Pe aceeași temă
UPDATE: Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităţilor din Camera Deputaţilor, Varujan, a declarat miercuri, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că rezultatul alegerilor parlamentare este clar, astfel încât mecanismele prevăzute de legislaţie pentru desemnarea prim-ministrului pot să se aplice ”aproape pe pilot automat”.
UPDATE: Traian Băsescu: "Am avut o discuţie pe care nu o considerăm neapărat o consultare în vederea formării Guvernului, ci o discuţie de tatonare. Am înţeleles foarte bine de ce preşedintele a dorit să facă această discuţie premergătoare validării Parlamentului. În ceea ce ne priveşte, l-am informat pe domnul preşedinte că suntem şi facem parte şi vom face parte din orice soluţie politică anti-PSD, ori la guvernare, ori în opoziţie", a spus Băsescu, conform News.ro.
Întrebat dacă susţine formarea unei coaliţii de dreapta, aşa cum a sugerat PNL, Băsescu a răspuns afirmativ.
"Dacă se va face (coaliţia - n.r.), noi o vom susţine, şi, aşa cum am spus, sunt cel mai bun premier pe care îl poate avea dreapta", a spus Băsescu.
Întrebat dacă a prezentat această variantă şi la consultări, Băsescu a confirmat: "Domnul preşedinte ştie. I-am spus că sunt cel mai bun premier".
Traian Băsescu a precizat şi că PMP susţine aplicarea legii împotriva unui premier care este condamnat penal.
UPDATE: Nicuşor Dan, preşedintele USR, a declarat, miercuri, la Cotroceni, după consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, că formaţiunea sa continuă să suţină ideea unei guvernări oneste şi transparente, dar rezultatele alegerilor fac varianta Dacian Cioloş una ”prea puţin probabilă”, astfel că USR este pregătită de opoziţie.
”Noi dorim pentru România o guvernare onestă, o guvernare transparentă, o guvernare pentru binele comun şi nu pentru binele personal. Dacă acest tip de guvernare nu este posibil, mergem să facem opoziţie pentru binele românilor. Am transmis foarte ferm că USR nu va vota un Guvern format în jurul PSD, nu va vota un Guvern format în jurul lui Liviu Dragnea. Nu este admisibil pentru România ca Guvernul să fie condus de un prim-ministru condamnat penal”, a spus Nicuşor Dan, conform News.ro.
Întrebat dacă Dacian Cioloş rămâne opţiunea USR, liderul formaţiunii a confirmat, însă a precizat că rezultatele alegerilor nu sunt favorabile pentru un asemenea proiect.
”Este evident că am spus preşedintelui că am susţinut şi continuăm să susţinem această variantă, numai că rezultatele din numărul de mandate din Parlament fac din această variantă o variantă prea puţin posibilă”, a spus el.
Nicuşor Dan a adăugat că această consultare a fost una ”preliminară”, iar preşedintele Iohannis a transmis că va mai urma o rundă după convocarea Parlamentului, după care va fi desemnat şi premierul.
Liderul USR a mai spus că preşedintele Iohannis i-a felicitat pentru intrarea în Parlament.
UPDATE: Raluca Turcan, preşedinte interimar al PNL a declarat: "Nu suntem în situaţia să facem o propunere de premier. Dacă va fi să o facem, vom propune un om implicat, domnul Cioloş va fi prima opţiune. Suntem interesaţi de poziţiile publice ale partidelor de dreapta. Pentru noi, e surprinzătoare rapiditatea cu care PSD îşi abandonează programul de guvernare. PSD începe cu o mare fraudă de încredre".
Președintele interimar al PNL consideră că ar fi anulate "toate eforturile instituționale făcute până acum" dacă în fruntea Guvernului României ar fi propusă o persoană condamnată penal.
"Ar fi un semnal extrem de negativ atât pentru cetățenii acestei țări, cât și pentru partenerii noștri internaționali. La masa negocierilor trebuie să stea persoane care nu sunt vulnerabile, care nu au slăbiciuni și pot să decidă pentru interesul acestei țări", a mai spus Turcan.
Din delegaţia PNL fac parte preşedintele interimar Raluca Trucar, preşedinţii de organizaţii judeţene Alba şi Arad, Mircea Hava, respectiv Gheorghe Falcă, europarlamentarul Cristian Buşoi şi secretarul general interimar, Marian Petrache, conform News.ro.
La intrarea în sală, Iohannis i-a salutat pe liberali şi i-a felicitat pe Turcan şi pe Petrache. "Felicitări pentru alegere", le-a spus Iohannis, fără a mai face alte comentarii de faţă cu presa.
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, miercuri, o primă rundă de consultări pentru formarea noului Guvern, însă doar PNL, USR, UDMR, PMP şi grupul minorităţilor au confirmat participarea, în timp ce PSD şi ALDE au anunţat că nu vor da curs invitaţiei, pe motiv că nu se respectă procedura constituţională.
"Pentru a avea o claritate asupra evenimentelor, voi avea prima rundă de consultări cu partidele politice care au intrat în Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea", a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.
După PNL, la consultări vor veni USR, UDMR, PMP şi grupul minorităţilor.
Preşedintelei i-a invitat la consultări pe reprezentanții PSD (la ora 10,00), PNL (11,00), USR (12,00), pe cei ai ALDE (la ora 13,00), UDMR (16,00), PMP (17,00) și grupului parlamentar al minorităților naționale (la ora 18,00). În invitația adresată liderilor formațiunilor politice președintele Iohannis precizează că delegațiile formațiunilor politice pot fi formate din maximum cinci persoane, conform Agerpres.
USR
Uniunea Salvați România a anunțat că va participa, miercuri, la consultările de la Palatul Cotroceni, din delegație urmând să facă parte Nicușor Dan, Cristian Ghica, Roxana Wring, Manuel Costescu și Levente Elek.
"Uniunea Salvați România a decis să răspundă afirmativ invitației la consultări adresată de președintele României, Klaus Iohannis. Delegația USR care va participa la discuțiile de miercuri 14 decembrie este formată din Nicușor Dan, președinte, vicepreședinții Cristian Ghica și Roxana Wring, precum și reprezentanți ai filialelor cu cele mai bune rezultate, Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora, și Levente Elek, președintele filialei Cluj", reiese dintr-un comuincat transmis de USR.
Nicușor Dan a declarat ieri nu va merge cu o propunere de premier la Cotroceni, dar că, în niciun caz, nu va susţine numirea unui Guvern PSD - ALDE.
În ceea ce priveşte posibila numire a lui Liviu Dragnea în fruntea noului Guvern, preşedintele USR susţine că este curios care va fi propunerea social-democraţilor pentru fotoliul de prim-ministru.
„Domnul Dragnea este condamnat penal pentru fraudă electorală, am citit rechizitoriul, am citit şi sentinţa şi cum s-a apărat domnia sa. Sunt foarte curios dacă PSD-ul va merge cu el la Cotroceni. Am văzut reacţia preşedintelui, care mi s-a părut foarte coerentă şi vă spun sincer că mi-a plăcut”, a spus Nicuşor Dan, într-un interviu oferit ieri ziarului Gândul.
UDMR
Președintele executiv al UDMR, Kovacs Peter, a precizat, conform Agerpres, că reprezentanții Uniunii vor participa la consultările de miercuri cu președintele Klaus Iohannis, dar poziția acestora va fi comunicată la finalul întâlnirii.
Delegația UDMR va fi compusă din liderul Uniunii, Kelemen Hunor, președintele Consiliului Reprezentanților Unionali, Rozalia Biro, și președintele executiv al UDMR, Kovacs Peter.
PMP
Traian Băsescu, Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Cristian Diaconescu și Robert Turcescu vor face parte din delegația Partidului Mișcarea Populară care va participa miercuri, la Cotroceni, la prima rundă de consultări cu partidele politice după alegerile parlamentare.
"E normal să facă consultări, e constituțional. PMP, fiind partid parlamentar, va participa. Ne vom face datoria de partid parlamentar să participăm la consultări. Și, pe de altă parte, consider absolut legitimă și constituțională acțiunea președintelui de a face consultări", a declarat Traian Băsescu.
Grupul minorităților naționale
Reprezentanții grupului minorităților naționale din Camera Deputaților vor merge miercuri la consultările de la Cotroceni, însă nu vor avea un mandat.
"Din delegația grupului voi face parte eu, Ovidiu Ganț, Dragoș Zisopol și o să mai fie și câțiva dintre cei care nu fac parte din grupul actual, care au câștigat mandate la alegeri", liderul actualului grup al minorităților, Varujan Pambuccian, conform Agerpres.
El a adăugat că delegația nu va avea niciun mandat pentru discuțiile cu președintele Klaus Iohannis pentru că un astfel de mandat nu poate primi decât de la grupul care urmează să se formeze după validarea noului Parlament. "La noi nu este ca la partide, trebuie mai întâi să se formeze noul grup și de la acela puteam primi un mandat pentru consultări", a explicat Pambuccian.