Pe aceeași temă
Presedintele Parlamentului European, germanul Martin Schulz, a criticat in termeni duri ceea ce a numit o dezbatere ce imprastie ura, cu referire la incercarea Marii Britanii de a reconfigura relatiile sale in Uniunea Europeana.
Intr-un discurs sustinut dupa discutii purtate cu premierul britanic David Cameron, Schulz a atras atentia asupra “minciunilor fatise” prin care se incearca prezentarea imigrantilor romani si bulgari drept tapi ispasitori, potrivit The Guardian, citat de Ziare.com.
"Exista incercari ale oamenilor din Europa si de asemenea din aceasta tara de a incerca sa creeze noi bariere intre tari. Starnirea unui sentiment de panica privind asa-numitii turisti pentru ajutoare sociale din Romania si Bulgaria care vor sa jefuiasca sistemele sociale ale tarilor gazda", a spus Martin Schulz.
CITESTE SI: Referendumul privind apartenenta Londrei la UE poate afecta ratingul de tara al Marii Britanii
"Minciunile fatise spuse... Ceea ce ma intristeaza si ma infurie in toata aceasta dezbatere este surdina resentimentelor nationale. Ura este raspandita. Oamenii sunt folositi ca tapi ispasitori", a continuat presedintele Parlamentului European.
Imediat dupa ce a fost reconfirmat prin vot popular la sefia Guvernului britanic, conservatorul David Cameron a pornit intr-un turneu diplomatic prin Europa in vederea obtinerii de sprijin pentru renegocierea apartenentei Londrei la spatiul comunitar. Berlin, Paris si Varsovia au fost pe lista premierului britanic.
Cameron s-a intalnit si cu presedintele Klaus Iohannis. Seful statului roman a subliniat, in acest context, ca o eventuala iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana va slabi atat Bruxellesul, cat si Londra.
Iohannis a punctat in cadrul intrevederii cu premierul britanic faptul ca dreptul la libera circulatie in interiorul Uniunii Europene nu intra in discutie.
David Cameron, care a promis un referendum privind apartenenta la UE pana la sfarsitul lui 2017, a declarat ca este increzator ca poate obtine o intelegere care sa ii permita sa le recomande britanicilor sa ramana in cadrul blocului comunitar, la care au aderat in 1973.