"Cred ca probabilitatea aprobarii proiectului de Cod Fiscal in aceasta forma este foarte mica. Trebuie sa fim realisti si sa intelegem ca un astfel de soc nu poate fi acomodat in buget. As mentiona in plus ca efectul estimat de catre Ministerul Finantelor este unul foarte optimist, in care efectele de runda a doua (reducerea evaziunii, crearea de locuri de munca, crestere economica mai mare), anuleaza aproape doua treimi din impactul negativ brut pe venituri", a declarat luni Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, potrivit Hotnews.
Din punctul sau de vedere, o politica fiscala eficienta ar incepe cu reducerea CAS si a TVA.
"As renunta la reducerea cotei unice pentru ca nu avem spatiu de manevra in aceasta directie, cota de 16% fiind a treia cea mai mica din Europa", spune seful Consiliului Fiscal.
In opinia sefului Consiliului Fiscal, masurile de combatere a evaziunii fiscale trebuie sa fie pe agenda CSAT.
"Cred ca evaziunea fiscala are deja o dimensiune care atinge siguranta nationala. Discutam de evaziune de aproape 50% din obligatiile teoretice de plata a TVA, cea mai mare la scara europeana. In acelasi timp, avem printre cele mai mici venituri bugetare din Europa si, in consecinta, printre cele mai mici cheltuieli cu Educatia si Sanatatea. Acestea reprezinta domenii cu impact major asupra unei natiuni. In acest context, masurile de combatere a evaziunii fiscale trebuie sa fie pe agenda CSAT", a explicat Ionut Dumitru, potrivit sursei citate.
Cat priveste posibilitatea unui nou acord cu FMI, Dumitru spune ca nu ar fi nevoie in mod necesar de un nou acord, ci de o noua ancora- poate cea legata de trecerea la euro.
Guvernul a adoptat, saptamana trecuta, proiectul noului Cod Fiscal, acesta urmand sa fie pus in dezbatere publica si trimis apoi in Parlament pentru aprobare. Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a prezentat, in sedinta saptamanala de guvern, principalele prevederi ale noului Cod Fiscal.
Concret, este vorba despre TVA redus la 20% din 2016, cota de impozitare diferentiata pentru microintreprinderi tot din 2016, scaderea cotei unice la 14% din 2019 si obligatia de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice.
Astfel, toate reducerile de taxe preconizate vor avea un impact bugetar negativ brut de 16,2 miliarde de lei in 2016 si un impact net de 6,8 miliarde de lei.
CITESTE SI: