Presedintele Iohannis, la Universitatea de Stat din Chisinau: Relatia Romania-Moldova, guvernata de solidaritate si identitate. Ambele tari traiesc cu cicatricele trecutului comunist

T.d. | 25.02.2015

Pe aceeași temă

Presedintele Klaus Iohannis a vizitat, miercuri, Universitatea de Stat din Chisinau, ocazie cu care a subliniat faptul ca relatia dintre Romania si Republica Moldova este guvernata de “doua valori fundamentale: solidaritatea si identitatea”. Seful statului roman a mai aratat ca ambele tari traiesc “cu cicatricele trecutului comunist”.

Prezent in R. Moldova cu ocazia unei vizite oficiale de doua zile, liderul de la Palatul Cotroceni a sustinut un discurs in fata profesorilor si studentilor Universitatii de Stat din Chisinau. Iohannis a subliniat inca o data sprijinul total al Bucurestiului pentru integrarea europeana a tarii vecine.

Pentru noi, drumul dumneavoastră către Europa unită reprezintă o prioritate națională. Avem, în acest moment, ca proiect politic asumat unanim – Preşedinţie, Guvern, Parlament – ideea de sprijin european pentru Chişinău. Subliniez angajamentul meu ferm în calitate de Președinte al României de a susține aceste demersuri, în baza prerogativelor funcției pe care o dețin, a spus Klaus Iohannis.

Presedintele roman a tinut sa evidentieze istoria comuna a celor doua tari, vorbind despre identitate si solidaritate, intr-un “amestec usor de simtit”.

Limba noastră comună este mult mai veche decât momentul când vizionarii lideri europeni construiau prima Comunitate a Cărbunelui și Oțelului. Între noi există un amestec de identitate și solidaritate greu de definit, dar ușor de simțit. De la Timișoara la Orhei se aude aceeași limbă, iar trecutul nostru încape deseori între coperțile aceluiași manual de istorie, arata seful statului roman.

Provin dintr-o generație care a avut nefericirea să cunoască viața sub un regim absurd și criminal, care a încercat să șteargă valorile fundamentale ale comunităților. Pe ambele maluri ale Prutului trăim cu cicatricele acestui trecut. De aceea îmi exprim acum respectul pentru eroii care s-au jertfit pentru propășirea limbii române”, a continuat Iohannis in fata studentilor moldoveni.

Totusi, liderul roman a atras atentia asupra situatiei geopolitice instabile, fapt ce provoaca o “perspectiva care complica” eforturile pro-europene ale Chisinaului.

Trăim vremuri tulburi, chiar la granițele noastre, o perspectivă care complică și mai mult strădaniile Republicii Moldova. Cred că, în actualul context regional marcat de instabilitate, este de datoria României să contribuie la garantarea perspectivei europene a Republicii Moldova. Pentru noi, sprijinul acordat Republicii Moldova nu se rezumă doar la cel instituţional. Este vorba despre o adâncire a cooperării pe toate planurile, a relațiilor economice, a dialogului cultural şi politic nu doar la nivel de stat, ci și între comunităţile locale. De asemenea, trebuie să sprijinim proiectele care conduc la creşterea independenţei energetice a Republicii Moldova, pentru ca acest stat să devină independent până la capăt, sustine Klaus Iohannis, cu trimitere la dependenta energetica fata de gazele rusesti, unul dintre cele mai redutabile instrumente de politica externa ale Moscovei.

In viziunea liderului roman, “Unirea de la 1918 a fost cel mai frumos si mai profund proiect de tara din istoria noastra moderna”.

În 2018, România va marca un moment deosebit, aniversarea Marii Uniri. Cred cu tărie că Unirea de la 1918 a fost cel mai frumos și mai profund proiect de țară din istoria noastră modernă. Cei care au făcut Unirea nu erau nici mai buni, nici mai harnici decât noi, dar au avut în gând un sentiment care aproape a dispărut din viața noastră publică a ultimilor ani: înaltul simț al datoriei”, arata Klaus Iohannis, pentru a continua: “Dincolo de momentul festiv și de importanța acestei sărbători pentru România, sunt convins că putem găsi împreună, pe lângă motivul de a marca o istorie comună – 100 de ani de la Marea Unire - un obiectiv pe care Republica Moldova să-l îndeplinească în relația sa cu Uniunea Europeană, iar România să sprijine această etapă a calendarului integrării. Am evidenția astfel nu doar valoarea solidarității, ci și natura relației noastre, identitatea de cultură, istorie și limbă”.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22