Pe aceeași temă
Presedintele Klaus Iohannis se va intalni luni cu ministrul Apararii - Mircea Dusa, cel de Interne - Gabriel Oprea si cel de Externe - Bogdan Aurescu, pentru a discuta chestiuni ce tin de atributiile constitutionale ale sefului statului, potrivit unor surse Mediafax.
Conform Constitutiei, presedintele reprezinta statul roman in strainatate si incheie tratate internationale in numele Romaniei, dupa ce acestea sunt negociate de catre Guvern.
De la aderarea la Uniunea Europeana, in 2007, Romania a fost reprezentata la Consiliul European de presedinte, putand fi numarate pe degete summit-urile sefilor de stat si de guvern unde a participat premierul roman.
In privinta reprezentarii internationale, Constitutia nu contine prevederi clare. Ultima revizuire cu acest obiect a avut loc cu mult timp inainte de aderare, astfel ca, in urma unor divergente intre presedintele si premierul de astazi, Traian Basescu si Victor Ponta, Curtea Constitutionala a decis, in iunie 2012, ca seful statului participa la reuniunile Consiliului European, aceasta atributie putand fi insa delegata de catre acesta, in mod expres, prim-ministrului.
Seful statului este si cel care acrediteaza si recheama, la propunerea Executivului, reprezentantii diplomatici ai Romaniei. In acelasi timp, reprezentantii diplomatici in Romania ai altor state sunt acreditati pe langa presedintele Romaniei.
Constitutia prevede si faptul ca presedintele este comandantul fortelor armate. In aceasta calitate, el poate declara, dupa aprobarea Parlamentului, mobilizarea partiala sau totala a fortelor armate, iar in caz de agresiune armata impotriva tarii ia masuri pentru respingerea acesteia.
Presedintele este cel care instituie starea de asediu sau starea de urgenta. Si tot el indeplineste functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii - autoritatea administrativa autonoma care organizeaza si coordoneaza unitar activitatile ce privesc apararea tarii si siguranta nationala.